Η έγκαιρη διάγνωση οστεοαρθρίτιδας μπορεί να σώσει τα γόνατα μας

Η έγκαιρη διάγνωση οστεοαρθρίτιδας μπορεί να σώσει τα γόνατα μας

Η έγκαιρη διάγνωση για την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον πάσχοντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρέθεσε σε πρόσφατο συνέδριο η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS), τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην αποτελεσματικότητά της, όσο όμως, και στην έλλειψη εφαρμογής μη επεμβατικών στρατηγικών, που θα πρέπει πάντα να προηγούνται μιας χειρουργικής αποκατάστασης.

Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας αποκάλυψε ότι η ηλικία άνω των 50 ετών, η παχυσαρκία και το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Ο σοβαρότερος παράγοντας ωστόσο είναι το φύλο, καθώς η οστεοαρθρίτιδα όπως όλα δείχνουν προτιμά τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου δεν είναι γνωστός και ενδεχομένως να σχετίζεται με την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των γονάτων που επιβάλλει το επάγγελμα μας ή ο τρόπος ζωής μας. Ενώ σημείωσαν ότι η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο που θα διαγνωσθεί το πρόβλημα.

Ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, αναλύοντας τις δύο μελέτες, επισημαίνει ότι ο στόχος είναι να μειωθεί ο πόνος και η δυσκαμψία του γονάτου επαναφέροντας τη λειτουργικότητα του.

Βασικός παράγοντας είναι το άτομο να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, έτσι ώστε να μην καταπονεί το γόνατο του, ενώ η απώλεια βάρους είναι επιβεβλημένη καθώς θα αποτρέψει της περαιτέρω βλάβη, δεδομένου ότι το γόνατο σε κάθε βήμα εκτίθεται σε δυνάμεις ίσες με 3-5 φορές του σωματικού βάρους.

Όπως ανέφερε επίσης, οι ασκήσεις χαμηλής έντασης αποτελούν ένα ακόμα μέσο μείωσης του πόνου, προτείνοντας ως καλύτερη την κολύμβηση, καθώς η άνωση δεν καταπονεί σχεδόν καθόλου την άρθρωση.

Σύμφωνα με τον Κ. Κακαβά, προκειμένου να αποφύγει κανείς την καθημερινή λήψη φαρμάκων για να ανακουφίσει τους πόνους του ή να κάνει ολική αρθροπλαστική γόνατος, μπορεί να ακολουθήσει και τη μέθοδο fysiotek η οποία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, όπου η νομοθεσία χορήγησης φαρμάκων είναι πολύ αυστηρή.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο συνδυασμό μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, που αξιολογούν και θεραπεύουν προβλήματα των αρθρώσεων με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, σε συνδυασμό με προγράμματα αποκατάστασης και ασκήσεων. Οι ασκήσεις είναι εξειδικευμένες για κάθε ασθενή και επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Πηγή: Ναυτεμπορική