Six Degrees Of Music Seperation - Πρώτη εκπομπή του Γιάννη & Κώστα με το σημερινό Νο1 στις ΗΠΑ

Six Degrees Of Music Seperation - Πρώτη εκπομπή του Γιάννη & Κώστα με το σημερινό Νο1 στις ΗΠΑ

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Είστε γνώστες της δημοφιλής θεωρίας του ότι όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους μέσα σε έξη το πολύ βήματα; Το λεγόμενο six degrees of separation. Διατυπωμένη αρχικά το 1929 από τον Ούγγρο Frigyes Karinthy. Δεκαετίες αργότερα βασισμένο στο βιβλίο θα μεταφερθεί η ιδέα και στο θεατρικό σανίδι από τον John Guare.

Ποια μπορεί λοιπόν να είναι η σχέση μιας μουσικής εκπομπής μέσω των τραγουδιών που είχε επιλέξει το δίδυμο πριν από 42 χρόνια με το σημερινό και αν μη τι άλλο ιδιαίτερα πετυχημένο Νο1 στις ΗΠΑ. Το food for thought το έδωσαν τα μηνύματα των φανατικών ακροατών όσο ν’ αφορά την αναμφισβήτητη διαχρονικότητα των μουσικών επιλογών του Γιάννη και Κώστα από τη μία αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον για την εκάστοτε τρέχουσας μουσικής κατάσταση από την άλλη.

Ένας άλλος τρόπος λοιπόν για να συνδεθούν δύο μουσικά άκρα μέσω αυτού του παιχνιδιού εξερεύνησης που ξέρω πόσο αρέσει στο δίδυμο και στις πραγματικά στρατιές φίλων τους, συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Από τις 4 στις 5 1975 – Despacito 2017 λοιπόν

  1. Sgt. Peppers Lonely Hearts Band-The Beatles

Μέλος των σκαθαριών ήταν ο George Harrison, το τραγούδι του Got my mind set on you μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στα ‘80ς το διακωμώδησε ως (This Song's Just) Six Words Long' ο "Weird Al" Yankovic, ο οποίος είχε ένα τραγούδι με τίτλο Polka Face, που χρησιμοποίησε sample από το 'Baby' του Justin Bieber, ο οποίος συμπεριλήφθηκε μαζί με τον Daddy Yankee στο ρεμιξ του Νο 1 της Αμερικής του Luis Fonsi's στο Despacito (Remix). (3 βήματα)

  1. I Love You More Than You'll Ever Know - Blood, Sweat and Tears

Από τον ντεμπούτο δίσκο του συγκροτήματος, Child Is Father to the Man του 1968, ανάμεσα στα τραγούδια του υπήρχε και η διασκευή στη σύνθεση Morning Glory των Larry Beckett και Tim Buckley, ο Buckley το είχε συμπεριλάβει στον δίσκο του ένα χρόνο πριν, του οποίου σύνθεση έχει διασκευάσει, το Song to the Siren, που υπήρχε στο δύσκολο Starsailor, η Sinéad O'Connor το 2005 στο άλμπουμ How About I Be Me (and You Be You)?, ως έξτρα τραγούδι, η οποία έχει συνεργαστεί με το θρυλικό ντουέτο Sly and Robbie, ως παραγωγούς, το 2005 στο Throw Down Your Arms, οι οποίοι ήταν παραγωγοί του Murder She Wrote των Chaka Demus & Pliers, που είχε χρησιμοποιήσει το Shaky Shaky του Daddy Yankee. (4 βήματα)

  1. Cam Ye O'er France - Steeleye Span

Το τραγούδι υπάρχει στον δίσκο του 1973 Parcel of Rogues. Με την κυκλοφορία του ξεκίνησαν και περιοδεία στην Αμερική με τους Jethro Tull, των οποίων το καταπληκτικό Aqualung του 1971 είχε για συμπαραγωγό τον Terry Ellis, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία Chrysallis, της οποίας ένας από τους καλλιτέχνες της ήταν και ο Leo Sayer, του οποίο τραγούδι έχει πει και ο Cliff Richard, ο οποίος έχει διασκευάσει το The Girl From Ipanema του João Gilberto, σε παραγαωγή του Creed Taylor, ο οποίος ήταν επίσης παραγωγός στο Take Me to the Mardi Gras του Bob James, που χρησιμοποιήθηκε στο El Desafío του Daddy Yankee (6 βήματα).

  1. John Barleycorn-Traffic

Το τραγούδι της παρέας του Steve Winwood είχε συμπαραγωγό τον Chris Blackwell, o οποίος είχε συνεργαστεί με τον Bob Marley στην παραγωγή του δίσκου, Catch a Fire, τον οποίο έχει κάνει ρεμιξ ο , will.i.am στο Africa Unite (Will.i.am Remix), ο οποίος έχει συνεργαστεί στο Plane to PR του Daddy Yankee. (3 βήματα)

  1. Kashmir - Led Zeppelin

Το τραγούδι υπάρχει στο υπέροχο δίσκο Physical graffiti, του οποίου το εκπληκτικό εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Peter Corriston, ο οποίος έχει επιμεληθεί και το Some Girls των Rolling Stones, στο δίσκο αυτόν υπήρχε και το Miss You που χρησιμοποιήθηκε στο in 'Y'all Gone Miss Me' του Snoop Dogg, παραγωγή του οποίου έκανε ο Scott Storch, που έκανε επίσης την παραγωγή στον Daddy Yankee στο Impacto . (3 βήματα)

  1. Across The Universe - David Bowie

Το τραγούδι είναι από το δίσκο του Young Americans του 1975, στον οποίο συμμετείχε στα φωνητικά και ο Luther Vandross, στο fascination, του οποίο το τραγούδι Here and Now συμμετείχε στην παραγωγή ο Marcus Miller, o οποίος έχει δουλέψει και με τη Chaka Khan, της οποίας το Fate χρησιμοποιήθηκε στο Time of Our Lives του Pitbull and Ne-Yo, ο Pitbull έχει συνεργαστεί στο Gasolina (DJ Buddha Remix) με τον Daddy Yankee. (4 βήματα)

  1. Thank God I'm A Country Boy - John Denver

Το τραγούδι που πρωτοείπε ο Denver το 1974 στο δίσκο Back Home Again, το τραγούδι το έχουν πει και οι λατρεμένοι από τα παιδιά Chipmunks, τα σκιουράκια που μας συντροφεύουν από το 1958, έχουν διασκευάσει και το Bring It On' του Daddy Yankee, το είχε πει το 2007 με τον Akon, το 2009 στο σήκουελ της ταινίας Alvin and the Chipmunks the sequel. (2 βήματα)

  1. Poetry Man - Phoebe Snow

Το 1975 το poetry man ήταν υποψήφιο για βραβείο γκράμι για καλύτερο νέο καλλιτέχνη, βραβείο που το έχασε από τον Marvin Hamlisch, ο οποίος έχει συνθέσει μεταξύ άλλων και βραβευτεί με όσκαρ για το The way we were το 1974, με την Barbara Streisand, σε παραγωγή του Marty Paich, γιός του οποίου είναι ο David Paich των Toto, που το τραγούδι τους hold the line υπήρχε στο σάουντρακ του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Grand Theft Auto: San Andreas, στο οποίο στο τέταρτο μέρος της σειράς έχει ραδιοφωνικό σταθμό ο Daddy Yankee, το San Juan Sounds στην Liberty City…(3 βήματα).

  1. America – Yes

Σύνθεση των Simon και Garfunkel από το δίσκο almost famous του 68. Το οποίο υπήρχε και στην εκπληκτική ταινία με τον ίδιο τίτλο του Cameron Crowe, το 2000. Τραγούδι του γκρουπ με ιδιαίτερη επιτυχία έχουν πει και οι σταρ των 80ς the Bangles, των οποίων το τραγούδι Eternal Flame το έχει πει και ο τζαμαϊκανός, Wayne Wonder, σε παραγωγή του Donovan Germain, ο οποίος ήταν επίσης παραγωγός στο Everyone Falls in Love των Tanto Metro & Devonte, που χρησιμοποιήθηκε στο Not a Crime (No Es Ilegal) από Play-N-Skillz, featuring Daddy Yankee. (3 βήματα)

  1. Welcome To My Nightmare - Alice Cooper

Η σύνθεση του 1972 από το ομότιτλο δίσκο είναι σε παραγωγή του υπερπετυχημένου καναδού παραγωγού Bob Ezrin ο οποίος ήταν πάλι εκεί με τον Cooper, στο νούμερο 2 της σειράς 39 χρόνια μετά. Στον δίσκο αυτό Welcome 2 My Nightmare, στο τραγούδι A Runaway Train, έπαιζε κιθάρα ο κάντρι τραγουδιστής Vince Gill, o Vince Gill έχει κάνει ντουέτο με την Dolly Parton στο I Will Always Love You, της οποίας το Jolene το έχουν διασκευάσει ζωντανά στο Live Under Blackpool Lights οι The White Stripes, των οποίων το Seven Nation Army το έχει χρησιμοποιήσει στο Shaky Shaky ο Daddy Yankee. (3 βήματα)

Με αφορμή τη σημερινή εμβληματική επιστροφή - εκπομπή του Γιάννη, που έπαιξε πάλι τους fab four, μαζί με το σήμα του eno και με έναν Ζουγρή στο πλευρό του ξανά…