Γιατί οι Έλληνες μουσικοί τραγουδούν Αγγλικά;

Δυστυχώς κάποιοι από εσάς δεν έχετε καταλάβει γιατί υπερασπιζόμαστε έτσι το Ελληνικό τραγούδι και τον Ελληνικό στίχο.

Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει το κέφι του και αν θέλει μπορεί να ηχογραφεί Αγγλόφωνα τραγούδια.

Αυτά όμως δύσκολα θα μπουν στις καρδιές του Ελληνικού κοινού.

Η χώρα μας είχε μία από τις καλύτερες μουσικές στην Ευρώπη την οποία την εξαφανίζουμε, από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, μέχρι τον Κραουνάκη και τους νεότερους, γι'αυτά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι στην μουσική.

Δυστυχώς για κάποιους εδώ είναι Βαλκάνια και όχι Νέα Υόρκη και Λονδίνο.

Δεν είμαι αντίθετος στα συγκροτήματα που έχουν Αγγλικούς στίχους και δεν γράψαμε το σχόλιο για να δείξουμε ότι είναι πιο εμπορικά τα Ελληνικά. Στην καριέρα μου βοήθησα πολλά Αγγλόφωνα στην Ελλάδα, με κυριότερο το μεγαλύτερο ίσως που είναι οι Socrates. Μαζί τους ξεκίνησα σαν Persons και συνέχισα στην μεταμόρφωση τους σαν Socrates Drunk The Conium.

Από τους Socrates προέρχονται οι Γιάννης Σπάθας και Νίκος Αντύπας που έγραψαν πολλές επιτυχίες με Ελληνικούς στίχους, που τραγουδούσαν οι γονείς σας και ίσως τραγουδήσουν και τα παιδιά σας.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Γιάννης Σπανός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλοί άλλοι στην αρχή της καριέρας τους έγραψαν τραγούδια με ξένο στίχο, όμως το Ελληνικό κοινό τους αγάπησε για τα Ελληνικά τραγούδια τους.

Με Αγγλικό στίχο έκαναν διεθνή καριέρα τα Παιδιά της Αφροδίτης, όμως ό,τι πέτυχαν ξεκίνησε από το εξωτερικό όπου πήγαν να δοκιμάσουν την τύχη τους, φτιάχνοντας το συγκρότημα και μην ξεχνάμε ότι ο Βαγγέλης, ο Ντέμης και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν κορυφαίοι, αυτά δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, είχαν δε αρκετά Ελληνικά στοιχεία στην μουσική τους.

Αυτό βέβαια είναι προσωπική γνώμη, δική μου και του Κώστα, κάποιοι πιστεύουν ότι στην Ελληνική σκηνή υπάρχουν ταλέντα ανώτερα αυτών που κυριαρχούν σήμερα στην διεθνή σκηνή και το γράφουν όπου έχουν την δυνατότητα, δυστυχώς το ίδιο κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια, όμως ποτέ οι προβλέψεις τους δεν επαληθεύθηκαν, απλώς αλλάζουν τα ονόματα που προτείνουν και περιμένουν οι άσχετοι Αμερικάνοι, Βρετανοί, Γάλλοι κλπ να αναγνωρίσουν τα ταλέντα μας.

Όταν ηχογραφούσαν οι Last Drive και άλλα ανάλογα ονόματα, η μουσική και τα τραγούδια τους ήταν στο πνεύμα της εποχής

Τέλος δεν προτείνουμε να τραγουδούν Ελληνικά για να έχουν εμπορική επιτυχία, η εμπορική επιτυχία δεν έχει γλώσσα, αν ηχογραφήσεις ένα καλό τραγούδι που περνάει στον κόσμο και όχι μόνο στους συγγενείς και φίλους σου, θα κάνεις και εμπορική επιτυχία.

Υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που τα τελευταία χρόνια έκαναν επιτυχία, αλλά αυτή η επιτυχία ήλθε κυρίως χάρις στην σημαντική βοήθεια που είχαν από τα ΜΜΕ και δυστυχώς δεν είχε ιδιαίτερη συνέχεια, παρ'όλο που η βοήθεια συνεχίσθηκε.

Γιάννης Πετρίδης

ΥΓ. Ευχαριστώ όλους σας για τις ευχές σας για την ονομαστική μου εορτή, πραγματικά με συγκινούν τα εκατοντάδες μέχρι στιγμής μηνύματα σας