Καναδοί στην κορυφή της Αγγλίας (από το 1952 έως σήμερα)...

Καναδοί στην κορυφή της Αγγλίας (από το 1952 έως σήμερα)...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Την αρχή την έκανε ο Paul Anka τον Αύγουστο του 1958 μένοντας για 9 εβδομάδες στο Νο1 με το πρώτο του τραγούδι που μπήκε στο βρετανικού hit parade. Πούλησε το ασύλληπτο για σήμερα νούμερο του 1.250.000 αντιτύπων.

ο Terry Jacks με ένα τραγούδι που ο αρχικός του τίτλος ήταν Le Moribond, σύνθεση του βέλγου Jacques Brel, 13 χρόνια πριν τη διασκευή του. Η πιο συναισθηματική – μελό ερμηνεία του Jacks θα μείνει στην κορυφή των singles, όλο τον Απρίλιο του 1974. Είναι ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια όλων των εποχών σε επίπεδο παγκόσμιων πωλήσεων και η αφορμή γι’ αυτή τη λίστα…

Όπως και ο Paul Anka, ο επόμενος καλλιτέχνης παρόλη την μεγάλη του επιτυχία στο βρετανικό τσαρτ που μεταφράζεται στο ότι 36 τραγούδια κατάφεραν να μπουν στον κατάλογο, έφτασε στην κορυφή με μόνο ένα, ως κύριος καλλιτέχνης και μια φορά με τη συνεργασία του με τον Nicholas Bracegirdle aka Chicane και το Don’t Give Up του 2000 . Ο λόγος για τον Bryan Adams και το «(Everything I Do) I Do It For You» με 16 συνεχόμενες εβδομάδες στο Νο1, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη, από την ταινία Robin Hood - Prince of Thieves .

https://www.dailymotion.com/video/x4kkl43

Ένας ακόμη υπερ πετυχημένος καλλιτέχνης από τον Καναδά στην Αγγλία, είναι αυτή τη φορά γυναίκα. 29 φορές έχει μπει στον κατάλογο ως σόλο καλλιτέχνης και 3 φορές με συνεργασίες. Δύο από αυτές τις φορές έφτασε στο τέρμα της διαδρομής. Το 1994 με το Think Twice και το 1998 με το θέμα της ταινίας Τιτανικός, My heart will go on. Ακούει φυσικά στο όνομα Celine Dion.

Η μεγαλύτερη από τις δύο…

2006 και μια ακόμη γυναίκα καταφέρνει να της υποκλιθεί η κορυφή της Βρετανίας με το τραγούδι της «Maneater» σε παραγωγή Timpaland. Από τον δίσκο που ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, Loose.

Ένα παιδί των talent show, είχε το εμπορικότερο single παγκοσμίως το 2011 με τις ευλογίες της τεχνολογίας μέσω Twitter και των θετικών σχολίων από τον συντοπίτη της Justin Bieber. Ήταν μάλιστα και υποψήφιο για δύο βραβεία γκράμμι. Πρόκειται για το Call Me Maybe, το 2o δημοφιλέστερο στην Αγγλία για τη χρονιά. Μια παγκόσμια επιτυχία όμως αφού έφτασε στην κορυφή επιπλέον σε άλλες 18 χώρες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την αμεσότητα της ποπ, έστω και της πιο ανάλαφρης.

Για το Blured Lines του καναδικής και αμερικάνικης υπηκοότητας Robin Thicke έχουν γραφτεί πολλά. Ειδικά για την διετή δικαστική μάχη με την οικογένεια του Marvin Gaye και τη σχέση του με το Got to Give it up του 1977 που τελικά αναγνωρίστηκε ως επιρροή. Στον γαλανομάτη καλιφορνέζο όμως και στην ομάδα του Blured Lines T.I. και Pharrell, έχει καταγραφεί μια από τις μεγαλύτερες ποπ επιτυχίες της δεκαετίας που διανύουμε. Για την ακρίβεια έφτασε στο Νο1 25 χωρών, ενώ στην αγορά της Αγγλίας ξεπέρασε το 1, 4 εκατομμύρια πωλήσεις μένοντας στην κορυφή για 5 συνολικά εβδομάδες. Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, είναι μέσα στα δέκα εμπορικότερα τραγούδια με συνολικές πωλήσεις που πλησιάζουν τα 15 εκ. νόμιμα downloads. Kαθόλου άσχημα για ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε σε μόλις μία ώρα…

Επόμενη στην λίστα, αρκετά μικρότερη από την αντίστοιχη για τις ΗΠΑ, βρίσκεται το τραγούδι του 2014, Hideaway από τον ντεμπούτο δίσκο της Kiesza, Sound Of A Woman. Όπως και το προηγούμενο γράφτηκε γρήγορα και χρησιμοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα του soundcloud για να πρωτοκυκλοφορήσει, πριν το ανακαλύψει το BBC και γίνει Νο1 επιτυχία τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Μέσα στην ίδια χρονιά για πρώτη φορά ένας ακόμη καλλιτέχνης από τον Καναδά γίνεται Νο1 στην Αγγλία. Ο λόγος για το συγκρότημα Magic! και το τραγούδι Rude, που και αυτό έμεινε στην κορυφή για μία εβδομάδα. Opening track από τον πρώτο τους δίσκο Don’t Kill The Magic, του καλοκαιριού του 2014.

Ένα χρόνο μετά, ο ποπ σταρ Justin Bieber είναι ο επόμενος καναδός που συναντάμε στη λίστα. Για πρώτη φορά ανέβηκε στην κορυφή της Αγγλίας με το What Do You Mean? Από τον 4ο δίσκο του με τίτλο Purpose. Το τραγούδι θα ανέβει τρις φορές στο Νο1 της χώρας φτάνοντας συνολικά τις 5 εβδομάδες παραμονής. Την ίδια χρονιά θα το καταφέρουν άλλα δύο τραγούδια του, τα Sorry και Love yourself, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο καναδό που καταφέρνει να έχει πάνω από ένα νούμερο 1 τραγούδι στην Βρετανία στα 63 τότε χρόνια ιστορίας του καταλόγου επιτυχιών, την ίδια χρονιά. . Συνολικά και τα τρία τραγούδια έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια προβολές στο youtube κάτι που λέει πολλά αν είσαι κάτω από 30… θα ξανανέβει στη κορυφή της Βρετανίας με τη συμμετοχή του στο Cold Water με τους
Major Lazer και MØ, πέρσι για πέντε εβδομάδες.

Από το Νο1 της Αγγλίας τον Bieber τον ρίχνει ένας επίσης καναδός αρχές του 2016. Πρόκειται για τον 17χρονο τότε Shawn Mendes με το τραγούδι του Stiches. Όπως και ο συντοπίτης του ξεκίνησε διασκευάζοντας επιτυχίες και ανεβάζοντας βίντεο στο ιντερνετ…

Τελευταίος στην λίστα των καναδών καλλιτεχνών βρίσκεται με το δημοφιλέστερο τραγούδι στη Αγγλία για την περσινή χρονιά ο Drake. Με τη συνεργασία του με τους Wizkid και Kyla θα στρογγυλοκαθίσει για 15 συνεχόμενες εβδομάδες, στο Νο1 με το One Dance.