Carol Kaye: Πως μια γυναίκα και μητέρα κατάφερε να επιβιώσει στον σκληρό χώρο της showbiz;

Carol Kaye: Πως μια γυναίκα και μητέρα κατάφερε να επιβιώσει στον σκληρό χώρο της showbiz;

Από το Θοδωρή Φαχουρίδη

Πως μια γυναίκα και μητέρα, και χρόνια της πολλά μέρα που είναι, κατάφερε να επιβιώσει στον σκληρό χώρο της showbiz; Για την ακρίβεια όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να φτάσει, σε έναν κυρίως ανδρικό κόσμο των session μουσικών, να γίνει από τις πιο, αν όχι η πιο, γνωστή μπασίστας της ροκ μουσικής;

Ξεκινώντας με την κιθάρα της παίζοντας bebop jazz το 1949, σε νυχτερινά κλαμπ, μπαίνει στη δισκογραφία με τον Sam Cook, το 1957 (Summertime). Το 1963 αντικαθιστά έναν μπασίστα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία όπως λένε. Σίγουρα η κορυφαία για την περίοδο που μεγαλουργούσε στις ηχογραφήσεις στο Λος Άντζελες με την υπόλοιπη ομάδα των session μουσικών γνωστή ως The Wrecking Crew, για την περίοδο 1960 – αρχές δεκαετίας του ’70. Ο μύθος, που μάλλον βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, λέει για συμμετοχή σε 10.000 ηχογραφήσεις. Νούμερο εκπληκτικό που αν υπολογίσει κάποιος ότι πολλές από αυτές τις ηχογραφήσεις, όρισαν το ροκ, γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Τι είπατε; Πως και το όνομα της σας είναι άγνωστο; Ας είναι καλά τα συμβόλαια μυστικότητας – ανωνυμίας, που υπέγραφε όπως και οι άλλοι έμπιστοι μουσικοί των μεγάλων παραγωγών και καλλιτεχνών, με τις δισκογραφικές εταιρείες μέχρι το 1973. Φανταστείτε πως θα ένιωθαν οι μουσικόφιλοι αν πολλή από την υπέροχη μουσική που υπήρχε στον αέρα τη χρυσή δεκαετία μάθαιναν ότι παιζόταν από μια ομάδα ανθρώπων… Οι καιροί βέβαια άλλαξαν και η αναγνώριση που υπήρχε μονό στον κύκλο των επαγγελματιών ήρθε και καθολικά.

Μερικοί μόνο από αυτούς που συνεργάστηκε: Herb Alpert, Quincy Jones, Phil Spector, Brian Wilson, Elvis Presley, Sam Cooke, Dean Martin, The Mamas and the Papas, the Righteous Brothers, Barbara Streisand, Johnny Mathis, Nancy Sinatra, Lou Rawls, the Monkees, Ray Charles, Sonny and Cher, Joe Cocker, the Four Tops, Frank Zappa, de), Jerry Goldsmith, Elmer Bernstein.

Θυμόμαστε κάποιες μόνο από τις συμμετοχές της (δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά):

1958 Ritchie Valens - La Bamba (κιθάρα)

1960 Sam Cooke - Wonderful World

1966 The Beach Boys – Good Vibrations

1966 The Monkeys – I’m a Believer

1966 Ike & Tina Turner - River Deep - Mountain High

1966 The Mamas & The Papas - California Dreamin'

1967 Lalo Schifrin - Mission Impossible Theme

1967 Sonny and Cher - The beat goes on

1968 Paul Revere & The Raiders - Indian Reservation (Cherokee People)

1968 Hawaii Five-O

1972 MASH – TV THEME (σύνθεση του Johnny Mandel για την ομότιτλη ταινία του 1970)

Άφησα έξω από την παραπάνω λίστα, επίτηδες, τις 10 προσωπικές της προτιμήσεις όπως τα δήλωσε η ίδια το 2011, με ενδιαφέρουσες πρωτογενής προέλευσης ιστορίες για να τις ανακαλύψετε…

https://www.musicradar.com/news/guitars/carol-kaye-my-10-greatest-recordings-of-all-time-508956

Η αφορμή για το άρθρο η ανάρτηση του site, τον Ιούνιο του 2016… και η γιορτή της μητέρας.

https://www.apotis4stis5.com/lists-f/12543-9-women-basist