Οι 5 «κακές» πρωινές συνήθειες που προσθέτουν κιλά

Οι 5 «κακές» πρωινές συνήθειες που προσθέτουν κιλά

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος και ενώ κάνετε τα πάντα, η ζυγαριά είναι «κολλημένη» στο ίδιο νούμερο. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο τρόπος που θα ξεκινήσετε τη μέρα σας, παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα που θα έχει η προσπάθειά σας να αδυνατίσετε. Τα πρώτα λεπτά μετά το ξύπνημα καθορίζουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τις επιλογές που θα κάνετε στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Είναι λοιπόν σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου σας. Δείτε τι κάνετε λάθος:

Κοιμάστε πολλές ώρες

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους λόγω της αυξημένης όρεξης που προκαλεί η έκκριση κορτιζόλης. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις πολλές ώρες ύπνου. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One, όσοι κοιμούνται πάνω από 10 ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξήσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7 έως 9 ώρες.

Μένετε στο σκοτάδι

Μην κρατάτε τα παράθυρα κλειστά αφού ξυπνήσετε, καθώς έτσι χάνετε τα οφέλη του ήλιου. Μελέτη έδειξε ότι όσους τους βλέπει ο πρωινός ήλιος έχουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σχέση με τους υπόλοιπους ανεξάρτητα από τις θερμίδες που παίρνουν από το πρωινό. Όπως δείχνουν οι έρευνες, αρκούν 20 με 30 λεπτά της ημέρας για να επηρεαστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ακόμη και τις μέρες που έχει συννεφιά. Η διαδικασία συνδέεται με το βιολογικό μας ρολόι το οποίο δίνει ώθηση στο μεταβολισμό, αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία.

Δεν στρώνετε το κρεβάτι σας

Έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου διαπίστωσε ότι όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους, είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ποιοτικό ύπνο το βράδυ σε σύγκριση με όσους δεν το κάνουν. Ο καλός ύπνος συνδέεται με χαμηλότερο βάρος, μήπως λοιπόν είναι καιρός να σας γίνει συνήθεια;

Παράλληλα, ο Charles Duhigg, συγγραφέας του βιβλίου «Η δύναμη της συνήθειας», αναφέρει σε αυτό ότι το στρώσιμο του κρεβατιού βοηθά στην υιοθέτηση θετικών συμπεριφορών, όπως η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος και ο υπολογισμός των θερμίδων που παίρνετε από το φαγητό.

Δεν ζυγίζεστε

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cornell παρακολούθησαν 162 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες για δύο χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ζυγίζονταν καθημερινά σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην προσπάθεια απώλειας βάρους και κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερό βάρος μετά τη δίαιτα για μεγαλύτερο διάστημα. Η καλύτερη στιγμή για να ζυγιστείτε είναι αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, καθώς το βάρος σας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα.

Αμελείτε το πρωινό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν ολιγοθερμιδικές δίαιτες αλλά παίρνουν τις 600 θερμίδες από ένα ισορροπημένο πρωινό που περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγη ζάχαρη, ανέφεραν ότι πεινούσαν λιγότερο και είχαν λιγότερες λιγούρες μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν φτωχό πρωινό με μόλις 300 θερμίδες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι όσο περισσότερο καλύπτετε το αίσθημα της πείνας το πρωί, τόσο μειώνεται η πείνα και οι λιγούρες αργότερα μέσα στην ημέρα.