Ιχθυέλαιο: Είναι η τροφή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, το ιχθυέλαιο μπορεί να κάνει σχεδόν άτρωτο το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά κάθε φλεγμονή, να βελτιώσει την ευαισθησία σου στην ινσουλίνη και να σε μετατρέψει σε «μηχανή καύσης λίπους», χαρίζοντάς σου ένα αδύνατο και καλλίγραμμο σώμα.

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν το καταναλώνουν σωστά με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα σπουδαία αυτά οφέλη. Το μεγαλύτερο μέρος των ανδρών και των γυναικών, καταναλώνει τις κάψουλες, αλλά συνήθως δεν παρατηρεί καμία διαφορά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κατανοούν τον βασικό τρόπο λειτουργίας των ιχθυελαίων και ακριβέστερα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα ωμέγα-6 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανταγωνίζονται για χώρο στην κυτταρική μεμβράνη και, συνεπώς, για να προσελκύσουν την προσοχή των διαφόρων ενζύμων που προάγουν ή καταστέλλουν τη φλεγμονή. Δεν μπορείς λοιπόν να καταναλώνεις απλώς μερικές κάψουλες ιχθυελαίου και να περιμένεις πως όλα θα ρυθμιστούν ως δια μαγείας, χωρίς ταυτόχρονα να μειώσεις την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα θα εκτοπίσουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πιο απλά, κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να επιτεθεί στο τείχος των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σαν 300 Σπαρτιάτες να επιχειρούν να κερδίσουν ολόκληρο τον στρατό των Περσών, και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη αυτής της μάχης.

Για να ισορροπήσεις τα λιπαρά οξέα στον οργανισμό σου πρέπει να αυξήσεις οπωσδήποτε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας. Το Celergen είναι η κορυφαία επιλογή. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μειώσεις την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Πως;

Αποφεύγοντας τα περισσότερα τρόφιμα που διατίθενται σε πακέτο ή σακουλάκια από πολυαιθυλένιο καθώς παρασκευάζονται γενικά από δημητριακά τα οποία έχουν επιλεχθεί για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους (δηλαδή έχουν υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων).

Αποφεύγοντας τα μαγειρικά λάδια όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, καρθαμέλαιο και βαμβακοσπορέλαιο και αντί για αυτά χρησιμοποίησε ελαιόλαδο ή είδη καρθαμελαίου ή ηλιέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ.

Αποφεύγοντας την κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων εστιατορίου, καθώς σχεδόν πάντα τα τρόφιμα αυτά τηγανίζονται σε λάδια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα περισσότερα πιάτα των εστιατορίων είναι επεξεργασμένα.

Επιλέγοντας βοδινό κρέας από ζώα που έχουν εκτραφεί με χορτονομή σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ή στο διάστημα πριν την τελική επεξεργασία του κρέατός τους. Αρχικά όλα τα βοοειδή εκτρέφονται με χορτονομή προτού διατραφούν με δημητριακά για λόγους πάχυνσης. Επίσης, προτίμησε περισσότερα πράσινα λαχανικά, όποτε είναι δυνατό, αντί τροφών που προέρχονται από σπόρους και τέλος ζήτα από τον γιατρό σου να σου κάνει μια εξέταση αίματος για τον καθορισμό της αναλογίας των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων προς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό σου.

Πηγή: papelle.gr Της Ελεάνας Παπαχαραλάμπους