Από τη Χαβάη με αγάπη…

Από τη Χαβάη με αγάπη…

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Το μικρό σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, για την ακρίβεια στη μέση του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού και περίπου 3700 χλμ μακριά από τις ακτές της χώρας που ανήκει, δε σου γεμίζει το μάτι όταν εξερευνείς την υδρόγειο. Πρέπει να είσαι υποψιασμένους για το που θα κοιτάξεις αλλιώς είναι πολύ εύκολο να σου ξεφύγει.

Παρόλα αυτά οι μικροσκοπικές αυτές κουκίδες έχουν αποτελέσει το μέρος όπου γεννήθηκαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο εμπορικά πετυχημένοι. Αυτό χωρίς να υπολογίσει κάποιος την κουλτούρα που σχεδόν κρύβεται στην ηφαιστειακή γη των νησιών, με τοπικούς καλλιτέχνες αλλά και την έμπνευση που έχει αποτελέσει για μουσική και ταινίες το ιδιαίτερο σκηνικό της.

Θυμόμαστε καλλιτέχνες με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία δίσκου ενός εξ αυτών…

Δάσκαλος γυμνασίου σήμερα αλλά ποπ σταρ στα τέλη της δεκαετίας του ’80! Αμέσως με το ντεμπούτο δίσκο του έφηβος ακόμη, κατάφερε να έχει ένα τραγούδι στην κορυφή της Αγγλίας, συγχρόνως και πανευρωπαϊκή επιτυχία, που στη γενέτειρα του μπήκε στα 20 πρώτα. Τρία χρόνια αργότερα θα συνεργαστεί στον τρίτο δίσκο του με τους Ray Parker jr, The Stylistics και Bobby Brown και θα έχει με τον τελευταίο το μοναδικό Νο1 στην καριέρα του. Ο λόγος για τον Glenn Medeiros, που με τη διασκευή του στο τραγούδι που αρχικά έχει ερμηνεύσει ο μεγάλος George Benson το 1985, σύνθεση του μάστορα των μπαλάντων Michael Masser, Nothing's Gonna Change My Love for You, έγινε παγκόσμια γνωστός.

Israel "Iz" Kaʻanoʻi Kamakawiwoʻole

Μια από τις ομορφότερες φωνές που έχουν πατήσει στον πλανήτη, καθηλωτική, σαγηνευτική, ευαίσθητη, ντελικάτη και σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του πρόωρα χαμένου 38 καλλιτέχνη. Η πιο γνωστή στιγμή της σόλο καριέρας του έρχεται από το 1993 και τον πρώτο χαβανέζικο δίσκο που πούλησε στις ΗΠΑ, 1 εκατομμύριο αντίτυπα, το Facing Future. Η αιτία κυρίως ένα τραγούδι που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο 2ο άλμπουμ του, η διασκευή του medley στα Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World, που την είχε πρωτοπαρουσιάσει στο ντεμπούτο του προσωπικό δίσκο τρία χρόνια πριν.

Μια απίστευτη φωνή με συνοδεία τον ήχο του γιουκαλίλι. Η τελειότητα της απλότητας…

Έναν πολυπράγμων καλλιτέχνη έχουμε για τη συνέχεια. Ξεκίνησε και έγινε γνωστός πρώτα ως επαγγελματίας σέρφερ, για να συνεχίσει και εξαιτίας ενός ατυχήματος, ως καλλιτέχνης. Επένδυσε τις ταινίες-ντουκιμαντέρ που σκηνοθέτησε για το σπορ, με δικιά του μουσική. Έχει κυκλοφορήσει από το 2001 έξι δίσκους με τους τελευταίους τρεις να έχουν φτάσει στην κορυφή της Αμερικής. Ανάλογη είναι και η επιτυχία τους στην Αγγλία. Με πωλήσεις πάνω από 6 εκατομμύρια μέσα σε 6 δίσκους μόνο στις ΗΠΑ, και με την υπέροχη ακουστική του κιθάρα και τη ζεστή φωνή του, ο 41 ετών Jack Johnson, φαίνεται να έχει όλο το μέλλον δικό του.

Γεννημένος στη Χονολουλουλού πριν από μόλις 31 χρόνια, είναι ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της ποπ μουσικής εδώ και 6 σχεδόν χρόνια. Είναι τόσες πολλές οι επιτυχίες του, που σου δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν περάσει πολύ περισσότερα χρόνια από τότε που τον πρωτάκουσαμε το 2010 με τον δίσκο του Doo-Wops & Hooligans. Ο Bruno Mars με το υβρίδιο της ποπ, σόουλ, φάνκ, τα έστω και αλλά Michael Jackson φωνητικά του και τις πιασσάρικες συνθέσεις του, αν μη τι άλλο είναι μία από τις καλές περιπτώσεις εμπορικού τραγουδιστή. Όπως και κάποτε με την Madonna με το True Blue, που το έβγαλε περίπου την ίδια ηλικία και ήταν και εκείνης ο τρίτος της δίσκος, έτσι και φέτος με το 24k magic, αν ήμουνα σήμερα 16 χρονών θα ήταν ο αγαπημένος μου της χρονιάς (αυτό ήταν το σχόλιο του Γιάννη εκείνη την περίοδο για τον δίσκο της Madonna…). Κατά τα άλλα οι 20 υποψηφιότητες για γκράμμι, 4 φορές νικητής, τα 6 μέχρι στιγμής Νο1 τραγούδια στις ΗΠΑ και οι πάνω από 12 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, των πρώτων δύο δίσκων του, δείχνουν περίτρανα ότι είναι κορυφαίος στο είδος του.

Η κρουαζιέρα στη Χαβάη θα τελειώσει μουσικά με την ανεπανάληπτη Bette Midler. Ιδιαίτερες συστάσεις η 71 χρόνων τραγουδίστρια και ηθοποιός δεν χρειάζεται, Μια εντυπωσιακή καριέρα 45 χρόνων σε πολλά επίπεδα, με παραστάσεις στο Βroadway στο οποίο επιστρέφει μες το 2017, με 14 δίσκους με πρώτο το The Divine Miss M, το 1972 με τον Barry Manilow και ποιο πρόσφατο το 2014 It’s the girls που έφτασε και αυτό στο top 10 της Αμερικής, 4 χρυσές σφαίρες – οι δύο για το εκπληκτικό The Rose του 1979, 2 υποψηφιότητες για όσκαρ το 1979 και το 1991, κάνουν ζηλευτή την καλλιτεχνική της παρουσία. Χωρίς υπερβολή είναι η μόνη που μπορεί να συγκριθεί με την άλλη μεγάλη, την Barbara Streisand. Θυμόμαστε την καταπληκτική ερμηνείας από την ταινία βασισμένη στη ζωή της Janis Joplin έστω και χωρίς την επίσημη αναφορά σε αυτήν.

Τώρα που το σκέφτομαι ίσως ο θαυμασμός μου για την Nikole Kidman, ίσως και η αποχώρηση του Obama να έπαιξαν υποσυνείδητα το ρόλο τους γι’ αυτό το άρθρο…