Mary J Blige - Η πολυαγαπημένη Diva της σόουλ ...

Mary J Blige - Η πολυαγαπημένη Diva της σόουλ ...

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Ήταν Ιανουάριος του 1971 όταν γεννήθηκε μια από τις μεγαλύτερες φωνές της σόουλ των τελευταίων 25 χρόνων.

Γεννημένη στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καριέρα της ως δεύτερη φωνή το 1990 στις ηχογραφήσεις της νεοσύστατης εταιρείας UptownRecords. Τρία χρόνια μετά θα ξεκινήσει τη μεγάλη της καριέρα και θα μεταμορφωθεί σε ένα rnb icon. Έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως ενώ είναι από τις πιο πολύ προτεινόμενες για βραβείο γκράμμι της γενιάς της με 30 υποψηφιότητες, τα 9 κερδισμένα.

 

1992

Κυκλοφορεί το ντεμπούτο της και τριπλά πλατινένιο What's the 411?, με τον κυρίαρχο ακόμη ήχο του new jack swing και θα σκαρφαλώσει στο top 10 του Top 200 του περιοδικού Billboardκαι στο νούμερο ένα στα R&B charts.

Real Love (το πρώτο top 10 της καριέρας της, σε παραγωγή του Mark, βλέπε fat boys, Morales, ενώ στη σύνθεση συμμετέχει και o πολύς LA Reid.)

 

 

 

 

 

1994

 

Δύο χρόνια αργότερα και με προβλήματα σε ναρκωτικά, αλκοόλ και την κατάθλιψη κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της, το My Life. Κυρίαρχος και υπεύθυνος για την καλλιτεχνική κατεύθυνση του εξίσου πετυχημένου με τον πρώτο δίσκου της ο, Sean "Puffy" Combs. Θα φέρει τον παραγωγό Chucky Thompson για ένα τραγούδι και θα καταλήξει να είναι υπεύθυνος για 12 από τα 17. Η MjB, ακούγεται, ιδιαίτερα μέσα από τις 12 δικιές της συνθέσεις, αληθινή με ένα street wise feeling, δημιουργώντας έναν κλασσικό για τα 90ς soul δίσκο, που το Rolling Stone θα τα συμπεριλάβει στη λίστα των 500 καλύτερων δίσκων από το ‘55 και μετά. Από αυτή τη δουλειά θα βγουν 5 σινγλς με ποιο πετυχημένο το closing track…

 

Be Happy

 

 

 

 

I’m goin’ down (διασκευάζοντας Rose Royce του 1977...)

 

 

 

 

 

1997

 

Το Share My World γίνεται το πρώτο της που φτάνει κατευθείαν στην κορυφή της Αμερικής ενώ γίνεται και το πιο πετυχημένο της μέχρι τότε στην Μ. Βρετανία. Ηχογραφημένο σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Εντίνα Μινεσότας και Λος Άντζελες με τη βοήθεια όχι ενός ούτε δύο αλλά 9 παραγωγών!

 

Οι συμμετοχές πολλές, ανάμεσά τους οι Roy Ayers, George Benson και ο Nas, ενώ ο ήχος της γίνεται περισσότερο σόουλ και λιγότερο hiphop, λόγο της απουσίας του Combs.

 

Θα βγάλει 4 σινγκλς στην Αμερική και άλλα τόσα στην Αγγλία, θα «χτυπήσει» πάλι τα 3 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και θα προταθεί και αυτό για γκράμι, καλύτερου R&B, δίσκου της χρονιάς που θα το χάσει από το συγκλονιστικό ντεμπούτο άλμπουμ της Erykah Badu, Baduizm.

 

Not gon cry (η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου και λόγου του ότι συνελήφθηκε στο ost της ταινίας Waiting to Exhale)

 

 

 

 

Love Is All We Need (featuring Nas) (σε παραγωγή Jimmy Jam & Terry Lewis)

 

 

 

 

 

1999

 

Η δεκαετία θα κλίσει με το διπλά πλατινένιο Mary, που έφτασε μια θέση πριν την κορυφή στο Top 200, στις ΗΠΑ και προτάθηκε για τρία βραβεία γκράμμι. Μια απίστευτη ομάδα παραγωγών συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, Babyface, Jimmy Jam & Terry Lewis, Lauryn Hill, Chucky Thompson ανάμεσα άλλων. Ενώ έχει και ντουέτα με τους Elton John, τηv Aretha ενώ συμμετέχει και ο Eric Clapton. Ένας σόουλ δίσκος καλυμμένος με χρυσόσκονη των σούπερ σταρ που συμμετείχαν.

 

Πρώτο σίνγκλ από τα πέντε η συνεργασία με τον πρόσφατα χαμένο, George Michael, στη διασκευή του μαγικού As του Stevie Wonder.

 

 

 

 

All That I Can Say (στίχοι και παραγωγή από Lauryn Hill)

 

 

 

 

2001

 

Το hiphop επιστρέφει στον ήχο της μαζί με την είσοδο στην νέα χιλιετία. Το άγγιγμα του Μίδα υπάρχει ακόμη στο No More Drama. Έχοντας μπει πριν από λίγους μήνες στην τρίτη της δεκαετία, δημιουργεί τον εμπορικότερό της δίσκο έως τότε. Τα υπερ-απολαυστικά 70+ λεπτά του δίσκου, σου παρέχουν με κίνδυνο overdose όλα τα hip hop soul στοιχεία που αγαπήσαμε στην πρώτη της δουλειά. Είναι μια παγκόσμια επιτυχία με πάνω από 6 εκατομμύρια πωλήσεις.

 

Το πρώτο της Νο1 στην Αμερική είναι γεγονός με την καταπληκτική παραγωγή του μάστορα των επιτυχιών Dr. Dre.Θα μείνει στην κορυφή του Hot 100 για έξι εβδομάδες ενώ το Rolling Stone 8 χρόνια μετά, στο κλείσιμο της δεκαετίας, θα το βάλει στην λίστα με τα 100 τραγούδια αναφοράς για τα ‘00s.

 

Family Affair

 

 

 

 

Τι να πρωτοδιαλέξει κάποιος από τη συνεργασία της με τους 17 παραγωγούς του άλμπουμ…

 

No More Drama (το 2ο πετυχημένο εκπληκτικό σινγκλ του άλμπουμ. Ξανά με τους Jimmy Jam and Terry Lewis )

 

 

 

 

 

2003

 

Αλλαγή δισκογραφικής εταιρείας και ο πρώτος δίσκος με την Geffen φέρνει τον τίτλο Love & Life. Γίνεται το δεύτερο Νο1 άλμπουμ της αν και με λιγότερες πωλήσεις. Ο Sean John Comb aka Puff Daddy - P. Diddy, επανεμφανίζεται στην δισκογραφία της μετά το Mylife 9 χρόνια πριν. Πιο αδύναμο από τον προκάτοχο αλλά δεν υπάρχει ακόμη στο προσκήνιο κάποιος να εκθρονίσει την Queen of Hip-hop Soul…

 

Ooh! (υποψήφιο για καλύτερη γυναικεία R&B ερμηνεία της χρονιάς)

 

 

 

 

Whenever I Say Your Name (featuring Sting) (στην διεθνή έκδοση του δίσκου και στον δίσκο του Sting Sacred Love της ίδιας χρονιάς. Θα κερδίσει το γκράμμι καλύτερης καλλιτεχνικής συνεργασίας στην απονομή του 2004)

 

 

 

 

 

2005

 

Λίγο πριν φύγει η χρονιά κυκλοφορεί τη δυναμική επανεμφάνισή της με το The Breakthrough. Στις συμμετοχές… U2, jayz, 50 cent, η τεχνική συμμετοχή της Nina Simone, όσο για τους παραγωγούς διαλέξτε: 9th Wonder (Jay-Z, Drake, Chris Brown, Destiny'sChild, Kendrick Lamar, Erykah Badu, Ludacris,), Rodney Jerkins (Lady Gaga, Rihanna, Michael Jackson, Janet Jackson, Beyoncé, MariahCarey, WhitneyHouston, JenniferLopez), Jimmy Jam and Terry Lewis, Raphael Saadiq (Solange Knowles, Joss Stone, John Legend, Whitney Houston), will.i.am και άλλους. Ο δίσκος ήταν υποψήφιος για 8 βραβεία γκράμμι και κερδίζοντας τρία από αυτά.

 

One (with U2)

 

 

 

 

Enough Cryin ft. BrookLynn («συνεργασία» με το alteregoτης που της δίνει την στιχουργική ελευθερία)

 

 

 

 

Be Without You (γκράμμι για καλύτερο R&B τραγούδι της χρονιάς και για καλύτερη γυναικεία R&B ερμηνεία της χρονιάς στη 49η απονομή των βραβείων. Είναι ένα από τα πιο πετυχημένα σόουλ τραγούδι όλων των εποχών, με 2 εκατομμύρια πωλήσεις και με το αξεπέραστο ρεκόρ των 75 εβδομάδες παραμονή στο Hot R&B/Hip-Hop Songs, 15 από αυτές στην κορυφή)

 

 

 

 

 

2007

 

Το 8ο άλμπουμ της με τίτλο Growing Pains ξεκίνησε σαν ιδέα από την επιτυχημένη βραδιά που είχε στα βραβεία γκράμμι με τον προηγούμενο δίσκο της. Λιγότερο πετυχημένο αλλά με τη φωνή της να συγκινεί ακόμη τους φαν της μαύρης μουσικής μετά από 16 χρόνια καριέρας. Η σταθερότητα στην προσωπική της ζωής με έναν γάμο από το 2003 έχει ως αποτέλεσμα μερικά από τα θετικότερα τραγούδια της καριέρας της, ανάμεσα στις 13 δικιές της συνθέσεις στο άλμπουμ, όπως τα just fineκαι το single work that.Είναι ένας δίσκος μια ώριμης γυναίκας που άγγιξε το κοινό που μεγάλωσε μαζί της.

 

Hurt again

 

 

 

 

Smoke

 

 

 

 

 

2009

 

Η Diva συνεχίζει και στον αποχαιρετιστήριο δίσκο της για τα ‘00s, το Stronger with Each Tear, την μετάβασή της στιχουργικά σε θετικότερες διαθέσεις. Το ότι ξεφεύγει από τις παραδοσιακές σόουλ παθιασμένες ερμηνείες της, για χάρη ενός πιο σύγχρονου τρόπου παραγωγής είναι το αρνητικότερο σημείο του δίσκου. Παρόλα αυτά ο δίσκος γίνεται ο 9ος συνεχόμενος που φτάνει στην κορυφή των R&B άλμπουμς της Αμερικής.

 

Το νορβηγικό ντουέτο παραγωγών Stargate, που έχει έδρα την Νέα Υόρκη, της δίνει για δεύτερη φορά μια φρέσκια νότα, που αν και αγγίζει λιγότερο τη μαύρη μουσική και περισσότερο την ηλεκτρονική, είναι από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, στο I Feel Good

 

 

 

 

Whole Lotta Love (το opening track στη διεθνή έκδοση του άλμπουμ της, )

 

 

 

 

 

2011

 

Στην δεκαετία των ‘10s μπαίνει η Mary J Blige με τον 10ο δίσκο της. Πρόκειται για το My Life II... The Journey Continues (Act 1), τη συνέχεια του πετυχημένου 2ου δίσκου της πριν από 16 χρόνια. Οι ομοιότητες σταματούν εκεί όμως. Δεν είναι σίγουρα μια επανάληψη του αλλά μια συνέχεια του για το πώς από τα προβλήματα η ζωή πλέον προχωράει με ένα πιο θετικό / αισιόδοξο τρόπο. Συμμετέχουν και εδώ αρκετοί πετυχημένοι της σύγχρονης σόουλ / ραπ μεταξύ άλλων οι Drake, Beyoncé, P. Diddy, και ο Lil Wayne. Ο δίσκος έβγαλε 5 σινγκλς και έγινε «μόλις» χρυσός στις ΗΠΑ, σημείο των καιρών για τις χαμηλές πωλήσεις φυσικού προϊόντος πλέον στη δισκογραφία. Οι μαύρες επιτυχίες και αυτές με τη σειρά τους το 2012 θα συνυπολογίζουν πλέον streaming και downloads εκτός από τις πωλήσεις.

 

No Condition (παραγωγή του υπερπετυχημένου Danja, βλέπε Duran Duran, Justin Bieber, Usher, Björk, Mariah Carey, Madonna, Whitney Houston, Missy Elliott, M.I.A., Justin Timberlake).

 

 

 

 

You want this (στην αγγλική έκδοση του δίσκου, μια παραγωγή που νομίζεις θα ξεπηδήσει σε δεύτερα φωνητικά ο Michael Jackson με άφρο μαλλί… )

 

 

2014

 

Προσπερνώντας το εποχιακό A Mary Christmas του 2013, έρχεται το soundtrack του σίκουελ της ταινίας Think like a man, το 2014 που αποτέλεσε και την έμπνευση για τη δημιουργία του για τη μουσική που ντύθηκε η ταινία. Ίσως η λιγότερη εξεζητημένη δουλειά στην δισκογραφία της. Μια διάχυτη easy going soul με αρκετά στοιχεία της δεκαετίας του ’70, αρκετά μακριά από τα τραγούδια δηλώσεις περί αδικίας, προβληματικών σχέσεων, γυναικείας ανεξαρτησίας, τραυμάτων σε σχέσεις και σπαρακτικών ερμηνειών. Όποιος το ακούσει χωρίς προκατάληψη θα περάσει με τις 14 συνθέσεις της σχεδόν μία ώρα με υπέροχη σόουλ μουσική.

 

See That Boy Again (με τον Pharrell Williams)

 

 

 

 

A Night to Remember (η MJB διασκευάζει Shalamar)

 

 

 

 

Το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην δισκογραφία της είναι το 12ο στούντιο άλμπουμ της, αποτέλεσμα του ταξιδιού της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ηχογραφημένο εξ’ ολοκλήρου στην Αγγλία, ήταν μια πρόκληση για την 43 ετών τραγουδίστρια. Οι μεγάλοι ερμηνευτές ξεχωρίζουν για το ηχητικό τους ξεβόλεμα δοκιμάζοντας τα καλλιτεχνικά τους όριά. Το The London Sessions ηχογραφήθηκε μέσα στον ένα μήνα που πέρασε στο Λονδίνο και περιέχει συνεργασία με τους Disclosure, Naughty Boy, Emeli Sandé και Sam Smith. Η κλάμπ κουλτούρα περιτυλιγμένη από τη φωνή μιας από τις μεγαλύτερες γυναικείες μαύρες φωνές και κατά το περιοδικό Rolling Stone και τις περίφημες λίστες του, μέσα στις 100 καλύτερες φωνές της μετά του ’55 μουσικής.

 

Therapy (το υπέροχο νέο γκόσπελ opening track του δίσκου)

 

 

 

 

Follow (με τους Disclosure)