Tom Petty, ο ξαφνικός θάνατος του μας συγκλόνισε

Tom Petty, ο ξαφνικός θάνατος του μας συγκλόνισε

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Ο Petty, που γεννήθηκε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα των Ην. Πολιτειών στις 20 Οκτωβρίου του 1950, ήταν παιδί όταν αντάλλαξε τα καλύτερά του παιχνίδια με μια επίσης μικρή φίλη του, παίρνοντας σαν αντάλλαγμα μια σειρά από μικρά δισκάκια του Elvis Presley που η φίλη του είχε στην κατοχή της, με σκοπό να επιστρέψει στον χώρο που βρισκόταν ο Elvis, ο οποίος θα εμφανιζόταν στην πόλη τους, και να του ζητήσει αυτόγραφο.

Ο Elvis τότε γύριζε την ταινία του Follow That Dream και ένας θείος τού νεαρού Tom, που δούλευε για την ταινία, τον προσκάλεσε να παρακολουθήσει τα γυρίσματα.

Παρ' όλο που δεν πρόλαβε να πάρει αυτόγραφο από τον βασιλιά του ροκ, όλη η ατμόσφαιρα τον σημάδεψε οριστικά σαν παιδί και τον έβαλε σε σκέψεις για το τι θα ήθελε να γίνει μεγαλώνοντας.

Ανθρωποι έτρεχαν γύρω από τον Elvis σαν τρελοί και όταν άκουσε ο Tom τη μουσική, από τους μικρούς δίσκους, έπαθε σοκ και με το παιδικό μυαλό του αμέσως σκέφτηκε: «Αυτό θέλω να κάνω όταν μεγαλώσω».

Σε ηλικία 14 ετών είχε την πρώτη του κιθάρα και άρχισε μόνος του τις προσπάθειες να μάθει να παίζει τραγούδια όπως το Wooly Booly των Sam The Sham and The Pharoes.

Η μητέρα του πλήρωσε δάσκαλο για να του κάνει μαθήματα κιθάρας, ένας από τους δασκάλους του, μάλιστα, ήταν το μελλοντικό μέλος των Eagles, Don Felder που έμενε στην ίδια πόλη. Ομως ο νεαρός Tom ήταν κολλημένος στην τηλεόραση, όπου παρακολουθούσε στις μουσικές εκπομπές τους κιθαρίστες του ροκ να παίζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προσπαθούσε να του μάθει ο δάσκαλός του. Η εμφάνιση των Beatles, στις αρχές του 1964, στο τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan, τον έπεισε οριστικά ότι έπρεπε να γίνει τραγουδιστής.

Τελικά, ένας φίλος του από τη γειτονιά ήταν αυτός που τον έμαθε να παίζει όπως επιθυμούσε και στους φίλους του θα βασιστεί στα επόμενα χρόνια για να βελτιώσει την τεχνική του.

Από τον George Harrison θα μάθει να χρησιμοποιεί με ξεχωριστό τρόπο τις χορδές της κιθάρας του. Από τον Roy Orbison θα προσπαθήσει να αντιγράψει τον τρόπο που έγραφε τις μελωδίες στα τραγούδια του, ο Jeff Lynne, στη συνεργασία τους για το άλμπουμ Full Moon Fever, θα του αποκαλύψει πολλά μυστικά της μουσικής που μέχρι τότε αγνοούσε και ο Bob Dylan θα του μεταφέρει μέρος από το μεγάλο ταλέντο του.

Με όλους αυτούς θα συνεργαστεί στο συγκρότημα των Traveling Wilburys ηχογραφώντας τραγούδια και ζώντας μερικές εβδομάδες σαν παραμύθι. Ενα παραμύθι που θα του χαρίσει όμως τέσσερις πολύτιμους φίλους.

Το πρώτο τραγούδι που έγραψε, είχε τίτλο Baby, Ι'm Leaving και το πρώτο του πραγματικό συγκρότημα ήταν οι Mudcrutch (πριν από αυτούς έπαιζε σε διάφορα μπαρ με το συγκρότημα Epics), με τους οποίους έπαιζε στην αρχή τραγούδια των Byrds και του Dylan.

Το καλοκαίρι του 2007, ο Petty θα ενωθεί με δύο από τα αρχικά μέλη των Mudcrutch και με δύο ακόμη μουσικούς από την μπάντα του, τους Heartbreakers -που ήταν πριν από τους Heartbreakers μέλη των Mudcrutch- και θα ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, 40 χρόνια μετά τη δημιουργία τους το 1967, εκπληρώνοντας έτσι ένα εφηβικό όνειρο των φίλων του.

Ο Petty, στις αρχές της δεκαετίας του '70, θα εγκαταλείψει μαζί με δύο από τα μέλη των Mudcrutch τη Φλόριντα και θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο Λος Αντζελες, όπου και θα υπογράψουν το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Shelter που ανήκε στον Leon Russell.

Οι ομοιότητες που είχαν τα φωνητικά του Petty στα πρώτα άλμπουμ, με αυτά των Byrds και Bob Dylan, ήταν εμφανείς αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως, το κοινό δέχτηκε με ενθουσιασμό έναν καλλιτέχνη που του παρουσίαζε με πετυχημένο τρόπο ήχους της περασμένης δεκαετίας.

Αυτοί οι καλλιτέχνες, μαζί με τον Elvis Presley, τον Del Shannon και από τους νεότερους ο Bruce Springsteen, ήταν οι μεγαλύτερες επιρροές του. Ο Del Shannon, μάλιστα, επρόκειτο να πάρει τη θέση του Roy Orbison -που πέθανε το 1988- στους Traveling Wilburys, αλλά η αυτοκτονία του το 1990 ματαίωσε αυτή τη συνεργασία. Ακόμη και σήμερα, οι φωτογραφίες του Elvis και των άλλων καλλιτεχνών που θαύμαζε κατέχουν σημαντικό κομμάτι στους τοίχους του σπιτιού του. Ολα αυτά τα ονόματα συνέτειναν στο να παραμείνει αμερικανικός ο ήχος του, παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια του ήταν από τα πρώτα που εντάχθηκαν στην κίνηση του λεγόμενου New Wave, που μπορεί να ξεκίνησε από τη Βρετανία, αλλά για ακόμη μία φορά, οι βάσεις και η έμπνευσή του ξεκίνησαν από την Αμερική.

Από το 1976 που κυκλοφόρησε το Breakdown, το οποίο γράφτηκε στη διάρκεια ενός διαλείμματος στις ηχογραφήσεις που έκανε το συγκρότημα στα στούντιο της Shelter, ο Tom Petty έχει ηχογραφήσει αρκετά πετυχημένα άλμπουμ, στα οποία υπάρχουν τραγούδια που δεν χάνουν την αξία τους στο πέρασμα του χρόνου.

Το Refugee ήταν ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε μαζί με τον συνεργάτη του στους Heartbreakers Mike Campbell και η σύνθεσή του ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Το Learning Το Fly ήταν επηρεασμένο από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ, έναν πόλεμο που η τηλεόραση του CNN παρουσίαζε τότε σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση καθημερινά.

Το Mary Jane's Last Dance, αντίθετα από αυτό που πίστευαν αρκετοί φίλοι του, δεν αναφέρεται στα ναρκωτικά, αλλά απλώς είναι αναφορά σε ένα γυναικείο όνομα και η χορωδία ήταν ιδέα του παραγωγού Rick Rubin.

Για το Waiting υπήρχαν πολλές ιστορίες και αρκετοί φίλοι του, όπως ο Roger McGuinn, ισχυρίζονται ότι αυτοί του είπαν τη φράση The Waiting Is The Hardest Part, στην οποία και στηρίχτηκε το τραγούδι. Ο ίδιος ο Petty, όμως, δήλωσε ότι το εμπνεύστηκε από μία φράση της Janis Joplin που διάβασε και έλεγε ότι «Μ' αρέσει να είμαι πάνω στη σκηνή, αυτό που μισώ, είναι η αναμονή μέχρι να ανεβώ».

Το Don't Come Around Here Νο More ήταν ιδέα του Dave Stewart των Eurythmics και το You Got Lucky από ένα ριφ που εμπνεύστηκε ο Mike Campbell.

Το Stop Dragging My Heart Around δεν γράφτηκε για τη Stevie Nicks, αλλά για τον εαυτό του. Η Stevie, όμως, την οποία τότε δεν γνώριζε καλά, επέμενε να του ζητάει να της γράψει κάτι για το προσωπικό άλμπουμ που ετοίμαζε, έτσι ο Tom έγραψε το τραγούδι Insider, το οποίο όμως τη συνέχεια θέλησε να κρατήσει για τον εαυτό του. Η Stevie δεν είχε αντίρρηση, αλλά επέμενε να της δώσει ένα τραγούδι του και ο Tom τής έδωσε το Stop Dragging My Heart Around, που ήταν από το στοκ τραγουδιών που υπήρχε στο αρχείο του.

Το Jammin' Me, το έγραψε μαζί με τον Bob Dylan και το Face In The Crowd με τον Jeff Lynne.

Ο Tom Petty ήταν από το 2002 μέλος του Rock And Roll Hall Of Fame ενώ, όπως και ο φίλος του George Harrison, έχει τιμηθεί με το βραβείο Century του περιοδικού Billboard για τη συνολική προσφορά του στη μουσική. Ενα άλλο βραβείο που έχει στην κατοχή του είναι αυτό του οργανισμού που έχει δημιουργηθεί προς τιμήν των συνθετών George και Ira Gershwinn και βραβεύει τους καλύτερους συνθέτες.

Το 2007, ο σκηνοθέτης Peter Bogdanvich, γύρισε το ντοκιμαντέρ Runnin' Down Α Dream, που αναφέρεται στη ζωή του Petty.

Δυστυχώς η πρόσφατη περιοδεία του που γιόρτασε τα 40 χρόνια καριέρας, ήταν μοιραία για την υγεία του. Χθες βράδυ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα,α λλά δεν τα κατάφερε, πέθανε 66 ετών.