Διατροφικές λύσεις για τις δύσκολες στιγμές.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διατηρούμε ένα υγιές και όμορφο σώμα αλλά και για να έχουμε καλή διάθεση. Σας προτείνουμε διατροφικές λύσεις για τις δύσκολες στιγμές.
Δείτε ποιες τροφές μας "ανεβάζουν" και βοηθούν στη διάθεσή μας.

«Είμαι πολύ αγχωμένη»
Διατροφική λύση: Μακαρόνια ολικής άλεσης με σάλτσα βασιλικού και κουκουνάρια
Γιατί; Τα ζυμαρικά και ιδιαίτερα τα ολικής άλεσης παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να συνθέτει ευκολότερα σεροτονίνη (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση). Ο βασιλικός διαθέτει αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ τα κουκουνάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες δρουν στον ενεργειακό μεταβολισμό, βοηθώντας τον οργανισμό να αμυνθεί κατά του στρες.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ»
Διατροφική λύση: Χυλωμένες νιφάδες βρώμης είτε σε νερό ή σε γάλα με μπανάνα και κανέλα
Γιατί; Η νιφάδες βρώμης και η μπανάνα αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων που βοηθούν στην χαλάρωση ενώ αποδίδουν μικρές ποσότητες μελατονίνης η οποία διευκολύνει τον ύπνο. Το άρωμα της κανέλας δρα ευφραντικά και αγχολυτικά.

« Δεν μπορώ να ηρεμήσω, έχω πολλά νεύρα»

Διατροφική λύση: Ανάλατοι ηλιόσποροι
Γιατί; Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, μασώντας τα σποράκια, ένα ένα εκτονώνεστε.
Tip! Aν προτιμάς ξηρούς καρπούς, προτίμησε τους με το τσόφλι τους. Και μόνο η προσπάθεια να σπάσεις τα καρύδια ή τα αμύγδαλα, θα διώξει τα έξτρα νεύρα που σε διακατέχουν στη στιγμή.

«Αισθάνομαι μελαγχολική»
Διατροφική λύση: Σολομός με καστανό ρύζι και λαχανικά
Γιατί; Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, που ενισχύουν την καλή διάθεση. Το καστανό ρύζι περιέχει υδατάνθρακες που βοηθούν στην απορρόφηση τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο (ένα αμινοξύ υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης) και επομένως την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επιπλέον, το καστανό ρύζι περιέχει υδατάνθρακες πιο αργής απορρόφησης, οι οποίοι παρέχουν παρατεταμένη ενέργεια.

«Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ»
Διατροφική λύση: Αυγό βραστό
Γιατί; Το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιο σε αμινοξέα που προάγουν την παραγωγή νορ-αδρεναλίνης, η οποία ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Επιπλέον, ο κρόκος είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, χολίνης μαγνησίου, πολυακόρεστων λιπαρών και φωσφολιπίδιων, συστατικών απαραίτητων για το νευρικό σύστημα.

«Δεν έχω ερωτική διάθεση»
Διατροφική λύση: Γιαούρτι με καρύδια μέλι και ρόδι
Γιατί; Το γιαούρτι είναι καλή πηγή μαγνησίου και ασβεστίου, ενώ οι σπόροι ροδιού και τα καρύδια προάγουν την κυκλοφορία του αίματος σε μεγάλα και μικρά αγγεία. Το μέλι γλυκαίνει, τονώνει και αυξάνει τη διαθέσιμη ενέργεια.

Πηγή: Καθημερινή