Έλληνες στην κορυφή…

Έλληνες στην κορυφή…

 

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

 

Με αφορμή την κατάκτηση της κορυφής των σινγκλς της Αγγλίας από τον ελληνικής καταγωγής Telly Savalas (Αριστοτέλης "Τέλλυ" Σαβάλας) με την διασκευή του στο τραγούδι των Bread του 1971, if, θυμόμαστε παγκόσμιες επιτυχίες Eλλήνων.

 

Αγγλία

 

Telly Savalas – «If» στις 8 Μαρτίου του 1975 ο Κότζακ φτάνει στην κορυφή και θα μείνει εκεί για 2 εβδομάδες.

 

 

 

 

17 Ιουλίου του 1976 Demis Roussos «The Roussos Phenomenon EP» (1976) (με τα τραγούδια «Forever and Ever», «So Dreamy», «My Friend the Wind» και το «Sing an Ode to Love»)

 

 

 

 

 

Γαλλία

 

Το δημοφιλέστερο τραγούδι της Γαλλίας για το 1968, είναι ελληνικής προέλευσης. Για το καταπληκτικό διάστημα των 14 συνεχόμενων εβδομάδων, από τις 15 Ιουνίου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου η βροχή και τα δάκρυα των Aphrodite's Child, από τον ντεμπούτο δίσκο τους End of The World αγκάλιασαν παθιασμένα την κορυφή.

 

 

 

 

Μάιος 1969 ανεβαίνει στο Νο1 της χώρας για συνολικά 6 εβδομάδες, ένα τραγούδι που 48 χρόνια μετά παραμένει επίκαιρο. Παρότι είχε δώσει συνθέσεις του σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του γαλλικού πενταγράμμου, ερμηνευμένο αυτή τη φορά από τον ίδιο τον συνθέτη, τον ελληνικής καταγωγής Georges Moustaki, το «Le métèque».

 

 

 

 

Στις 15/4/2006 το «La Boulette» γίνεται το πρώτο τραγούδι ερμηνευμένο από κυπριακής καταγωγής ερμηνευτή που έφτασε στο Νο 1 της λίστας των δημοφιλέστερων τραγουδιών. Θα μείνει εκεί για τρεις εβδομάδες. Η Diam’s είναι για την ακρίβεια γαλλοκυπριακής ρίζας, το πραγματικό της όνομα Mélanie Georgiades γεννημένη στις 25 Ιουλίου 1980.

 

 

 

 

 

ΗΠΑ

 

Ήταν 8/5/1982 και το «Chariots of Fire» του Βαγγέλη Παπαθανασίου γίνεται το κορυφαίο τραγούδι της αχανούς Αμερικής, μένοντας στο Νο1 για μία εβδομάδα.

 

 

 

 

 

Ιταλία

 

2/10/1965 και ο χορός του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, μία από τις πιο φημισμένες ελληνικές μελωδίες παγκοσμίως, φτάνει στην κορυφή της γειτονικής χώρας. Θα κατέβει και θα ανέβει άλλες δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο – Νοέμβριο τις ίδιας χρονιάς, μένοντας συνολικά για τέσσερις εβδομάδες στο Νο1.

 

 

 

 

Το πιο πετυχημένο τραγούδι στην χώρα για το 1969 έρχεται από τον ιταλοελληνικής καταγωγής αλεξανδρινό καλλιτέχνη Giuseppe - Georges Moustaki που με το «Lo straniero» έμεινε για 9 εβδομάδες τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο στο Νο1.

 

 

 

 

Το ημερολόγιο έλεγε 1970, εποχή που η Ιταλία λάτρευε τραγούδια όπως το «La lontananza» του Domenico Modugno, το «La prima cosa bella» του Nicola Di Bari και το «Anna» του Lucio Battisti μεταξύ άλλων. Οι Ντέμη Ρούσσος, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Λουκάς Σιδεράς, οι Aphrodite's Child δηλαδή είχαν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 1969 τον δεύτερο τους δίσκο με τίτλο «It's Five O'Clock». Με το ομότιτλο τραγούδι γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στην Ιταλία 7 μήνες μετά και για 5 εβδομάδες είναι το κορυφαίο τραγούδι της.

 

 

 

 

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με το σινγκλ «Spring summer winter and fall» επισκέπτονται ξανά την κορυφή για δύο εβδομάδες.

 

 

Video Url