Το αυριανό δίλημμα του Γιάννη Πετρίδη

Το αυριανό δίλημμα του Γιάννη Πετρίδη

Σχεδόν σε 24 ώρες ο Γιάννης Πετρίδης επιστρέφει στην ραδιοφωνική συχνότητα του Α' Προγράμματος σε μία περίοδο που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση, όσον αφορά την μουσική με το 2013 που σταμάτησε η εκπομπή με το αδικαιολόγητο για δημοκρατική χώρα κλείσιμο της ΕΡΤ.

Δεν θα σταθώ στο πολιτικό μέρος, αυτό θα το κρίνει η ιστορία, όσοι αποφάσισαν την σιγή της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης τιμωρήθηκαν από τον Ελληνικό λαό και γι'αυτή την πράξη τους.

Η μουσική σήμερα έχει εισέλθει σε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο προώθησης που όπως δείχνει, αδυνατούν να παρακολουθήσουν το Ελληνικό ραδιόφωνο και η πλειοψηφία του κόσμου.

Τα streaming είναι πια ο κυρίαρχος τρόπος που έχουν οι νέοι πρόσβαση στην μουσική, το φυσικό προϊόν συρρικνώνεται όλο και περισσότερο και όπως φαίνεται μόνο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και κυρίως φίλοι του ροκ είναι αυτοί που αγοράζουν cd και δίσκους βινυλίου.

Εγώ και ο Πετρίδης από μικρά παιδιά δεν έχουμε πάψει να παρακολουθούμε τις μουσικές εξελίξεις, αυτό μάλλον είναι παράλογο για την ηλικία μας, αλλά τι να κάνουμε, αυτοί είμαστε.

Αυτό που συζητάγαμε χθες βράδυ με τον Γιάννη στο τηλέφωνο, γύρω στα μεσάνυχτα και οι 2 κάτω από τον μελωδικό ήχο των τζιτζικιών, που άλλοι αντιπαθούν και θεωρούν ενοχλητικό, είναι το πώς θα μπορέσει να συνδυάσει τα νέα τραγούδια με τα παλιά, απευθυνόμενος σε ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό είναι προσκολλημένο στο παρελθόν.

Η εποχή μας βέβαια δεν έχει πολλές ηχογραφήσεις που αξίζουν να τις ακούσουμε, όμως για τους σημερινούς νέους, αυτή είναι η μουσική που έμαθαν και αυτήν απολαμβάνουν.

Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης γι' αυτούς, αφού λίγοι νέοι γνωρίζουν την μουσική που απολαύσαμε στο παρελθόν.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν, να μην παίζει Χιπ χοπ, ένα είδος που κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη; να μην παίζει αυτά που του αρέσουν από τα καινούργια για να μην στεναχωρήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν να ακούν αυτά που αγάπησαν σαν νέοι;

Αυτό είναι ένα δίλημμα που θα απαντηθεί αύριο, αλλα΄είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Γιάννης θα βρεί τον τρόπο να κρατήσει τις ισορροπίες και να αφήσει ικανοποιημένους τους περισσότερους ακροατές του.

Και βέβαια αποκλείεται να σταματήσει να βάζει καινούργια γιατί αυτό κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον μας για την μουσική, είναι μεγάλο κομμάτι από την ζωή μας, το ενδιαφέρον για τις μουσικές εξελίξεις.

Κώστας Ζουγρής