The Drifters… ένα γκρουπ με εξήντα τραγουδιστές!

The Drifters… ένα γκρουπ με εξήντα τραγουδιστές!

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η ιστορία για ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ του doo wop ήχου ξεκινάει το 1953 με την ίδρυση του από τον Clyde McPhatter. Ερχόμενος από τους Dominoes (1950 – 1953), το γκρουπ του Billy Ward, στο οποίο θα αντικατασταθεί από τον Jackie Wilson και με τις ευλογίες του ιδρυτή της Ατλαντίκ, Ahmet Ertegun θα δημιουργήσει το συγκρότημα για να τον συνοδεύει, ενώ αργότερα θα τους χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο συγκρότημα της εταιρείας του. Οι αλλαγές στη σύνθεση του ήταν σχεδόν άμεσες, μετά από ένα μόλις session, που με την πάροδο των δεκαετιών σχηματίζουν έναν λαβύρινθο, για δυνατούς λύτες μουσικών κουίζ (θυμάστε τα υπέροχα διαγράμματα με τις αλλαγές στις συνθέσεις γκρουπ της ψυχεδελικής ροκ σκηνής που είχε εκδώσει κάποτε το Ποπ και Ροκ; Ένα τέτοιο πράγμα). Ο ιδρυτής τους θα ξεκινήσει για σόλο καριέρα ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά, λήγοντας έτσι την πρώτη φάση της καριέρας του γκρουπ. Ακολούθησαν ονόματα όπως οι Johnny Moore, Ben E. King, Rudy Lewis, Charlie Thomas και άλλοι.

Όταν θα μπουν το 1988 στο Rock n Roll Hall of Fame ως συγκρότημα, επιλέχτηκαν οι πιο πάνω μαζί με τους Bill Pinkney και Gerhart Thrasher.

Σαν σήμερα το 1960 στην δεύτερη πετυχημένη τους περίοδο θα φτάσουν για μία και μοναδική φορά στην κορυφή του γενικού καταλόγου επιτυχιών της Αμερικής, ενώ είχαν ήδη κατακτήσει το Νο1 του rhythm & blues καταλόγου, τέσσερις φορές.

Με αφορμή λοιπόν το Save the last dance for me ταξιδεύουμε στο χρόνο σε μια από τις ομορφότερες περιόδους της μαύρης μουσικής, συντροφιά με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.

Clyde McPhatter and The Drifters - Such A Night (1953)

Clyde McPhatter & The Drifters - Money Honey (1953)

The Drifters Feat. Clyde McPhatter - Honey Love (1954)

White Christmas (1954)

What'Cha Gonna Do (1955)

Adorable (1955)

There Goes My Baby (1959)

Save the last dance for me (1960)

Dance with me (1959)

The Drifters (1962)

On Broadway (1963)

Under The Boardwalk (1964)

Kissin In The Back Row Of The Movies (1974)