Kris Kristofferson 87 ετών o ΄παράνομος΄ της κάντρυ

Kris Kristofferson 85 ετών o ΄παράνομος΄της κάντρυ

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Ο Kris Kristofferson είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τις κινηματογραφικές του επιδόσεις, αλλά αρκετά από τα τραγούδια που έχει γράψει έγιναν κλασικά στον χώρο της μουσικής και καθιέρωσαν τον όρο της κάντρι των «παρανόμων».

 

 

Η μουσική φολκ ήταν ένα μέσο για να εκφράσει ο ταλαντούχος δημιουργός μία από τις πολλές πλευρές του πολυτάλαντου χαρακτήρα του και από ανερχόμενος ποιητής στη δεκαετία του '60, να γίνει πετυχημένος ηθοποιός και συνθέτης στην επόμενη δεκαετία γράφοντας τραγούδια όπως το Me and Bobby McGee, στο οποίο μεταφέρει τις εμπειρίες του από τις μέρες που έκανε οτοστόπ ταξιδεύοντας στη Νέα Ορλεάνη και που αρχικά ο φίλος του Johnny Cash μεσολάβησε για να το τραγουδήσει ο Roger Miller, ενώ στη συνέχεια έγινε επιτυχία με την Janis Joplin -με την οποία ο Kris είχε σχέσεις- κυκλοφορώντας λίγους μήνες μετά τον θάνατό της.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Kristofferson είχε «κατασκηνώσει» έξω από το στούντιο στο οποίο ο Johnny Cash ηχογραφούσε ένα νέο σόου και όποιος γνωστός ερχόταν, ο Kris του έδινε ταινία με τα τραγούδια του - ένας από τους επισκέπτες ήταν και ο Miller.

Το Help Me Make It Through The Night, (ανάμεσα στις πολλές ερμηνείες του ξεχώρισε αυτή με τη Sammi Smith), το Sunday Mornin' Comin' Down με τον Johnny Cash και τα Loving Her Was Easier (Than Anything Ι'll Ever Do Again), Why Me και The Silver-Tongued Devil And Ι έγιναν επιτυχίες τραγουδισμένα από τον ίδιο τον Kristofferson.

 

 

Μετά την επιτυχία που γνώρισε ο Roger Miller στον χώρο της κάντρι με το Me and Bobby McGhee, ο Johnny Cash θα αναφέρει αρκετές φορές στο σόου του το όνομα του Kristofferson και θα τον καλέσει να ερμηνεύσει τραγούδια του δηλώνοντας θαυμαστής της μουσικής του.

Ο Kristofferson γεννήθηκε στο Brownsville του Τέξας στις 22 Ιουνίου του 1936 και όταν ακόμα πήγαινε στο Γυμνάσιο μετακόμισε με τους γονείς του στην Καλιφόρνια. Οπως ο Bob Dylan, έτσι και αυτός περνούσε ατελείωτες ώρες ακούγοντας τους δίσκους του μεγάλου τραγουδιστή της κάντρι Hank Williams.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια αρθρογραφώντας σε τοπικές εφημερίδες για διάφορα σπορ, κατάφερε να ξεπεράσει τον πειρασμό του να ασχοληθεί με την αεροπορία επαγγελματικά όπως ο πατέρας του.

Ο Kris αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως συγγραφέας, που ήταν και το παιδικό του όνειρο, και στέλνει μία μικρή ιστορία στο μηνιαίο περιοδικό Atlantic Monthly, για την οποία βραβεύεται με υποτροφία και από μαθητής στο κολέγιο της πόλης Πομόνα βρίσκεται στην Αγγλία φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί θα ετοιμάσει ένα δεύτερο μυθιστόρημα, θα γράψει μερικά τραγούδια με το όνομα Kris Carson και θα υπογράψει με τον μάνατζερ του γνωστού τραγουδιστή της εποχής Tommy Steele.

Τελειώνοντας τις σπουδές του, παντρεύεται και κατατάσσεται για τα επόμενα πέντε χρόνια στον αμερικανικό στρατό. Στο διάστημα αυτό συνεχίζει να γράφει τραγούδια και παράλληλα τραγουδά περιστασιακά σε διάφορα κλαμπ των αξιωματικών στη Γερμανία όπου υπηρετούσε.

Αρκετοί από αυτούς που παρακολουθούσαν τις εμφανίσεις του τον ενθάρρυναν να δοκιμάσει να κάνει κάτι επαγγελματικά με τα τραγούδια του και αυτός στέλνει μερικά σε εταιρεία του Νάσβιλ, όπου πάει και ο ίδιος το 1965, εκμεταλλευόμενος μία δεκαπενθήμερη άδεια. Εκεί θα γνωρίσει τον Johnny Cash και θα αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μουσική εγκαταλείποντας τον στρατό.

 

 

Στα επόμενα χρόνια θα κάνει διάφορες παράξενες δουλειές, όπως νυχτοφύλακας και καθαριστής σταχτοδοχείων στα στούντιο της Κολούμπια, στην περίοδο που ηχογραφούσε εκεί ο Dylan το άλμπουμ του Blonde On Blonde, για να καταφέρει να επιζήσει και να συνεχίζει να γράφει τραγούδια, σε μια πόλη που προσπαθούσαν μαζί με αυτόν να βρουν την τύχη τους και χιλιάδες άλλοι.

Την ίδια δουλειά με τον Kris θα κάνει μετά από αυτόν και ο μελλοντικός κιθαρίστας του Billy Swan, που θα καταφέρει να κάνει επιτυχία το 1974 με το Ι Can Help.

Το 1966 ο γνωστός τραγουδιστής της κάντρι Dave Dudley θα κυκλοφορήσει το τραγούδι τού Kris Viet Nam Blues και ο Kristofferson θα εκμεταλλευτεί το γεγονός και θα ηχογραφήσει στην ίδια εταιρεία το πρώτο του τραγούδι με τίτλο Golden Idol.

Τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που προέκυπταν από την καθημερινή αναζήτηση της επιτυχίας οδήγησαν τον γάμο του σε διάλυση προς τα τέλη της δεκαετίας του '60, αλλά το 1969 όλα αλλάζουν και ο Roger Miller, γνωστός τραγουδιστής της μουσικής κάντρι, ηχογραφεί τρία από τα τραγούδια του και ο Kris καταφέρνει και υπογράφει νέο δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Monument.

 

 

Αλλα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες από ερμηνείες γνωστών τραγουδιστών της κάντρι εκείνη την περίοδο ήταν τα For The Good Times-Ray Price, που το ηχογράφησε και ο Johnny Cash λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει, με παραγωγό τον Rick Rubin, δηλώνοντας ότι αυτή η ηχογράφηση ήταν όνειρο ζωής γι' αυτόν, The Taker-Waylon Jennings, Come Sundown-Bobby Bare.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 θα έλθουν και οι πρώτες προσωπικές επιτυχίες, θα κάνει την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στις 23 Ιουνίου 1970 στο κλαμπ του Λος Αντζελες Troubadour, θα γράψει την πρώτη του μουσική για τον κινηματογράφο, για την ταινία The Last Movie που είχε για πρωταγωνιστή τον Dennis Hopper, την οποία περιοδικό τοποθέτησε στην πρώτη θέση στη λίστα με τις 50 σημαντικότερες «Χαμένες Ταινίες», και παράλληλα σχεδόν θα αρχίσει τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο σε γνωστές ταινίες, όπως η πρώτη εμφάνισή του στο Cisco Pike του 1972, που ήταν η πρώτη του ταινία, το Blume In Love του Paul Mazursky, το Pat Garett And Billy The Kid, που παίχτηκε δύο χρόνια αργότερα δίπλα στους James Cobern και Bob Dylan, σε σκηνοθεσία Sam Peckinpah, το Alice Doesn't Live Here Anymore, το Convoy και η μεγάλη επιτυχία του δίπλα στην Barbra Streisand με την αναβίωση της ταινίας Ενα αστέρι γεννιέται, ερμηνεία που του χάρισε τη χρυσή σφαίρα.

 

 

Στο τέλος της δεκαετίας του '70 καταφέρνει να σταματήσει το αλκοόλ, μια συνήθεια που τον ταλαιπωρούσε επί 20 χρόνια, χωρίζει από την Rita Coolidge, με την οποία είχε παντρευτεί το 1973, και συνεχίζει να κάνει μουσικές εμφανίσεις, με μικρότερη βέβαια πια επιτυχία. Στον κινηματογράφο εμφανίζεται το 1980 στην ταινία Heaven's Gate και Rollover δίπλα στην Jane Fonda και αργότερα στις ταινίες The Last Days of Frank And Jesse James μαζί με τον Johnny Cash, The Last Honor Of Kathryn Beck, Flashpoint, Songwriter με τον Willie Nelson για τη μουσική που έγραψε σ'αυτήν την ταινία θα κερδίσει την υποψηφιότητα για το Οσκαρ.

Με τους φίλους του Johnny Cash, Waylon Jennings θα φτιάξουν το συγκρότημα Highwaymen και θα γνωρίσουν επιτυχία με το πρώτο τους άλμπουμ, ενώ θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο το 1990.

Η ταινία του John Sayles Lone Star, το 1996, θα ανανεώσει την κινηματογραφική του καριέρα και θα ακολουθήσουν οι ταινίες Blade, Blade ΙΙ και Blade: Trinity, Α Soldier's Daughter, το Planet Of The Apes του Tim Burton κ.ά.

Το 2006 θα του απονεμηθεί το βραβείο Johnny Mercer για την πορεία του ως συνθέτη και θα κυκλοφορήσει το πρώτο του στούντιο άλμπουμ ύστερα από 11 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2009 θα ακολουθήσει ένα ακόμα άλμπουμ με νέο υλικό και με παραγωγό τον Don Was.

Ένας από τους λίγους σχετικά καλλιτέχνες που κατάφεραν να κάνουν καριέρα ως συνθέτες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, ο Kristofferson ευτύχησε να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο του.

 
Video Url
 
Τέλος, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Jeff Bridges στην ταινία Crazy Heart και του χάρισε το βραβείο Όσκαρ, οφείλεται εν μέρει στον χαρακτήρα τού Kristofferson.