Οικολογική βόμβα στον Σαρωνικό Μαραθώνια επιχείρηση απορρύπανσης

Οικολογική βόμβα στον Σαρωνικό Μαραθώνια επιχείρηση απορρύπανσης

Για έκτη ημέρα η οικολογική βόμβα από το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», που βυθίστηκε τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής «μαυρίζει» τις ακτές της Αττικής, αλλά και το μέλλον της περιοχής, αν και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε χθες ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Όμως, οι δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο δεν πείθονται και προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ η Ν.Δ. διά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά την αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κάλυψε τον κ. Κουρουμπλή και δήλωσε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας είπε το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού.

Το ΥΕΝ
Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο έδωσαν συνέντευξη Τύπου, σε μία προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου αλλά και να καθησυχάσουν για το μέγεθος της καταστροφής. Παράλληλα δήλωσαν ότι η εμπειρία θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον, έσπευσαν όμως να ξεκαθαρίσουν ότι και σχέδιο υπήρχε και άμεση ήταν η αντιμετώπιση.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η ρύπανση δεν είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το περιστατικό. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης ρύπανσης που έχει στηθεί ποτέ, καθώς χρησιμοποιούνται 7 σκάφη του Λιμενικού και 13 σκάφη ιδιωτικών εταιρειών με «ναυαρχίδα» το «Ακταία», που είναι ναυλωμένο από την EMSA και πλήρως εξειδικευμένο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των αντιδράσεων επισημάνθηκε ότι παρά το γεγονός ότι το πλοίο βυθίστηκε περίπου στις 2.30 ξημερώματα Κυριακής και ότι αυτό έγινε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, στις 5.30 έφτασε στην περιοχή το πρώτο αντιρρυπαντικό πλοίο, στις 6.15 υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον ιδιώτη που ανέλαβε την επιχείρηση, στις 9.30 ποντίστηκε το πρώτο πλωτό φράγμα και στις 10.00 ξεκίνησε η επιχείρηση στεγανοποίησης.

Μια επιχείρηση η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Επίσης προσέθεσαν ότι την ίδια μέρα ξεκίνησε η προετοιμασία για την απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου, που βρίσκεται σε βάθος 24 μέτρων.

Γιατί βυθίστηκε

Ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιχείρηση που έχει στηθεί. Ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε επίσης ότι ο καθαρισμός θα είναι ποιοτικός και ότι σε περίπου 25-30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιχείρηση. Όσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν στην εξάπλωση της ρύπανσης, υπογραμμίστηκε ότι το μαζούτ όταν ψυχραίνει ο καιρός βυθίζεται και παρασύρεται από τα υπόγεια θαλάσσια ρεύματα. Υπόνοιες για τους λόγους και τις αιτίες που προκάλεσαν το ναυάγιο του πλοίου άφησε ο αρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας, όταν του ζητήθηκε να αποκαλύψει τις αιτίες του ναυαγίου, απάντησε ότι αυτό είναι αντικείμενο της προανάκρισης.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στο Λιμενικό σώμα προβληματίζονται από το γεγονός πως το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, με ήρεμη θάλασσα.

Όσον αφορά τις αιτίες πιθανολογεί ότι η βύθιση προήλθε από εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, χωρίς όμως κανείς μέχρι τώρα να γνωρίζει πού οφείλεται η εισροή. Διευκρίνισε επίσης ότι η ίδια η εταιρεία έχει απασχολήσει στο παρελθόν δύο φορές τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορίας, διευκρινίζοντας όμως ότι έχει απαλλαχθεί. «Δεν είναι καταστροφή. Είναι αντιμετωπίσιμο γεγονός» σημείωσε ο κ. Φάμελλος. «Είναι σημαντικό ατύχημα αλλά αντιμετωπίζεται» πρόσθεσε.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Σε νέα ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει δώσει εντολή στην εταιρεία «Σπανόπουλος» να εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση. Οι δηλώσεις διαφόρων «ειδικών και μη» περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στη διαλεύκανση της αλήθειας.

Επίσης προστίθεται ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και καμία καταγγελία δεν έγινε ποτέ ενώπιον των αρχών σχετικά με την αξιοπλοΐα του δεξαμενόπλοιου.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου, ότι το πλοίο ήταν ανασφάλιστο σε ό,τι αφορά την κάλυψη Ηull and machinery, ενώ έχει κάλυψη ύψους 5 εκατ. δολ. για αστική ευθύνη έναντι τρίτων, ενώ -όπως διευκρινίστηκε από τις λιμενικές αρχές- πάνω από την κάλυψη αυτή τυχόν αξιώσεις θα καλύψει το διεθνές ταμείο International Oil Pollution Compensation Funds.

Η εταιρεία «Σπανόπουλος» από την πλευρά της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «από τις 09:10 της 12/9/2017, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων μας που επιχειρούσαν επί τόπου, επιτεύχθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου και ο ουσιαστικός περιορισμός της διαρροής πετρελαίου. Παράλληλα, καταρτίσαμε και υποβάλαμε σχέδιο απάντλησης όλων των πετρελαιοειδών από το πλοίο».

Πλήγμα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Πλήγμα στις αναπτυξιακές και κυρίως τις τουριστικές προοπτικές της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα επιφέρει η πετρελαιοκηλίδα που έχει εξαπλωθεί από τον Πειραιά μέχρι και τις ακτές της Γλυφάδας.

Ήδη το ατύχημα έγινε γνωστό και στο εξωτερικό, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία να μεταδίδουν την είδηση της ρύπανσης εξαιτίας της βύθισης του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα, τονίζοντας ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει εξαπλωθεί στη «Ριβιέρα της Αττικής».

Επισημαίνεται ότι το ναυτικό ατύχημα σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία επεδίωκε να προωθήσει τον προορισμό «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και στο εξωτερικό και να καταστήσει γνωστό στο πλατύ διεθνές κοινό ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει μία μεγάλη ακτογραμμή και κυρίως μία καθαρή ακτογραμμή που προσφέρεται για κολύμπι.

Επίσης, όπως εκτιμάται, πλήγμα θα υποστούν και τα καταστήματα εστίασης σε όλη την ακτογραμμή της Αττικής τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα αντιμετωπισθεί η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης»
Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό καταλογίζει η Ν.Δ., με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται χθες παραλιακούς δήμους που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα και να καλεί ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε χθες το Π. Φάληρο, τον Άλιμο, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα, όπου ενημερώθηκε από τους δημάρχους για την οικολογική καταστροφή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να μπορέσουν να συνδράμουν στην αποκατάσταση. «Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες κι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο» σημείωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά την επίσκεψη στον όρμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή, μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη υπογράμμισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή είναι τεράστιες.

Αγωγές των δημοτικών αρχών
Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν οι δημοτικές αρχές Πειραιά και Γλυφάδας για τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Δήμαρχοι και βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση είχαν χθες συνάντηση με τον ΥΕΝ, με τον υφυπ. Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, τον γ.γ. Δ. Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λ.Σ. αντιναύαρχο Στ. Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ένας συντονισμός, καθώς στην αρχή υπήρξαν ελλείμματα. «Θα κινηθούμε όλοι οι δήμαρχοι και εγώ ως δήμαρχος Πειραιά θα κινηθώ άμεσα δικαστικά κατά παντός υπευθύνου».

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του Δήμου Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης δήλωσε ότι «το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στην περιοχή του δήμου δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο» και ότι «η δημοτική αρχή θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Βέβαιος ότι σε 25 με 30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και απέρριψε τις επικρίσεις περί καθυστέρησης χαρακτηρίζοντας αδιάβαστο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ Κουρουμπλής τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι γίνεται μία γιγαντιαία προσπάθεια με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν «από αυτό το περίφημο ναυάγιο» και ότι αυτή την ώρα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το λιμενικό σώμα δίνει μια μεγάλη παρουσία και έχουν επιστρατευθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το λιμενικό και ιδιώτες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης.

«Αδιάβαστος ο κ. Μητσοτάκης»
«Πρέπει να σας πω, ότι για άλλη μία φορά πιάνω τον αρχηγό της ΝΔ αδιάβαστο. Τον περιβαλλοντολόγο κ. Μητσοτάκη.

Είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι υπήρξε καθυστέρηση. Το εννοεί;» τόνισε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής που έγινε η βύθιση του πλοίου, έφθασαν άμεσα τα πλοία του λιμενικού με στόχο να διασώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, ενώ στις 5.30 κατέφθασε το πρώτο αντιρρυπαντικό πλοίο του λιμενικού και στις 6:14 υπάρχει e-mail όπου ανατίθεται η ευθύνη σε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης. Στις 9.30 έχουν μπει τα πλωτά φράγματα και στις 10 το πρωί έχει ξεκινήσει η στεγανοποίηση του ναυαγίου πρόσθεσε.

«Ο κ.Μητσοτάκης βιάστηκε για άλλη μία φορά. Τον καλώ μαζί με τους τομεάρχες των άλλων κομμάτων, να έρθουν την άλλη εβδομάδα στον Πειραιά να πάμε μια βόλτα σε όλα τα σημεία που έχουν πληγεί από τη ρύπανση για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε περί διάθεσης της παραίτησής του στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι «δεν είναι καθόλου λογοπαίγνιο, το πιστεύω - και γι’ αυτό θεωρώ πάντα, πως όλοι μας ως υπουργοί, αυτή τη δέσμευση έχουμε προς στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Κουρουμπλής, επανερχόμενος στο θέμα της βύθισης, είπε ότι στόχος είναι να απαντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από τα πετρελαιοειδή να μαζευτεί η πίσσα απ’ τις ακτές και να καθαριστούν με ατμούς τα βράχια.

«Σε 25 με 30 ημέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί και τότε θα μπορέσουμε να δούμε και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ» διευκρίνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε σε σχέση με την εξέλιξη των αντιρρυπαντικών προσπαθειών για τον περιορισμό των συνεπειών της πετρελαιοκηλίδας, πως «δεν θα υπάρχουν αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον». Επισήμανε ότι από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου δόθηκε εντολή να βρίσκονται επί τόπου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν καθημερινά αποτίμηση των ζημιών.

Ο ρυπαίνων πληρώνει
Οι επιθεωρητές αναμένεται να αποδώσουν το πόρισμά τους προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να καταλογιστεί το πρόστιμο στη λογική του ο «ρυπαίνων πληρώνει».

«Είχα χαρακτηρίσει την κατάσταση ιδιάζουσα, και είχα δώσει εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να είναι ήδη στο σημείο, μαζί με το γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Και τα τεχνικά μέσα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, είναι σύμφωνος με τους κανόνες» συνέχισε, προσθέτοντας ότι μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι πόροι για τον καθαρισμό των περιοχών, ενώ το κόστος θα καλυφθεί από τον πλοιοκτήτη, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη, όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου.

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν υπάρχουν διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης», προσθέτοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι απολύτως εφικτό».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φέτος ολοκληρώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ στο χθεσινό ταξίδι του στο Ισραήλ, συζήτησε σχετικά με τον ομόλογό του, προκειμένου «να αναβαθμίσουμε και τα τεχνικά και τα επιχειρησιακά εργαλεία που έχουμε και για τη θάλασσα». Σημείωσε μάλιστα, ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

«Δεν θα τη χαρακτήριζα καταστροφή»
Όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτή «δεν θα έπρεπε να την κάνουμε με υποκειμενικούς όρους, αλλά με επιστημονικούς όρους»: «Δεν θα τη χαρακτήριζα καταστροφή» δήλωσε ο κ. Φάμελλος.
«Έχουμε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα, το οποίο αντιμετωπίζεται» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως πλήρης αποτύπωση των προσπαθειών απορρύπανσης καθώς επίσης και των επιπτώσεων θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Έχουν ζητηθεί αναλύσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος από το ΕΛΚΕΘΕ
Από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Αλέξανδρος Λαγουρός, παρουσιάζοντας την επιχειρησιακή δυνατότητα στην περιοχή του ναυαγίου αλλά και στις πληγείσες από τη ρύπανση περιοχές, ανέφερε ότι ότι συνολικά συμμετέχουν 13 ιδιωτικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του «AKTAIA OSRV» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα και επτά σκάφη του Λιμενικού.

Για το AKTAIA OSRV, είπε ότι πρόκειται για απορρυπαντικό σκάφος μεγέθους αποθήκευσης 3.000 κυβικών μέτρων, μπορεί να ανακτήσει πετρελαιοειδή με τους δύο ειδικούς βραχίονες που διαθέτει, ενώ έχει ένα πολύ σημαντικό βοήθημα: να μπορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας να εντοπίζει πετρελαιοκηλίδες.

Ο κ. Λαγουρός τόνισε πως εθνική πολιτική της χώρας είναι η μη χρήση χημικών διασκορπιστικών ουσιών απορρύπανσης, και ήδη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ έχουν ζητηθεί να γίνουν αναλύσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μόλις αυτά τα στοιχεία γίνουν ανακοινώσιμα, θα λάβουν όλοι πληροφόρηση για το πόση ήταν η επιβάρυνση του περιβάλλοντος πριν και μετά το ναυάγιο. Οι μετρήσεις θα είναι συνεχείς, ανά εξάμηνο και με ανακοινώσεις, πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο η απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο και ο καθαρισμός των ακτογραμμών
Η επιχείρηση αντιρρύπανσης επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο, η οποία αναμένεται από λεπτό σε λεπτό, ενώ προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες. Η διαρροή, είπε, έχει πλέον σταματήσει μετά τη σφράγιση του ναυαγίου, ενώ δεύτερος άξονας είναι ο καθαρισμός των ακτογραμμών Κυνοσούρας και Σεληνίων και το μέτωπο Πειραϊκή, Φρεαττύδα έως Γλυφάδα.

Αναφορικά με τη μεταφορά διάσπαρτης ρύπανσης που έγινε σε παράκτιες περιοχές της Σαλαμίνας και του Πειραιά, ο κ. Λαγουρός τόνισε ότι τα καύσιμα του πλοίου είναι πετρελαιοειδή και αυτά που διέρρευσαν κατά τη βύθιση του ΑΓ. ΖΩΝΗ στη διάρκεια της νύχτας όπου πέφτει η θερμοκρασία, καταδύονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν είναι οπτικά παρατηρήσιμα. Την ημέρα ωστόσο αναδύονται με ζέστη και μεταφέρονται με τα υπόγεια ρεύματα στις ακτογραμμές, συμπλήρωσε.

Δεν απαιτούνταν παρακολούθηση του πλοίου από νηογνώμονα
Στη δική του παρέμβαση ο διευθυντής Ελέγχου του Κλάδου Πλοίων Ιωάννης Ζίκας είπε ότι το πλοίο ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ δεν το παρακολουθούσε νηογνώμονας καθώς δεν απαιτείται κάτι τέτοιο από τη νομοθεσία. Επίσης σημείωσε ότι όλα τα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ από τον κλάδο ελέγχου πλοίων έως τις 27/09.

«Η εταιρεία είχε απασχολήσει τις αρχές για λαθρεμπορία, αλλά έχει απαλλαχθεί δικαστικά»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός του Λιμενικού ρωτήθηκε για τις αιτίες του ναυαγίου, ωστόσο είπε ότι αυτό είναι αντικείμενο της προανάκρισης. Ανέφερε επίσης ότι η ίδια εταιρεία έχει απασχολήσει στο παρελθόν δύο φορές τις αρχές για υποθέσεις λαθρεμπορίας, διευκρινίζοντας όμως ότι έχει απαλλαχθεί δικαστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείγματα από τα καύσιμα του πλοίου «Αγία Ζώνη», αλλά και του πλοίου Blue Star Patmos που έφθασε τις ίδιες μέρες στην περιοχή του Περάματος, θα ληφθούν μετά από εντολή του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιο πλοίο ευθύνεται για την ρύπανση του Σαρωνικού.

Σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πέραν κάποιου συγκεκριμένου ποσού από την εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο, το Λιμενικό διευκρινίζει ότι τα επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), το οποίο χορηγεί αποζημιώσεις, υπό τον όρο ότι ο αιτών αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ίδιο το Ταμείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ