Πετρίδης εναντίον χρόνου...

Πετρίδης εναντίον χρόνου...

Βράδυ Σαββάτου, καλοκαίρι και η ζέστη κάνει με την υγρασία έναν εκρηκτικό συνδυασμό που σου κόβει την ανάσα. Πρέπει να βρω κάτι να απασχολήσω το μυαλό, να κάνω ένα ταξίδι μακριά από το τυραννικό αυτό σκηνικό μιας ακόμη καυτής νύχτας.

Τι καλύτερο μέσο διαφυγής από την μουσική. Βάζω καινούργιες κυκλοφορίες που τώρα τις ήσυχες ώρες είναι πιο εύκολο να αφοσιωθείς στο τι ακούς μακριά από τους θορύβους αντιπερισπασμούς της ημέρας.

Είναι και πιο εύκολο σε εμένα τουλάχιστον να ξεδιαλύνεις από αυτόν το κυκεώνα μουσικών στο παγκόσμιο χωριό τι σε αγγίζει περισσότερο, τι αξίζει τι θα σε συντροφεύει μαζί με τις αναμνήσεις στο μέλλον. Lana del rey, Foster The People, Arcade Fire και βλέπουμε…

 

Το μυαλό μου όμως σχετικά γρήγορα στριφογυρίζει γύρω από το άρθρο που έβγαλε το site με αφορμή τα γενέθλια του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας και όλων των τραγελαφικών που ακολούθησαν…

Επόμενο βήμα… θα είχε ενδιαφέρον να ελέγξω τα λεγόμενα του Γιάννη γύρω από τον κοινό σύνδεσμο της μουσικής. Τι θα γίνει αν αφήσω απέξω την ταλαιπωρημένη εδώ και οκτώ χρόνια πραγματικότητα της Ελλάδας, πολιτικά και τα συναφή, που έτσι και αλλιώς θα ταλαιπωρούν για δεκαετίες ακόμα, προκαλώντας εντάσεις που δύσκολα λυένονται και λύνονται και βάλω στο μικροσκόπιο θέσεις και λεγόμενά του, προτιμήσεις και κείμενα από το παρελθόν για την μουσική.

Θα βρω και εκεί πεδία λαμπρών αντιπαραθέσεων άραγε; Τώρα που τα χρόνια πέρασαν αν τα ξανακοιτάξω θα βρω τεράστιες διαφωνίες, που μικρότερος δεν αντιλαμβανόμουν; Θα βρω ατασθαλίες και αντιθέσεις παρά αυτό το ωραιοποιημένο που έχω στο μυαλό μου για τον δάσκαλο όπως αναφώνησαν πολλοί μετά βαΐων και κλάδων με αφορμή την είδηση της επιστροφής του στο κρατικό ραδιόφωνο;

Έτσι σε μια άσκηση όπως είπα και πριν, ένα εισιτήριο απόδρασης ναι αλλά με επιλογή θέματος, τη μουσική, κάτι που απασχολεί όσους κατά καιρούς έχουν διαφωνήσει μαζί του, ακόμη και ο Κώστας όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος.

 

Ο Πετρίδης λοιπόν σε μια μάχη με το χρόνο.

 

Άφησα την τύχη να αποφασίσει, διαλέγοντας πέντε τεύχη του εκδοτικού παιδιού του με τον Κώστα, του Ποπ & Ροκ. Για να δούμε λοιπόν, καθώς ξεκινάνε και οι Arcade Fire…

 

1ος σταθμός: Αύγουστος 1979

 

1979

Ο Γούντι Άλεν μόλις έχει βγάλει το Manhattan, και ο Γιάννης μεταφέρει το κλίμα της Νέας Υόρκης. Η ντίσκο στα φόρτε της όπως περιγράφει και ο ίδιος. Εστιάζω στα εξής «Δεν ήρθε η καταστροφή για το ροκ με την άνοδο του ντίσκο. Το ροκ είναι τόσο δυνατό που δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανισθεί», «Το ροκ με τα νέα συγκροτήματα που βγαίνουν θα εξελιχθεί», και αλλού μιλώντας για την ντίσκο, σημειωτέον ένας οπαδός του ροκ λέει «Είναι τόσο τέλεια από παραγωγή, ενορχήστρωση και εκτέλεση ώστε θεωρούνται από τα καλύτερα σινγκλς της χρονιάς»!.

 

Το ροκ όντως εξελίχθηκε, ζει αν και δε βασιλεύει και η ντίσκο έχει αποκατασταθεί ως κίνημα στο πέρασμα του χρόνου… α και τώρα πλέον μπορεί να ακούσεις την εναλλαγή των τραγουδιών που λέει στο κείμενο του, στην εκπομπή του, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι…

 

2ος σταθμός: Οκτώβριος 86

 

1986

Η Καλαμάτα μαζεύει τα κομμάτια της από τον καταστροφικό σεισμό. Ο Γιάννης εναντιώνεται στο tutorial στη χρήση των βίντεο κλιπ, πόσοι από εσάς, σαραντάρηδες σήμερα, δεν χρησιμοποίησαν την έκφραση να δω ένα τραγούδι… άραγε. Παρότι ακόμη και σήμερα παραμένει ένας δημοφιλής τρόπος προώθησης των τραγουδιών, δεν είναι και το άγιο δισκοπότηρο της μουσικής, θέση που κρατούσε εν μέσω της παντοδυναμίας του MTV στα 80ς / 90ς …που ακόμη και το ίδιο έφτασε στις μέρες μας να είναι πλέον περισσότερο TV και λιγότερο Music.

 

3ος σταθμός: Αύγουστος – Σεπτέμβριος 1993.

 

1993

Οι επιλογές του Γιάννη φιλοξενούν για αυτό το μήνα μόνο ethnic μουσική. Εν έτη 2017 η αγορά της έχει μεγαλώσει θεαματικά και μερικοί από τους καλύτερους δίσκους τη χρονιάς είναι και φέτος από αυτό το χώρο. (πχ ο δίσκος των Les Amazones DAfrique)

 

4ος σταθμός: Φεβρουάριος 1994

Στο ίδιο τεύχος που υπάρχουν οι 25 καλύτεροι δίσκοι της χρονιάς με ένα ανατριχιαστικό τοπ 5 (Nine Inch Nails – The Downward Spiral, Pearl Jam – Vitalogy, Nirvana – Unplugged in New York, Prodigy –Music for the Jilled Generation, REM – Monster), ο Γιάννης δε ξεχνά το παρελθόν και προτείνει δίσκους με αφιέρωμα στην ιστορία της μουσικής από το Texas, blues, swing, rock, καθώς και μεγάλες μορφές της τζαζ με ηχογραφήσεις τους από τις δεκαετίες του 20 – 30. Πληρότητα ενημέρωσης και μουσικές που χρήζουν ακόμη και σήμερα εξερεύνησης για τους θησαυρούς που πραγματικά κρύβουν. Ο ορισμός του «άκου χωρίς προκατάληψη».

 

5ος σταθμός: Νοέμβριος 1996

 

1996

Ο Γιάννης γράφει μεταξύ άλλων με αφορμή τις προσφορές cds από τα περιοδικά και τις εφημερίδες που είχε κατακλυστεί ο κόσμος… «Κρυφή ελπίδα των εταιρειών δίσκων στη χώρα μας θα πρέπει να είναι η έγκαιρη αντικατάσταση του cd με κάποια νεότερη φόρμα. Το πράγμα δεν είναι όμως τόσο απλό, η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε ανεξέλεγκτο βαθμό στον τομέα των υπολογιστών, με συνέπεια κανείς να μην ξέρει με σιγουριά τι θα συμβεί». Σημείωση ότι το Napster βγήκε το 1999 και το ITunes το 2001…

 

Σταθερές αξίες της ροκ, διορατικότητα, κριτικό βλέμμα και όχι αφορισμός για τα καινούργια, πλουραλισμός, σεβασμός στην ιστορία, αγάπη για την μουσική πάνω και πρώτα απ΄όλα, αυτά είναι τα στοιχεία που έδειξε η μικρή βουτιά στο παρελθόν.

 

Οι επιλογές του και οι θέσεις του δικαιωμένες από το χρόνο που τελικά κατάλαβα ότι δεν τον έχει αντίπαλο αλλά σύμμαχο.