Σημεία των καιρών η μάχη για την πρωτιά Χιπ χοπ-ροκ

Σημεία των καιρών η μάχη για την πρωτιά Χιπ χοπ-ροκ

Αν δώσεις προσοχή στους πιτσιρικάδες που ακούνε στον δρόμο μουσική θα διαπιστώσεις ότι όλοι ακούνε χιπ χοπ, σε ελάχιστες περιπτώσεις, αν είσαι τυχερός θα δεις και κάποιον να ακούει Heavy Metal.

Αυτό ήλθαν να αποδείξουν και οι νέες μετρήσεις στην Αμερική όπου το Χιπ χοπ/R&B, ας το ονομάσουμε μουσική των μαύρων, παραμένει στην κορυφή όσων αφορά τα Streaming που είναι η βασική πηγή που ακούνε μουσική πια όλοι οι άνθρωποι, με ποσοστό 30%.

Το ροκ είναι δεύτερο με 18% ακολουθεί η ποπ με 13%, η κάντρυ με 5,6, ενώ η κλασική έχει μόνο 1% σε Streaming και φυσικές πωλήσεις.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στις φυσικές πωλήσεις με το ροκ να είναι στην πρώτη θέση με 40% και το Χιπ χοπ να ακολουθεί με 25%.

Η κατάσταση δεν πρόκειται βέβαια να αλλάξει αφού υπάρχουν και αρκετοί λευκοί που παίζουν Χιπ σοπ με επιτυχία, ενώ αντίθετα είναι πολύ σπάνιο πια να ακούσουμε μαύρους να παίζουν ροκ.

Σ'αυτή την πραγματικότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη αρνείται να προσαρμοσθεί το Ελληνικό ραδιόφωνο με συνέπεια να έχει όλο και πιο μεγάλους σε ηλικία ακροατές και βασικά να μειώνονται σταθερά οι ακροαματικότητες και κατ' επέκταση και οι πωλήσεις των δίσκων.

Εμείς προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε για ότι συμβαίνει σε όλους τους χώρους της μουσικής, αλλά δυστυχώς είμαστε μόνοι μας, με ελάχιστες βέβαια μικρές εξαιρέσεις.

Κώστας Ζουγρής