1977 - Electronic Blues - Ποιος ο δίσκος που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια και βρίσκεται στους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών;

1977 - Electronic Blues - Ποιος ο δίσκος που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια και βρίσκεται στους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών;

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

To Rolling Stone δύο φορές το 1997 και το 2003 και το NME το 1985, το 2003 και το 2013, το τοποθέτησαν στα κορυφαία. Μαζί τους συμπορεύονται τα Μojo και Q, συγκαταλέγοντάς το στα σπουδαιότερα των ‘70ς. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του 2014 των Los Angeles Times που υπερθεμάτισε χαρακτηρίζοντάς το ως το σημαντικότερο ποπ δίσκο των τελευταίων 40 χρόνων…

Αρχικά θα ονομαζόταν Europe Endless και αποτέλεσε την έκτη δισκογραφική δουλειά τεσσάρων γερμανών μουσικών, τελικά με τίτλο Trans-Europe Express. Πήρε τον τίτλο του από την σιδηροδρομική υπηρεσία που . ξεκίνησε το 1957 και τερματίστηκε το 1995, και ένωνε στο απόγειό της 130 ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι στίχοι του ομότιτλου τραγουδιού αναφέρουν τη συνάντηση του γκρουπ με τους Iggy Pop και David Bowie. Το 1976 ο Bowie στην περιοδεία του Station to Station, έπαιζε πριν τις εμφανίσεις του κασέτες με μουσική των γερμανών. Μάλιστα αναζητώντας έμπνευση, μετά την περιοδεία του, ηχογράφησε τους τρεις επόμενους δίσκους του στην Δυτική Γερμανία, τη γνωστή γερμανική τριλογία των Low (1977), Heroes (1977) και Lodger (1979). Εκεί θα γνωριστεί με το κουαρτέτο, η αλληλοεκτίμηση ήταν ολοφάνερη χωρίς όμως αυτή να μεταφραστεί σε συνεργασία, που ίσως ο Bowie να την αποζητούσε περισσότερο από τους γερμανούς.

Ο Ian Curtis θα το χρησιμοποιούσε ως ντομπάρισμα πριν κάθε συναυλία των Joy Division…

Ο δίσκος των Kraftwerk κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, γερμανική και αγγλική με τα τραγούδια ερμηνευμένα κάθε φορά στη διαφορετική γλώσσα και όχι μόνο με μεταφρασμένους τίτλους, ενώ ένα από τα τραγούδια του ηχογραφήθηκε παράλληλα και στα γαλλικά… πολυεθνικός αυτοσαρκασμός!

Μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής, και με τη βοήθεια των πιο εξελιγμένων sequencers, ηχογραφήθηκε ένα ηχητικό ταξίδι 45 λεπτών με τον μινιμαλισμό, τις ευκολομνημόνευτες ποπ μελωδίες, τα πειραγμένα φωνητικά να στήνουν το σκηνικό για ένα από τα εθιστικότερα άλμπουμ που έβγαλε η electronica. Δομημένο με τη φιλοσοφία του concept άλμπουμ, επιρεάζεται από των ήχο των τραίνων, ακολουθώντας τα αμάξια (Autobahn - 1974) και τις ραδιοφωνικές συχνότητες (Radio-Αctivity - 1975). Χωρίζεται θεματικά σε δύο μέρη, αυτό της παραμορφωμένης πραγματικότητας και από την άλλη του σχεδόν ύμνου για την Ευρώπη ως σύνολο.

…και βέβαια έμελε 5 χρόνια αργότερα να γραφτεί ανεξίτηλη η επιρροή των λευκών ευρωπαίων στην μαύρη κουλτούρα των ΗΠΑ, με τις ευλογίες του αρχιερέα Afrika Bambaataa που ταξίδεψε σε φανκ γεμάτο ιδρώτα δρόμους το ομότιτλο και το Metal on Metal, καθώς και το Numbers από το Computer World του 1981, με το τραγούδι του, Planet Rock.