Αγαπώ τη μουσική, την τεχνολογία και την εποχή που ζω, όμως ποιο είναι το κορυφαίο άλμπουμ όλων των εποχών;

Αγαπώ τη μουσική, την τεχνολογία και την εποχή που ζω, όμως ποιο είναι το κορυφαίο άλμπουμ όλων των εποχών;

Λατρεύω τον Αύγουστο… Είναι ο μήνας του ελεύθερου χρόνου, ο μήνας που διαβάζουμε βιβλία, λύνουμε σταυρόλεξα, φιλοσοφούμε, παίζουμε τάβλι, σχεδόν πάντα με συνοδεία τη θάλασσα, τον ήλιο, (λίγο ή πολύ) ουζάκι, και μεζέδες.

Φέτος λοιπόν σκεφτόμουνα πώς αντιμετώπιζαν όσοι ζούσαν στα 1960 ή 1970, τα άλμπουμ τα οποία εμείς σήμερα θεωρούμε τα κορυφαία όλων των εποχών (για να είμαι ακριβής τα κορυφαία από τότε που έγινε δυνατό να ηχογραφηθεί η μουσική). Όταν τα άκουγαν το καταλάβαιναν? Είχε βγει κάποιος και είπε πως το Revolver, το Sgt Pepper’s, το Pet Sounds, ή το Blonde on Blonde είναι τα κορυφαία όλων των εποχών? Και αν το είχε πει, τι θα είχαν πει τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια? Φαντάζομαι όλοι θα έλεγαν μπράβο….

Τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω (1 χρόνο μετά την κυκλοφορία του) πως το A Moon Shaped Pool (μπορεί και να ) είναι το κορυφαίο άλμπουμ όλων των εποχών.
Βγήκε σε μια εποχή που δε βγαίνουν άλμπουμ, αλλά τραγούδια, που η μουσική ακούγεται από πλατφόρμες και ή άποψη ότι τα τραγούδια πρέπει να ακούγονται με μια σειρά είναι γραφική.

Το δοκίμασα. Αν αλλάξεις τη σειρά (και πια είναι εύκολο να το κάνεις) το άλμπουμ χάνει τη δομή του και τη συνεκτικότητά του. Το Burn the Witch ακούγεται παράταιρο, το Decks’ Dark αν δεν ακολουθεί το Daydreaming δεν ακούγεται τόσο λυτρωτικό, το Ful Stop δε ροκάρει το ίδιο (το Ful Stop είναι η ροκ μουσική που θα ακούνε τα Artificial(ly) Intelligent ρομπότ το 2060) to Present Tense δεν ακούγεται τόσο επιβλητικό και δαιμονισμένο (haunting η αγγλική λέξη) αν δεν έχουν προηγηθεί 8 τραγούδια πριν, κλπ.

Α! Προσθέστε σαν 12o κομμάτι το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ Spectre και έχετε όλο το μωσαϊκό συμπληρωμένο.

Προσπαθώ να βρω ένα ψεγάδι στο δίσκο. Πραγματικά δε μπορώ… Το κυριότερο όμως είναι ο συνδυασμός της ηχητικής απόλαυσης με την αυταρέσκεια που έχω ακούγοντας το άλμπουμ αυτό και μπορώ και αντιλαμβάνομαι το πόσο ευφυή (intelligent) μουσική παράγουν οι Radiohead.

Είναι σχεδόν οι μόνοι που κατάφεραν ενσωματώνοντας την τεχνολογία, να ωριμάσουν μουσικά όπως κανένα άλλο συγκρότημα από τα 1980 και μετά δε μπόρεσε, ξεκινώντας από το Creep, και περνώντας από το θρίαμβο του OK Computer, στην (δε θέλω άλλο OK Computer) τριλογία (Kid A, Amnesiac, Hail To the Thief), στο διάλειμμα και μετά στο A Moon Shaped Pool.

Στο Ful Stop o Thom επαναλαμβάνει Truth Will Mess You Up

Το άλμπουμ τελειώνει με το True Love Waits

Πράγματι….

ΥΓ. Δεν είμαι αντικειμενικός. Έχω ισχυρές απόψεις. Έχω όλα τα άλμπουμ των Radiohead (σε όλα τα limited editions), τους έχω δει live πολλές φορές… Αγαπώ τη μουσική, την τεχνολογία και την εποχή που ζω (δηλ. δε θεωρώ όλα τα παλιά αναγκαστικά καλλίτερα από τα νέα, ούτε μηδενίζω την τεχνολογία και την εξέλιξη… τα χρησιμοποιώ για να κάνω τη ζωή μου πιο ποιοτική)… Μου αρέσουν οι διαφωνίες, οι αφορισμοί και η κριτική, αρκεί να μου αναγνωρίζεται το δικαίωμα στις δικές μου απόψεις….

Μ. Σκ.