Είναι ανίατη η αρρώστια των charts...;

 Είναι ανίατη η αρρώστια των charts...;

Η παρουσίαση 16 τραγουδιών του Ed Sheeran έχει προβληματίσει όσους ασχολούνται με την μουσική γιατί προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία τους, σε όποιο βαθμό αυτή υπήρχε και δεν παρέχει αισιοδοξία για το μέλλον.

Σκεφτείτε τα Χριστούγεννα η Taylor Swift ή όποιος καλλιτέχνης είναι στην κορυφή της επικαιρότητας να αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα διπλό άλμπουμ με 30 τραγούδια. Αυτόματα θα μπορεί να διεκδικήσει και τις 30 πρώτες θέσεις.

Στους 6 πρώτους μήνες του 2016 νέα είσοδο στο Αγγλικό τσαρτ έκαναν 86 τραγούδια, 10 χρόνια πριν το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 230 τραγούδια, ενώ φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Τα λεφτά πάνε στα λεφτά και οι νέοι αναζητούν στο διαδίκτυο τραγούδια με τα μεγάλα είδωλα ανατρέποντας εντελώς αυτό που νόμιζαν αρκετοί, ότι το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε δωρεάν εκατομμύρια τραγούδια και να ανακαλύπτουμε νέα ταλέντα.

Ελάχιστα χρήματα πηγαίνουν σε νέους καλλιτέχνες, τα πολλά λεφτά πηγαίνουν στα ελάχιστα μεγάλα ονόματα.

Εμείς που μεγαλώσαμε περιμένοντας να ακούσουμε κάθε Σάββατο το νέο τσαρτ νιώθουμε αρκετά περίεργα, αυτοί που φτιάχνουν τους καταλόγους δεν υπολόγισαν σωστά τους κινδύνους που θα προκαλέσει η νέα πολιτική τους.

Στην ουσία με την συμμετοχή των Streaming στην διαμόρφωση των τσαρτς δημιουργούν ένα προηγούμενο που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει πχ. σε μία κατάσταση όπου οι σφυγμομετρήσεις σε εθνικές εκλογές θα λαμβάνονται υπ' όψιν στο εκλογικό αποτέλεσμα και θα μπορεί όποιος θέλει να ψηφίζει συνέχεια από το διαδίκτυο τα τραγούδια που αγαπά και με ελάχιστες πωλήσεις να τα στέλνει στην κορυφή.

Αυτό έγινε και στην Αμερική με τα δύο άλμπουμ του Future ο οποίος δεν είναι και ο αγαπημένος του ραδιοφώνου, τα τραγούδια του παίζονται ελάχιστα, σε αντίθεση ας πούμε με αυτά του Drake, επίσης δεν πουλάει ιδιαίτερα, υπάρχουν ράπερς που πουλάνε 5 φορές περισσότερα άλμπουμ από αυτόν την πρώτη εβδομάδα, όμως το διαδίκτυο του δίνει μία ιδιαίτερη δυναμική.

Θυμίζω ότι ο Future είναι αυτός που είχε γράψει ένα τραγούδι ίδιο με το Drunk In Love της Beyonce και δεν της έκανε μήνυση, όμως βρήκε τον δρόμο του από τότε.

Μια λύση που σκέφτηκα και ίσως μπορεί να σώσει κάπως τα πράγματα, θα ήταν τις 3 πρώτες εβδομάδες της κυκλοφορίας των άλμπουμς να μην μπορούν να μπουν στο τσαρτ, να μπαίνουν όμως νωρίτερα αν έχουν ραδιοφωνικά παιξίματα. Είναι απίθανο να παίξουν τα ραδιόφωνα ταυτόχρονα 16 τραγούδια ενός καλλιτέχνη

Άκουσα το It's Too Late της Carole King και έψαξα να βρω ποιος παίζει σαξόφωνο και τα υπόλοιπα όργανα, αυτή η απορία δεν υπάρχει σχεδόν σε καμία νέα επιτυχία, όλα τα κάνουν υπολογιστές, αυτό είναι ένας αγιάτρευτος πόνος για όσους αγαπάνε την μουσική.

Κώστας Ζουγρής