Η ερωτική έλξη από μια επιστημονική οπτική…

Η ερωτική έλξη από μια επιστημονική οπτική…

Ένα από τα ζητήματα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστημονικούς κλάδους και ιδιαίτερα ψυχολόγους και κοινωνιολόγους είναι το ζήτημα της ερωτικής έλξης. Τι είναι αυτό δηλαδή που θα οδηγήσει μια γυναίκα να ερωτευτεί έναν άνδρα ή το αντίστροφο; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να δοθεί από πολλές πλευρές και ανάλογα με την οπτική που εστιάζουμε. Από επιστημονικής άποψης όμως όλες αυτές οι πλευρές καταλήγουν σε μια κοινή αρχή που διέπει όλο τον έμβιο κόσμο, την αρχή της φυσικής επιλογής.

Η αρχή της φυσικής επιλογής διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Δαρβίνο και έχει να κάνει με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών και γιατί κάποια είδη εξαφανίζονται ενώ άλλα επιβιώνουν. Με απλά λόγια η αρχή της φυσικής επιλογής δηλώνει ότι όλοι οι οργανισμοί βρίσκονται σε ένα διαρκή ανταγωνισμό για την επιβίωση και ότι οι γενετικά ‘’ευνοημένοι’’ οργανισμοί είναι αυτοί που επιβιώνουν. Και που κολλάει όλο αυτό με την ερωτική έλξη; Η απάντηση είναι ότι αποτελεί τη βάση αυτής! Οι άντρες για παράδειγμα προτιμούν τις γυναίκες με καμπύλες γιατί είναι δείγμα γονιμότητας. Από την άλλη οι γυναίκες υποσυνείδητα έλκονται από τους άνδρες που έχουν διαφορετικά αντισώματα από αυτές γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υγιέστερο απόγονο.Είναι πραγματικά εντυπωσιακοί οι μηχανισμοί που έχει αναπτύξει η φύση.

Επιπλέον η διαχρονική πέραση του γυμνασμένου σώματος οφείλεται στο ότι υποδηλώνει καλή υγεία και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση εξηγεί και γιατί οι άνδρες με μούσια έχουν μεγαλύτερη πέραση στις γυναίκες. Το μούσι συνδέεται με την καλή υγεία του δέρματος, καθώς και την ένδειξη κυριαρχίας. Ο Dr Cyril Grueter από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διατύπωσε, ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των μεγάλων, πολυεπίπεδων κοινωνιών, όπου τα αρσενικά πρωτεύοντα έχουν αναπτύξει πιο επιδεικτικά χαρακτηριστικά (π.χ. οι επιμήκεις μύτες των πιθήκων με προβοσκίδα έτσι και… τα γένια στους άντρες).

Βέβαια, η διαφοροποίηση του ανθρώπου από τα ζώα έγκειται στο ότι εκτός από το ένστικτο έχει αναπτύξει και κάποιους ηθικούς κώδικες οι οποίοι και επηρεάζουν την επιλογή του ετέρου ήμισυ σε κάποιο βαθμό. Αυτό εξηγεί γιατί η κοινωνική θέση και το κύρος αποτελούν κριτήριο επιλογής συντρόφου. Επίσης, όσον αφορά στους άνδρες, η έλξη από τις γυναίκες με μεγάλο στήθος οφείλεται στο σύνδρομο θηλασμού που οφείλεται στον εκτεταμένο θηλασμό τους κατά την εμβρυική τους ηλικία.

Εκτός όλων αυτών όμως, τα πρότυπα ομορφιάς διαμορφώνονται ανάλογα με την κοινωνία καθώς και την εποχή. Αυτό εξηγεί ιστορικά την μερική διαμόρφωση ορισμένων προτύπων ομορφιάς που σχετίζονται με την επιλογή συντρόφου. Πάντα, βέβαια, υποσυνείδητα δρούμε με βάση την φυσική επιλογή για την απόκτηση υγειών απογόνων και την διαιώνιση του είδους μας.

Πηγή: www.maxmag.gr