Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να νιώσουμε ευφορία

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Washington DC κατέδειξε ότι το φαγητό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τις πιθανότητες να εμφανίσουμε κάποιες ψυχικές παθήσεις μέχρι το πώς αποδίδουμε στη δουλειά και αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Ποια είναι, λοιπόν, τα καλύτερα τρόφιμα για να νιώσουμε ευφορία;

1 Μαύρη σοκολάτα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη, μια ορμόνη η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, η μαύρη σοκολάτα συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους ειδικούς.

2 Η μπανάνα

Περιέχει υψηλές ποσότητες σακχάρων τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα, παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, και προσφέρουν γρήγορα αίσθημα ευεξίας. Είναι πηγή βιταμίνης B6 που συμμετέχει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

3 Ωμοί ξηροί καρποί

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται φυσικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα. Το μαγνήσιο επηρεάζει επίσης τη συνολική παραγωγή ενέργειας.

4 «Αρχαίοι» σπόροι

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το κινόα, το ρύζι και το σιτάρι, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να δημιουργήσει μεταβολές στη διάθεση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αν και γενικότερα κάθε δημητριακό ολικής αλέσεως είναι καλό, τα λεγόμενα «αρχαία δημητριακά» είναι ακόμη καλύτερα, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να δεχθούν επεξεργασία. Τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου και ζάχαρη, αντίθετα, τείνουν να χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα αντιδρά με μια υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία οδηγεί στη μεταφορά μεγάλης ποσότητας σακχάρου στα κύτταρα. Το τελικό αποτέλεσμα: δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, ζαλάδες, έντονη επιθυμία για φαγητό, υπερκατανάλωση τροφής και πεσμένη διάθεση.

5 Γαλακτοκομικά προϊόντα και μανιτάρια

Σπρώξιμο προς την ευτυχία και την ευεξία υποστηρίζουν οι ειδικοί πως αποτελεί η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η πηγή της θλίψης σας ενδεχομένως να σχετίζεται με την έλλειψη της βιταμίνης D στη διατροφή σας. «Η θρεπτική αυτή ουσία παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο σώμα, ο ένας εκ των οποίων είναι να βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης» λέει ο Δρ Dolgoff, εξηγώντας ότι η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, που σε αυξημένα επίπεδα καταπολεμεί την κατάθλιψη και προκαλεί το αίσθημα ηρεμίας, χαλάρωσης και ευτυχίας. Αν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, επηρεάζεται η ικανότητα του σώματός σας να σταθεροποιήσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το αίσθημα της κατάθλιψης. Για να ενισχύσετε την κατανάλωση βιταμίνης D, όπως προαναφέραμε, καλό θα ήταν να στραφείτε προς τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών αλλά και τα μανιτάρια.

Πηγή: Καθημερινή, της Γαβριέλας Αγησιλάου