1985: Συνέντευξη Depeche Mode (Martin Gore) στο ΠΟΠ & ΡΟΚ

1985: Συνέντευξη Depeche Mode (Martin Gore) στο ΠΟΠ & ΡΟΚ

DEPECHE

Η Αθήνα εκείνη τη βδομάδα ήταν πραγματική κόλαση. Το θερμόμετρο είχε κολλήσει στους 40 βαθμούς και δεν έλεγε να κατέβει. Η συνάντηση με τους Depeche Μοde είχε προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα. Έτυχε να φτάσω 15 λεπτά νωρίτερα και σωριάστηκα σε μια πολυθρόνα του σαλονιού στο ξενοδοχείο που έμεναν. Απέναντί μου τρεις νεαροί οπαδοί του γκρουπ, οι οποίοι είχαν κερδίσει σ ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό και το έπαθλο ήταν μια συνάντηση μαζί με μέλη του γκρουπ. Είχα χαλαρώσει και προσπα-θούσα να κλείσω τα μάτια μου. Πάνω που το είχα καταφέρει, οι φωνές των τριών νεαρών με έβγαλαν για τα καλά από το λήθαργο. Τρία μέλη των Depeche Mode, οι Martin Gore, ΑΙan Wilder και Andrew Fletcher είχαν σταθεί πίσω μου, χωρίς να τους προσέξω και έψαχναν να βρουν τον υπεύθυνο της εταιρίας. Οι νεαροί έτρεξαν κατά πάνω τους και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν μ’ερωτήσεις. Σε λίγο φάνηκε και ο David Graham με τον μάνατζέρ τους. Ο Gore φορούσε μαύρη στενή φούστα, μαύρη μπλούζα και μαύρο καπέλο.

Αφού συστηθήκαμε, κάθησα δίπλα του και αρχίσαμε να συζητάμε.

— Είσαστε έτοιμοι για τη σημερινή παράσταση;

M.G.: Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ανυπομονούμε να έρθουμε σε επαφή με το ελληνικό κοινό. Δεν ξέρουμε πώς θα μας δεχτούν.

— Μην ανησυχείς, είσαστε αρκετά δημοφιλείς από την εποχή που έπαιζε ο Clarke στο γκρουπ. Αλήθεια, ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μετά την αποχώρησή του;

M.G.: Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να πολλαπλασιάσει ο καθένας τις ευθύνες του, διότι ο Clarke ήταν η κατευθυντήρια δύναμη της μπάντας, ήταν αυτός που είχε όλη την ενεργητικότητα. Οπότε το πιο δύσκολο ήταν να συγκεντρωθεί αυτή η ενεργητικότητα για να συνεχίσουμε να κινούμαστε και ν' αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε.

— Τελικά ποια μέλη της μπάντας ανέλαβαν αυτό το ρόλο;

M.G.: Λίγο πολύ όλοι μας πήραμε σοβαρά αυτό το ρόλο. Κατά κάποιο τρόπο γίναμε περισσότερο δημοκρατικοί. Πριν, ο Vince αναλάμβανε μερικές ευθύνες και όχι ολικές. Αποφάσιζε για τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειαζόμασταν και εμείς ήμασταν ευχαριστημένοι να τον αφήνουμε να κάνει ό,τι θέλει. Όταν έφυγε γίναμε πιο δημοκρατικοί στις αποφάσεις και όλα τα μέλη του γκρουπ αναλαμβάνουν ευθύνες για όλα τα θέματα.

— Εσύ όμως γράφεις όλα τα τραγούδια και τους στίχους. Άρα ουσιαστικά εσύ έχεις αναλάβει επιπλέον ευθύνες.

M.G.: Ναι, κάπως έτσι είναι.

Τον παρατηρώ συνέχεια. Είναι ντροπαλός, συνεσταλμένος και μιλάει συγκρατημένα. Κάθε άλλο παρά ο τύπος που θα συμπεριφερόταν εκκεντρικά. Τα άλλα μέλη του γκρουπ είναι πιο ανοιχτοί. Συζητούν με άνεση, αστειεύονται, ποζάρουν δίπλα στους θαυμαστές τους.

— Προσωπικά πώς αισθάνεσαι σαν καλλιτέχνης τη στιγμή που πολλά από τα τραγούδια σου έχουν μπει στο τοπ-20;

M.G.: Ναι, είναι πολύ ικανοποιητικό, τό’χουμε σκεφτεί αυτό το πράγμα. Έχουμε ηχογραφήσει 13-14 σινγκλς σε μια αρκετά μεγάλη περίοδο 4 - 5 χρόνων. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα που εκείνη τη στιγμή δεν έχεις καθόλου χρόνο να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Αργότερα κάθεσαι και αναπολείς τα όσα έχουν γίνει.

— Οι μουσικές σας προτιμήσεις παραμένουν οι ίδιες από τότε που ξεκινήσατε το γκρουπ ή έχουν αλλάξει;

M.G.: Νομίζω πως αυτή τη στιγμή μας αρέσουν μερικά διαφορετικά πράγματα αλλά οι βασικές παλαιότερες επιρροές παραμένουν οι ίδιες όπως π.χ. οι Kraftwerk που είναι ένα από τα επιδραστικότερα ονόματα στη μουσική μας.

— Γράφετε και παίζετε χορευτική μουσική. Πιστεύεις πως σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, η χορευτική μουσική είναι απαραίτητη;

Μ.G.: Πολλοί πιστεύουν ότι οι Depeche Mode παίζουν χορευτική μουσική αλλά δεν είναι έτσι. Τα περισσότερα τραγούδια μας δεν είναι χορευτικά, δεν παίζουμε disco.

—Όχι ακριβώς disco, αλλά μπορούν να χορευτούν στις disco.

M.G.: Ναι μπορούν να παιχτούν σε disco, όπως άλλωστε και τα περισσότερα είδη μουσικής, αλλά αν ακούσεις τα άλμπουμ μας, θα βρεις σίγουρα μερικά tracks που δεν είναι μουσική για disco.

— Προφανώς δεν εννοείς τα δύο τελευταία σας LΡ.

(Δεν απαντά και συνεχίζει στην προηγούμενη ερώτηση).

Μ.G.: ... Και πέρα απ' αυτά, χρειάζεσαι ψυχαγωγία, ανεξάρτητα σε ποια εποχή αναφέρεσαι.

— Είδα το τελευταίο σας βίντεο. Πόσο χρόνο σας πήρε να το γυρίσετε;

M.G.: Μονάχα 2 μέρες. Κάθε βίντεο που κάνουμε μας παίρνει το maxίmum 2 μέρες, δεν κοπιάζουμε πολύ, γιατί κανείς από μας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να γυρίσει βίντεο. Ουσιαστικά μας ενδιαφέρει να κάνουμε μουσική και υπάρχουν καλές περιπτώσεις όπου ξοδεύουμε 4 βδομάδες για ένα σινγκλ και μετά βιαζόμαστε να τελειώσουμε το βίντεο σε 2 μέρες. Οι περισσότεροι μουσικοί ενδιαφέρονται πιο πολύ για το βίντεο γιατί είναι αυτό που σου τραβάει την προσοχή. Αναγκαστικά όμως πρέπει να αναμιχθείς μ' αυτό μέχρι ένα βαθμό.

— Θα δεχόσασταν διαφορετικά μουσικά στοιχεία στο electro-pop στυλ των τραγουδιών σας;

M.G.: Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να πειραματιστούμε με διάφορα μουσικά όργανα από άλλες χώρες, γιατί μερικά απ' αυτά παράγουν ενδιαφέροντες ήχους π.χ. αγόρασα πρόσφατα ένα έγχορδο από την Ουγγαρία που μοιάζει με σιτάρ. Κάτι τέτοιο το κάνω συχνά. 'Οπου ταξιδεύουμε ψάχνω και βρίσκω όργανα απ' αυτές τις διαφορετικές χώρες.

Του δείχνω μια μινιατούρα από μπουζούκι που του χάρισε ένας από τους οπαδούς του.

— Καιρός να αρχίσεις να μαθαίνεις μπουζούκι

— Πιστεύεις πως θα συνεχίσετε την καριέρα σας για πολύ ακόμα, παίζοντας αυτό ακριβώς το μουσικό είδος;

M.G.: Είναι δύσκολο να πει κανείς. Η μουσική μας έχει αλλάξει δραστικά στα τελευταία τέσσερα άλμπουμς. Αν ακούσεις τη μουσική του πρώτου LΡ και τη μουσική του τέταρτου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ενώ βασικά παραμένει ηλεκτρονική, υπάρχουν εντελώς διαφορετικοί τύποι, φόρμες και γούστα. Μολονότι είναι το ίδιο είδος, αλλάζουμε συνέχεια δομή. 'Ισως αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να είμαστε το ίδιο πετυχημένοι.

— Άμα χρειαζόταν δηλαδή θα παίζατε κάτι διαφορετικό;

M.G.: Δεν νομίζω ότι θ' αλλάξουμε επειδή είναι της μόδας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εμφανίζονται πολλές τάσεις στη σύγχρονη μουσική, επηρεασμοί από μουσική που παιζόταν παλαιότερα και στη μουσική που υπάρχει σήμερα. Η μουσική που κάνουν οι Depeche Mode είναι αρκετά προοδευτική, ενώ το μόνο που κάνουν άλλοι, είναι να γυρίζουν πίσω και αυτό θα διαρκέσει λίγο. Μας αρέσει το είδος που παίζουμε καθώς και όλες οι μπάντες που ασχολούνται μ' αυτό.

— Δηλαδή θα εξακολουθείτε να παίζετε αυτή τη μουσική μετά από 4 ή 5 χρόνια αν φυσικά οι D.Μ. εξακολουθούν να υφίστανται;

M.G.: Αν μας εκφράζει ακόμα, ναι.

— Ποια πιστεύεις είναι τα σπουδαιότερα τραγούδια που ηχογραφήσατε μέχρι σήμερα και γιατί;

Μ.G.: Τα πρώτα μας σινγκλς «Dreaming Οf Μe», «New Life», «Just Can't Get Enough», «See Υοu» ακόμα και το «Meaning Οf Love». Γιατί σ αυτά υπήρχαν μερικά θαυμάσια θέματα από τα synthesisers, υπήρχαν πιο ξεκάθαρες οι επιρροές μας και φυσικά γιατί έγιναν γρήγορα επιτυχίες, πράγμα που μας βοήθησε να αναγνωριστούμε.

Οι Depeche Mode άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Ο τραγουδιστής Dave Gaham ήταν Θαυμάσιος pertormer και οι υπόλοιποι πρόσφεραν ότι καλύτερο μπορούσαν να δώσουν. Είμαι σίγουρος πως ικανοποί-ησαν σχεδόν όλους τους οπαδούς τους.

Ν. Κοντογούρης