'Αυτή η δραχμή ήταν δική σου και κάποιοι θέλουν να σου την ξαναδώσουν'

'Αυτή η δραχμή ήταν δική σου και κάποιοι θέλουν να σου την ξαναδώσουν'

Αρχίσαμε πάλι τα ίδια παρά την βελτίωση της οικονομίας που μας λέει η κυβέρνηση. Αν επιχειρούσαμε να πηγαίναμε στην δραχμή από την πρώτη μέρα της κρίσης τώρα το πιθανότερο είναι ότι θα ήμασταν σε σαφώς καλύτερη θέση.

Όμως οι περισσότεροι δεν εκτιμήσαμε σωστά το μέγεθος της κρίσης και φοβηθήκαμε ότι θα συμβεί αυτό που ουσιαστικά συνέβη, αν και παραμείναμε στο ευρώ.

Αυτά για το 2009, εποχή που θα μπορούσαμε να εκβιάσουμε με το όπλο της αποχώρησης μια Ευρώπη που δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Στην συνέχεια ξέρουμε τι έγινε, η Ευρώπη πήρε τα μέτρα της, εξασφάλισε τα χρήματα που της χρωστούσαμε, οι τράπεζες τους ξεφορτώθηκαν ότι είχε σχέση με την Ελλάδα κι εμείς συνεχίσαμε σαν να μην συνέβαινε τίποτα, αρνούμενοι ουσιαστικά να κάνουμε αυτά που έπρεπε για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Μέχρι σήμερα, σταθερά και η παρούσα κυβέρνηση, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες, προσπαθεί να πείσει τους ξένους ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε αυτά που μας δανείζουν και πρέπει να μας τα χαρίσουν.

Αν οδηγηθούμε τώρα εκτός ευρώ, θα μιλάμε για την πλήρη κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού που έχασε τα πάντα, απλά για να εξυπηρετήσει την ανώδυνη για τους Ευρωπαίους αποχώρηση μας.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να χειρισθεί εύκολα την κατάσταση, όπως άλλωστε και στην προηγούμενη αξιολόγηση και το πιθανότερο είναι ότι θα αφήσει τους Έλληνες και θα την κοπανήσει όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

Από τον Φεβρουάριο του 2015 έγραφα ότι μπλέξαμε, δύο χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Κώστας Ζουγρής

Ν. Ξυδάκης: Να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή
«Kαι επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε»

Στην ανάγκη να υπάρξει «επί της ουσίας» μία συζήτηση περί δραχμής αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού».

«Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία (..) Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή».

«Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επανερχόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του για το θέμα.

«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» συμπλήρωσε.

Καταλόγισε επίσης ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Άμα την ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε», είπε συγκεκριμένα, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

Η ελληνική κρίση και το γερμανικό δίλημμα

Δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Σε μια μέρα έντονων διεθνών αντιδράσεων για το πρωτοφανές προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, ακόμη κι αν έχουν διπλή υπηκοότητα, το χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο άνοιξε και πάλι με το ελληνικό πρόβλημα, όπως τις παλιές δύσκολες ημέρες της κρίσης.

Την αφορμή έδωσε ένα μικροσκοπικό δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωση του ελληνικού προβλήματος μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, με πιθανή κατάληξη το Grexit.

Μόνο και μόνο το άκουσμα αυτής της λέξης σε αυτήν την κρίσιμη από κάθε άποψη πολιτική συγκυρία προκαλεί ρίγη ανησυχίας στο κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ. Πιθανή αναζωπύρωση της φιλολογίας για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί το χειρότερο σκηνικό διεξαγωγής μιας από τις πιο δύσκολες προεκλογικές εκστρατείες καθ’ ομολογία της ίδιας της καγκελαρίου.

Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βάζει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται εκτεθειμένος απέναντι στην Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης, καθώς εγγυήθηκε την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Προς το ΔΝΤ κυρίως ήταν λοιπόν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Σόιμπλε δια του εκπροσώπου του. Εν όψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, από την οποία θα κριθεί οριστικά η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθύμισε τη δέσμευση που έδωσε το Ταμείο στο Eurogroup τον περασμένο Μάιο για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του πρόσφατου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Και οι δύο είναι μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Όπως παρατηρεί σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η έγκριτη Neue Zürcher Zeitung, τα «γεράκια» της Ευρωζώνης, όπως αποκαλεί τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δίνουν σε λίγους μήνες αγώνα πολιτικής επιβίωσης, από τη μια χρειάζονται το ΔΝΤ, διότι το εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι την Κομισιόν για τη σκληρή «εφαρμογή» των μέτρων και έχουν δεσμευθεί επ' αυτού στα κοινοβούλιά τους, από την άλλη όμως δεν συμφωνούν με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που ζητά το ΔΝΤ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανατροφοδοτούμενης κρίσης η πάντα καλά πληροφορημένη εφημερίδα Bild επαναφέρει το φάντασμα του Grexit σε ένα «άρθρο» επτά προτάσεων. Επικαλούμενος κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ο αρθρογράφος προκαταλαμβάνει αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit, με τον υπουργό Οικονομικών να τίθεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο αποδέκτης είναι διπλός: αφενός το εσωτερικό του κόμματος του Σόιμπλε, που πείθεται όλο και λιγότερο ότι η ελληνική κρίση θα έχει ημερομηνία λήξης με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, και αφετέρου η ίδια η Ελλάδα, για να μη θεωρεί ευάλωτη και εκβιάσιμη τη γερμανική πλευρά λόγω των βουλευτικών εκλογών αλλά και για να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική