Γιώργος Παπαστεφάνου, αναμνήσεις από την Κρήτη

Τζάνις Τζόπλιν, Τζόαν Μπαέζ από τις αγαπημένες του Γιώργου Παπαστεφάνου

 

Αν και ήταν η πατρίδα του πατέρα μου, την Κρήτη άργησα πολύ να τη γνωρίσω. Υπήρχε βλέπετε η Ρόδος και το εξοχικό σπίτι του παππού στην Ιαλυσσό.

 

Για τα παιδικά μου καλοκαίρια εκεί ήταν ο Παράδεισος. Για πρώτη φορά βρέθηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1957. Και θα πρέπει να ήτανε Γενάρης γιατί στο Ηράκλειο έμαθα ότι μόλις είχε πεθάνει ο Αρτούρο Τοσκανίνι. Δεν μπορώ να πω ότι με εκείνο το πρώτο μου ταξίδι ξετρελάθηκα.

 

Έπρεπε να περάσουν πολλά ακόμη χρόνια, σχεδόν 25, για να πω πως ανακάλυψα και ερωτεύθηκα την Κρήτη. Και σ'αυτό βοήθησε και η τηλεόραση της ΕΡΤ, που απ'το '83 και ύστερα, με έστελνε κάθε τόσο στο Ηράκλειο για να καλύπτω τα καλλιτεχνικά γεγονότα, που ευτυχώς εκείνη την εποχή ήταν πολλά. Η Χρυσούλα Μπουρλώτου, μορφή εμβληματική για τη ζωή της πόλης και ο Βασίλης Σκουταράς του Ράδιο Κρήτη μού άνοιξαν κι άλλες παρτίδες με το Ηράκλειο. Κι αυτό που δεν είχα δεχθεί να κάνω στην Αθήνα, το έκανα εκεί. Συμμετοχή σε επιδείξεις μόδας! Όχι βέβαια σαν μοντέλο, αλλά σαν παρουσιαστής και πάντα για καλό σκοπό.

 

Παρέα με την Αριάνα, την Μπέλλα, τον Φρέντυ, την Υβέτ. Γύρισα βέβαια την Κρήτη από τη μια άκρη ως την άλλη. Απ' τα Χανιά ως την Ελούντα κι από Βορά σε Νότο. Η Πλάκα κι η Σπιναλόνγκα ποτέ δεν μού φεύγουν απ'το νου. Ούτε οι βόλτες με το τζιπ σε ξεχασμένα μοναστήρια με οδηγό τον Νίκο Κούνδουρο. Αλλά έχω πάντα στην καρδιά και το Ηράκλειο. «Πληγή στο πρόσωπο του χρόνου» το είχε βαφτίσει ο Χένρυ Μίλερ. Και την 25ης Αυγούστου, απ' τα Λιοντάρια ως το Κούλε, την είχε πει «Οδό απάτης» που με τα ωραία της κτήρια ξεγελά τον επισκέπτη. Έχω πάρα πολλά να θυμάμαι απ'το Ηράκλειο. Φυσικά και τις βραδιές στο Κηποθέατρο Νίκου Καζαντζάκη.

Εκεί συνάντησα τον Τσιτσάνη για τελευταία φορά, εκεί και τον Καμπ Κάλογουαίη, θρύλο του Cotton club. Και με τον Ντέηβ Μπρούμπεκ του Take 5 μοιραστήκαμε στιγμές, και με τον Μάριο Φραγκούλη και με τον Εμίρ Κουστουρίτσα και την μπάντα του επάνω στη σκηνή. Όμως ανεξίτηλη στη μνήμη μου έχει μένει και η συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου. Ήταν 1988, και πάλι 3 Αυγούστου. Σαν σήμερα. Αλλά βράδυ Κυριακής.

 

Η Μαρία Δημητριάδη και ο Νικόλας Μητσοβολέας, φίλοι και οι δύο αγαπημένοι, ήταν ακόμα εδώ. Και στο πρόγραμμα, δίπλα στις μεγάλες επιτυχίες τού Ηλία, υπήρχε κι ένας ολοκαίνουριος κύκλος τραγουδιών με ερμηνεύτρια την Μαρία. Μουσικογραφία. Αυτός ήταν ο τίτλος. Και τα τραγούδια, πέντε. Ένα απ'αυτά, «Τα λόγια της αγάπης» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Αυτό το τραγούδι ακούμε τώρα, ξαναγυρνώντας ακριβώς 29 χρόνια πίσω. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος διευθύνει την ορχήστρα, η Μαρία Δημητριάδη ερμηνεύει.

 

 

 

 

Στο Ηράκλειο ο Γιώργος είχε παρουσιάσει και την εμφάνιση της Joan Baez

 

Video Url