Xaxakes: Η ιστορία ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη το 1977...

Xaxakes: Η ιστορία ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη το 1977...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η ιστορία ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη το 1977, ήχοι new wave και πανγκ με τον Γιάννη Νάστα, να σχηματίζει τους Strawberries ενώ τρία χρόνια μετά ακολουθούν οι Proxies. Οι συνεχόμενες ζωντανές εμφανίσεις θα οδηγήσουν το 1993 στην προετοιμασία για το δισκογραφικό ντεμπούτο. Το ημερολόγιο έγραφε τελικά 1996 όταν εμφανίστηκε η πολύχρωμη παρέα του με τον δίσκο, Hey, Mister Όμορφε. Ραδιοφωνικός χαμός, αφού το συγκρότημα αγκάλιασε γλυκά την ποπ, την ηλεκτρόνικα, τη τζαζ διαμορφώνοντας μια λευκή σόουλ και ένα θετικό συναίσθημα με μια κοσμοπολίτικη διάθεση στον ακροατή τους.

Στα ξαφνικά

Fly

Υπό την σκέπη μιας μεγάλης εταιρείας, το 2000, κυκλοφορούν τον Καζανόβα ηχογραφημένο όμως πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Μοντε Κάρλο

Η παραγωγή για μια ακόμη φορά μαζί με την αφομοίωση ξένων επιρροών παραδίδει υπέροχα κομμάτια όπως και το επόμενο…

Casanova

2001 Λαζόπουλος και η ταινία ο καλύτερός μου φίλος περιλαμβάνει το διαχρονικό ήχο του…

Au revoir

θα περάσουνε δέκα χρόνια, ο Γιάννης η σύζυγος του Domini Λυμπέρη και η υπόλοιπη παρέα τους, θα πάρει το χρόνο της, για να ξαναγεμίσει με χρώμα και μουσικές τον αέρα με το Βαλς των ελαφιών. Προβοκατόρικος και ο τίτλος και σουρεαλιστικό το περιεχόμενο. Με μια διευρυμένη μουσική παρέα, για μια ακόμη φορά μας δίνει ένα δίσκο χωρίς ενδιάμεσο, ή θα τον λατρέψεις ή θα τον μισήσεις θανάσιμα…

Μη μαζί γιατί

Σ’ έχω χάσει

2017 και σε αναμονή του 4ου δίσκου τους οι Xaxakes με σταθερό ορμητήριο την πόλη τους κυκλοφορούν το νέο τους τραγούδι. Ο 53χρονος πλέον «ζωγράφος» Νάστας ξαναφέρνει σε καιρούς γκρίζους την αγαπημένη μας ηχητική παλέτα χρωμάτων και μελωδιών του πνευματικού του παιδιού. Σαν άλλοι Pet Shop Boys μας χαρίζουν ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια του καλοκαιρινού μας soundtrack μαζί με την αγκαλιά του Monsieur Minimal.

Αφού το Σάββατο