Το βινύλιο είναι μέσα στις καρδιές όσων το έζησαν, αλλά...

Το βινύλιο είναι μέσα στις καρδιές όσων το έζησαν, αλλά...

Παγκόσμια ημέρα δισκοπωλείων σήμερα και αρκετοί φίλοι της μουσικής θα ψάξουν και θα αγοράσουν βινύλια που κυκλοφόρησαν σε ειδικές εκδόσεις με αφορμή την ημέρα, κάτι σαν περιορισμένες εκδόσεις γραμματοσήμων.

Πριν από μερικές μέρες εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για την επιστροφή του βινυλίου που πολλοί την παρουσιάζουν σαν δικαίωση των απόψεων τους για την υπεροχή του, από ηχητικής μορφής σε σύγκριση με τις ψηφιακές πηγές μουσικής.

Ναι, το βινύλιο προσφέρει καλύτερη ηχητική απόλαυση, είναι ζωντανό σε σύγκριση με το άυλο στην ουσία ψηφιακό προϊόν, στην εποχή της κυριαρχίας του, όμως μπορεί πραγματικά να επιστρέψει;

Προσωπικά αμφιβάλλω και είμαι σίγουρος ότι η επιστροφή του βινυλίου αφορά καθαρά μια εμπορική εκμετάλλευση από πλευράς εταιριών που διαβλέποντας την πτώση των πωλήσεων σε φυσικό προϊόν, φρόντισαν να προωθήσουν με κάθε τρόπο τα βινύλια.

Το βινύλιο θα είχε μέλλον με μία προϋπόθεση, οι αγορές δίσκων να αφορούσαν το νέο ρεπερτόριο και όχι τον κατάλογο με ιστορικά άλμπουμ από το παρελθόν.

Αλήθεια πόσο ενδιαφέρον υπάρχει από τους σημερινούς νέους για την έκδοση βινυλίου του Ed Sheeran ή του Drake;, εντάξει μόλις κυκλοφορούν, αρχικά έχουν κάποιες πωλήσεις, αλλά στην συνέχεια παραχωρούν την θέση τους στα παλιά άλμπουμ του David Bowie, τις ειδικές εκδόσεις των Pink Floyd κοκ.

Εμείς οι παλαιότεροι θα αγαπάμε πάντα το βινύλιο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον του δεν μπορεί πια να είναι η ...επιστροφή στο παρελθόν.

Εντυπωσιακή η επιστροφή του τα τελευταία χρόνια, αρκετοί δίσκοι πάντα θα έχουν κάποια οικονομική και πάνω απ' όλα συναισθηματική αξία, αλλά ποτέ δεν θα γίνει ξανά η Νο 1 πηγή από την οποία θα ακούμε μουσική.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που διαπιστώνουν ότι πολλοί αγοραστές βινυλίου, δεν ανοίγουν να ακούσουν τους δίσκους τους, αλλά με αυτά διακοσμούν διάφορους χώρους στα σπίτια τους.

Η ημέρα του δισκοπωλείου και η πραγματική αγάπη για το βινύλιο αφορά μόνο εκείνους που πραγματικά θεωρούν τη μουσική ένα κομμάτι του εαυτού τους και δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι όλο και λιγότεροι ασχολούνται στη πραγματικότητα με αυτό. Τα εκατομμύρια που κατεβάζουν τραγούδια, ασχολούνται με τα streaming και τα υπόλοιπα, έχουν ελάχιστη σχέση με αυτό που λέμε, η μουσική είναι ζωή μας.

Γιάννης Πετρίδης