Chaka Khan – η Βασίλισσα της φανκ

Chaka Khan – η Βασίλισσα της φανκ

Γενέθλια σήμερα για μια από τις εκφραστικότερες μαύρες φωνές των τελευταίων 40 + χρόνων. Η Yvette Marie Stevens γεννήθηκε πριν από 64 χρόνια στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ήταν εκεί που θα σχηματισθεί το γκρουπ που την έκανε γνωστή, οι Rufus το 1973. Στα δέκα χρόνια ζωής του θα συμμετάσχει σε 8 από τους 11 στούντιο δίσκους του (ήταν εκτός των Numbers – 1978, Party 'Til You're Broke – 1981 & στο Seal in Red – 1983) και στο ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ Stompin' at the Savoy – Live – 1983, το κύκνειο άσμα τους.

 

Tell Me Something Good (σύνθεση του Stevie Wonder – βραβείο γκράμμι στην απονομή του 1975 για καλύτερη R n B ερμηνεία από γκρουπ ή ντουέτο από το LP: Rags To Rufus 1974)

 

 

Video Url

 

 

Once You Get Started (από το LP Rufusized – 1974)

 

 

 

 

Sweet Thing (LP: Rufus featuring Chaka Khan – 1975)

 

 

 

 

At Midnight (My Love Will Lift You Up) (Ένα ακόμη τραγούδι (το 3ο) στην κορυφή των RnB charts στην Αμερική, LP: Ask Rufus - 1977)

 

 

 

 

Do You Love What You Feel (Σε παραγωγή του Quincy Jones, LP: masterjam- 1979)

 

 

 

 

Την ίδια χρονιά έχοντας ξεκινήσει και την προσωπική της καριέρα, έχει επιτυχία και σαν σόλο τραγουδίστρια με το I’m Every Woman, από τον ντεμπούτο δίσκο της Chaka, σύνθεση των θρυλικών για την μαύρη μουσική συνθετών – στιχουργών Nickolas Ashford / Valerie Simpson. Το έχει ερμηνεύσει με ιδιαίτερη επιτυχία και η Whitney Houston στο soundtrack της ταινίας Bodyguard το 1993 σε μια σύμπραξη των παραγωγών Narada Michael Walden, David Cole και Robert Clivillés.

 

 

Video Url

 

 

 

What Cha' Gonna Do For Me (Από τον χρυσό στις ΗΠΑ, ομότιτλο τρίτο προσωπικό της δίσκο, του 1981)

 

 

Video Url

 

 

 

I Feel for You (Γκράμμι το 1985 καλύτερου RnB τραγουδιού, η διασκευή στην σύνθεση του Prince, με τη συμμετοχή των Grandmaster Melle Mel και Stevie Wonder. Έφτασε το 1 εκ. αντίτυπα στις ΗΠΑ και το μισό εκατομμύριο στην Μ. Βρετανία, μια παγκόσμια ποπ επιτυχία.)

 

 

Video Url

 

 

 

Ain’t Nobody (Μια ακόμη τεράστια επιτυχία,από τον δίσκο του 1983 με τους Rufus, Stompin' at the Savoy – Live, γραμμένο από τον κημπορτίστα του γκρουπ, David "Hawk" Wolinski. Μια σύνθεση που λίγο έλειψε να κυκλοφορήσει στο Thriller…)

 

 

Video Url

 

 

Disrespectful (feat. Mary J. Blige) (από τον βραβευμένο με δύο γκράμμι δίσκο του 2007 Funk This. Δύο βασίλισσες συνεργάζονται…)