Λεωνίδας Καβάκος - Léonie Sonning Music Prize 2017

Λεωνίδας Καβάκος - Léonie Sonning Music Prize 2017

Ο Λεωνίδας Καβάκος τιμήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στην Κοπεγχάγη με το μουσικό βραβείο Léonie Sonning, σε κονσέρτο στο DR Concert House, με τη συμφωνική ορχήστρα της Δανίας να διευθύνει ο Fabio Luisi:

Johann Sebastian Bach: Violin Concerto d minor BWV 1052

Alban Berg: Violin Concerto

Richard Strauss: Don Juan

Johannes Brahms: Violin Concerto in D major

Το κονσέρτο ήταν καταπληκτικό και στο τέλος οι θεατές όρθιοι για πολύ ώρα χειροκροτούσαν τον Ελληνα βιολονίστα και τον καλούσαν επανειλημμένα στη σκηνή.

Κατά την απονομή του βραβείου ο Esben Tange (chairman of the board of directors of the Léonie Sonning Music Foundation) αποκάλεσε τον Λεωνίδα Καβάκο ‘αρχιερέα’ (high priest) και είπε ότι με την ερμηνεία του Καβάκου εκτός από τον μουσικό και τον θεατή εμφανίζεται και ένα τρίτο στοιχείο στο χώρο, η ‘θεότητα’ (divinity).

Ο Λεωνίδας Καβάκος, συγκινημένος, απευθύνθηκε στο κοινό και είπε ότι όταν του ανακοινώθηκε πως κέρδισε το βραβείο αναρωτιόταν τι το ιδιαίτερο είχε επιτύχει για τη βράβευση αυτή. Όμως, σκέφτηκε πως σε ένα κόσμο που συνεχώς περικόπτονται οι δαπάνες για τον πολιτισμό, είναι σημαντικό ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν το έργο και τον κόπο όσων υπηρετούν τον πολιτισμό και θέλουν να τους τιμήσουν.

Ο Λ. Καβάκος αγκάλιασε το μαέστρο Fabio Luisi, έδωσε την ανθοδέσμη του στην Eva Steinaa (1. solo oboist της συμφωνικής ορχήστρας) και ευχαρίστησε το κοινό από την καρδιά του.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός DR P2 μετέδιδε απ’ ευθείας το κονσέρτο.

Από το 1959 που δίδεται το Léonie Sonning Music Prize, το έχουν κερδίσει κορυφαίοι μουσικοί όπως οι Sir Simon Rattle, Sir John Eliot Gardiner, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovich, Miles Davis, Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Britten και Leonard Bernstein.

Είναι πέμπτη φορά που απονέμεται σε βιολονίστα μετά τους Yehudi Menuhin (1972), Isaac Stern (1982), Gidon Kremer (1989) και Anne-Sophie Mutter (2001)

Το κονσέρτο απονομής του βραβείου ήταν η κεντρική εκδήλωση ενός μικρού μουσικού φεστιβάλ αφιερωμένο στον Ελληνα βιολονίστα, που πραγματοποιείται όλο τον Ιανουάριο στην Κοπεγχάγη:

10/1 Mogens Dahl Concert Hall. Ρεσιτάλ, Λ. Καβάκος (βιολί), Enrico Pace (πιάνο). Beethoven et al.

12/1 Concert House Prize Concert.

13/1 Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Δανίας. Μaster class για τους φοιτητές βιολιού, υπό τον Λ. Καβάκο.

14/1 The Concert House. Ο Λ. Καβάκος θα ερμηνεύσει το έργο Brahm's Κονσέρτο για βιολί, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας υπό τον Fabio Luisi.

29/1 ο Λ. Καβάκος θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας για πρώτη φορά, σε ένα κονσέρτο όπου θα ερμηνεύσει ως σολίστας το Κονσέρτο για βιολί Νο 3του Mozart.

Πολλούς χαιρετισμούς από Δανία

Ελίνα Σταματάτου