Judy Collins, η πραγματική μούσα του Leonard Cohen

Judy Collins, η πραγματική μούσα του Leonard Cohen

Η Judith Marjorie Collins (γεννημένη την 1η Μαΐου 1939) είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός και μουσικός με καριέρα επτά δεκαετιών. Υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης ηχογράφησης, είναι γνωστή για τα εκλεκτικά της γούστα στο υλικό που ηχογραφεί (που περιλαμβάνει folk μουσική, country, show μελωδίες, pop μουσική, rock and roll και standards) για τον κοινωνικό της ακτιβισμό και για την καθαρότητα της φωνής της. Η δισκογραφία της αποτελείται από 36 στούντιο άλμπουμ, εννέα ζωντανά άλμπουμ, πολλά άλμπουμ συλλογών, τέσσερα άλμπουμ διακοπών και 21 σινγκλ.

Το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ του Collins, A Maid of Constant Sorrow, κυκλοφόρησε το 1961 και αποτελούνταν από παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια. Είχε το πρώτο της σινγκλ στα charts με το "Hard Lovin' Loser" (Νο. 97) από το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της In My Life (1966), αλλά ήταν το βασικό σινγκλ από το έκτο στούντιο άλμπουμ της Wildflowers (1967), "Both Sides, Τώρα» – γραμμένο από την Joni Mitchell – που της έδωσε διεθνή προβολή. Το σινγκλ έφτασε στο Νο. 8 στο Billboard Pop Singles chart[2] και κέρδισε στην Collins το πρώτο της βραβείο Grammy για την καλύτερη λαϊκή ερμηνεία.[3] Γνώρισε περαιτέρω επιτυχία με τις ηχογραφήσεις της στα "Someday Soon", "Chelsea Morning" (σε σενάριο επίσης από τον Mitchell), "Amazing Grace", "Turn! Turn! Turn!", και "Cook with Honey".

Η Collins γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της με την ηχογράφηση του "Send in the Clowns" του Stephen Sondheim από το δέκατο στούντιο άλμπουμ Judith (1975). Το σινγκλ έφτασε στο Νο. 36 στο τσαρτ Billboard Pop Singles το 1975 και στη συνέχεια ξανά το 1977 στο Νο. 19, περνώντας 27 μη συνεχόμενες εβδομάδες στο chart και κερδίζοντας την υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy για την Καλύτερη Ποπ Φωνητική Ερμηνεία, Γυναικεία, ως καθώς και ένα βραβείο Grammy για τον Sondheim για το τραγούδι της χρονιάς. Η Judith θα γινόταν επίσης το best-seller στούντιο άλμπουμ της. Πιστοποιήθηκε χρυσό από την RIAA το 1975 για πωλήσεις άνω των 500.000 αντιτύπων και Platinum το 1996 για πωλήσεις άνω των 1.000.000 αντιτύπων

 

SUZANNE

 

 

BIRD ON A WIRE

 

 

DRESS REHERSAL RAG

 

 

HEY, THAT'S NO WAY TO SAY GOODBYE

 

 

SINCE YOU'VE ASKED

 

 

STORY OF ISAAC

 

 

 

 

https://www.popup.gr/