Γιατί η ημέρα αναγγελίας των όσκαρ μου προκαλεί θλίψη

Γιατί η ημέρα αναγγελίας των όσκαρ μου προκαλεί θλίψη

Δεν έχω καλές σχέσεις με το παρελθόν, είμαι από αυτούς, αν υπάρχουν βέβαια, που αποφεύγουν να ασχολούνται με το παρελθόν, γιατί συνήθως σκέφτομαι τις άσχημες στιγμές και όχι αυτές που μου προκάλεσαν ευχαρίστηση, γιατί με το δικό μου μυαλό, συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να τις φέρω πίσω, γι' αυτό συνήθως 'βλέπω' μπροστά.

Θυμάμαι πάντα την αδελφή ενός κοριτσιού, που μετά από τον χωρισμό μας μου είχε πει, 'γιατί δεν θυμάσαι ευχάριστα τις στιγμές που περάσατε μαζί, προσπάθησε να απολαμβάνεις τις αναμνήσεις σου'.

Γιατί αυτός ο πρόλογος, σήμερα είναι η αναγγελία με τις υποψηφιότητες για τα όσκαρ και ξυπνώντας ήλθε στο μυαλό μου η ΕΡΤ και μου χάλασε η διάθεση.

΄Εχω αποκόψει την σκέψη μου με κάθε τι που έχει σχέση με την ΕΡΤ, μια και αυτή στην ουσία ήταν κάτι σαν ένα όνειρο που τελείωσε μετά από σχεδόν ....39 χρόνια. Όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να νοσταλγήσω, δεν είμαι από αυτούς που αγαπούν τα κτίρια και η σημερινή ΕΡΤ, αν και κατοικείται σχεδόν από τους ίδιους εργαζόμενους που πέρασα τόσα χρόνια μαζί τους, είναι σαν όλοι τους να είναι ένα μέρος ενός ονείρου που κάποτε τελείωσε.

Όλοι όσοι συνεργάσθηκαν μαζί μας όλα αυτά τα 39 χρόνια, είχαν μία διαφορετική σχέση με το ίδρυμα, από την δικιά μας, εμείς ήμασταν όπως έχω γράψει κάτι σαν νόθα, που ποτέ κανένας δεν μας αναγνώρισε, εντάξει υπήρξαν μία-δυο βραβεύσεις του Γιάννη από υπεύθυνους, αλλά στην ουσία, η μακροβιότερη καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στην ιστορία του πλανήτη, είναι σαν να μην υπήρχε.

Η ημέρα της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα όσκαρ, ήταν ξεχωριστή για μας. Ο Γιάννης προσπαθούσε να έχει μαζί του στην εκπομπή μουσική και τραγούδια από ταινίες που πίστευε ότι θα κέρδιζαν τις υποψηφιότητες και εγώ από τις 4 έτρεχα στα telex και αργότερα στα fax κάθε 5 λεπτά για να προλάβουμε να ανακοινώσουμε τις υποψηφιότητες και πάντα ήμασταν οι πρώτοι στην χώρα που τις αναφέραμε.

Unimpressed: not everybody is enamoured with the Oscar hopeful

Τι περιμένουμε σήμερα; πόσες υποψηφιότητες θα κερδίσει το La La Land και αν θα καταφέρει να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 14 που έχουν το All About Eve και τον Τιτανικό . Επίσης διεκδικεί να ισοφαρίσει το Mary Poppins με το μιούζικαλ με τις περισσότερες υποψηφιότητες (13).

Tom Hanks in Sully

Θα δούμε αν θα είναι υποψήφιος ο Tom Hanks που εγώ τον βλέπω σαν μελλοντικό πρόεδρο της Αμερικής. Έχει 5 υποψηφιότητες, κάθε χρόνο είναι στους πιθανούς, αλλά η τελευταία φορά που ήταν υποψήφιος, ήταν το 2001.

Θα δούμε αν η Meryl Streep θα είναι για 20η φορά υποψήφια, αν και δεν είναι στα φαβορί φέτος, η υποστήριξη των δημοκρατικών που αποτελούν, όπως λένε το 80% αυτών που ψηφίζουν, μπορεί να την ξαναφέρει υποψήφια με το Florence Foster Jenkins.

Η Natalie Portman θα είναι μάλλον η αντίπαλος της Emma Stone με τον ρόλο της στο Jackie και οι Casey Affleck, Denzel Washington αντίπαλοι του Ryan Gosling.

Paramount Pictures

Οι μαύροι υποψήφιοι φέτος θα είναι αρκετοί, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, γιατί έχουν καλές παρουσίες σε ταινίες και υπάρχει και το κλίμα υπέρ τους μετά τις διαμαρτυρίες.

Amy Adams in Arrival

To Arrival ίσως θα είναι δεύτερο σε υποψηφιότητες και θα ξεπεράσει σε αριθμό τα Moonlight και Manchester By The Sea.

Ryan Reynolds in Deadpool

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε μία ταινία Superhero για πρώτη φορά υποψήφια σαν καλύτερη ταινία με το Deadpool.

Mel Gibson directing Hacksaw Ridge

Θα δούμε τέλος αν ο Mel Gibson θα είναι υποψήφιος σαν σκηνοθέτης με την ταινία του Hacksaw Ridge που θα έχει ενδεχομένως υποψηφιότητες.

Κώστας Ζουγρής