Goodbye Κύριε Obama, ή οι προσδοκίες ενός αφελή

Goodbye Κύριε Obama, ή οι προσδοκίες ενός αφελή

Διάβασα το πρωί ξυπνώντας για την εμφάνιση του Bruce Springsteen στο Λευκό Οίκο, όπου έπαιξε μία 'μυστική' συναυλία για το προσωπικό που υπηρετούσε τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος από αύριο θα μένει στο νέο του σπίτι, που όπως διάβασα κοστίζει περίπου 5.000.000 δολάρια.

Θα αποφύγω να κρίνω πολιτικά τον Obama, αυτό θα το κάνουν στο μέλλον οι ιστορικοί, που θα κρίνουν αν άξιζε και το βραβείο Νομπέλ ειρήνης που πήρε το 2009 κερδίζοντας ταυτόχρονα μία θέση στα πιο αμφιλεγόμενα βραβεία του θεσμού.

Εγώ θα αναφερθώ στις σχέσεις του με την μουσική. Πραγματικά ο Obama, περισσότερο από κάθε άλλο Αμερικανό πρόεδρο έφερε τις μουσικές προτιμήσεις του στα ΜΜΕ και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μαθαίναμε τι μουσική άκουγε, ποιοι ήταν οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες, μας έκανε λίστες με τα αγαπημένα του καλοκαιρινά, χειμωνιάτικα τραγούδια, σε βαθμό που το Spotify, ή το iTunes, δεν θυμάμαι, του πρότεινε να τον προσλάβει να τους κάνει λίστες.

Όλα αυτά τα χρόνια αμέτρητοι καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο, ειδικά αυτοί που τον υποστήριξαν στις εκλογικές του αναμετρήσεις, ήταν μόνιμοι στον Λευκό Οίκο.

Βλέποντας και εγώ όλα αυτά και μόνιμα ονειροπόλος, αποφάσισα τον Ιούλιο του 2013, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ να γράψω γράμμα στον Obama, δηλαδή κάτι σαν να έγραφα στον Άγιο Βασίλη.

Σκέφτηκα, αφού αγαπάει τόσο πολύ την μουσική, ίσως μιλήσει στον Σαμαρά που θα τον επισκεπτόταν στον Λευκό Οίκο για το κλείσιμο της ΕΡΤ που είχε σαν συνέπεια την διακοπή της μακροβιότερης εκπομπής στην ιστορία του πλανήτη.

Με το αφελές μυαλό μου, υπέθεσα ότι σαν φανατικός μουσικόφιλος και φίλος της μουσικής ιστορίας και παράδοσης θα μπορούσε ο Obama να αναφέρει στον Σαμαρά για το λάθος που έκανε κλείνοντας την ΕΡΤ (προσωπικά πιστεύω ότι επηρέασε σημαντικά την μη επανεκλογή του).

Ευτυχώς δεν είχα την ίδια σκέψη όταν ήλθε στην Ελλάδα και είδε τον Τσίπρα.

Περιττό να αναφέρω ότι δεν πήρα ποτέ καμιά απάντηση από τον Obama, όπως βέβαια ποτέ δεν απάντησαν σε μένα και τον Πετρίδη, υπουργοί και άλλοι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, αλλά και υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής ραδιοφωνίας.

Κώστας Ζουγρής