Back to school - Χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για μια καλή αρχή...

Back to school - Χρήσιμες συμβουλές στους γονείς για μια καλή αρχή...

Μάθετε πώς μπορείτε να φτάσετε στο σχολείο

Στο δρόμο για το σχολείο, η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Ακόμα κι αν το παιδί γνωρίζει τους περισσότερους από τους κανόνες κυκλοφορίας, ο δρόμος για το σχολείο μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος. Πριν αφήσετε το παιδί σας να πάει στο σχολείο μόνο του με τα πόδια, θα πρέπει να τον/την συνοδεύσετε αρκετές φορές. Κατά τη διαδικασία αυτή, επισημάνετε τα ειδικά χαρακτηριστικά στην πορεία. Αν βρεθεί σε κακές καιρικές συνθήκες είτε είναι πολύ σκοτεινά, τα χαρακτηριστικά αυτά θα βοηθήσουν το παιδί σας να προσανατολίσει τον εαυτό του/της και να το βοηθήσει να αισθάνεται πιο ασφαλείς. Λάβετε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, με την προσθήκη πολλών στοιχείων που αντανακλούν στα προσωπικά του/της ρούχα και στην σχολική τσάντα του παιδιού σας. Να είστε ενήμεροι για τα συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του δρόμου που φέρουν περισσότερους κινδύνους από ό, τι συνήθως. Εξηγήστε του/της γιατί, στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να είναι σοφότερο να πάρεις το μακρύτερο δρόμο αντί του συντομότερου.

Ένα παιδί δεν χρειάζεται πραγματικά ένα κινητό τηλέφωνο, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο. Σε επείγουσες περιπτώσεις, το παιδί σας θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί σας είτε ως γονείς που ανησυχούν, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας.

Βοηθήστε το παιδί σας να μη φοβάται να πάει στο σχολείο

Ο φόβος να πάει στο σχολείο μπορεί να έχει πολλές πηγές, όπως η ακατανίκητη πίεση να πετύχει είτε να φοβάται την εμπλοκή με τους νέους του συμμαθητές είτε το νέο περιβάλλον. Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή. Πολλές φορές, μπορεί το παιδί σας να μην θέλει να σας πει τους λόγους για την αλλαγή της συμπεριφοράς του/ της. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας την πλήρη στήριξή σας χωρίς να τον/την πιέσετε. Το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει μια αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί σύντομα. Για να το βοηθήσετε να υπερνικήσει τους φόβους του/της, θα μπορούσε να βοηθήσει να συζητήσει το θέμα με την δασκάλα του/της. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το παιδί σας να αισθάνεται ότι δεν ωθείται στη μάθηση, ούτε από εσάς ως γονέα, ούτε από την δασκάλα του/της.

Γνωρίστε τους δασκάλους

Ειδικά όταν το σχολείο έχει μόλις αρχίσει, οι εκπαιδευτικοί είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα της επαφής με το παιδί σας. Στα πρώτα στάδια, το παιδί σας θα μπορούσε ακόμη και να αισθάνονται περισσότερο επηρεασμένο από τη γνώμη του δασκάλου του/της από ό, τι με τη γνώμη σας ως γονέα. Αν υπάρχει κάτι που για το όποιο δεν μπορεί να αισθάνεστε σίγουρος, είναι μια καλή ιδέα να μιλήσετε γι 'αυτό με το δάσκαλο του παιδιού σας. Οι συναντήσεις Δασκάλων-Γονέων δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα και να μιλήσουν για τα ζητήματα που ενδεχομένως έχουν προκύψει. Η άποψη ενός παιδιού για ένα θέμα που έχει προκύψει είναι συχνά πολύ διαφορετική από την άποψη του δασκάλου του. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να διευθετήσουν τέτοιες καταστάσεις. Αν η σχέση μεταξύ των γονέων, των παιδιών και των δασκάλων είναι καλή, όλοι θα ωφεληθούν από αυτό.

Μάθετε από τα λάθη σας

Τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Τραβώντας την προσοχή του/της σε ένα λάθος που έχει κάνει κάθε φορά είτε αναγκάζοντάς τον / την να ασκήσει κάτι συγκεκριμένο μέχρι αυτός / αυτή να το μάθει, το παιδί σας δεν θα μάθει σίγουρα από τα λάθη του / της. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που κάνουν λάθη, είναι και οι γονείς επίσης. Τα παιδιά θα ρωτήσουν το συντομότερο ορισμένα πράγματα που τους φαίνονται ασαφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί σας θα σας ζητήσει την υποστήριξη και τη διαβεβαίωσή σας. Όσα περισσότερα ξέρει ένα παιδί για τα μικρότερα βήματα προόδου, τόσο περισσότερο αυτός / αυτή θα μάθουν να αντιμετωπίζει τα λάθη. Παρακινήστε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να υποστηρίξτε τα στη διόρθωση τους.

Υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εργασίας για το σπίτι

Ιδιαίτερα στην αρχή, πάρτε το χρόνο σας για να υποστηρίξετε το παιδί σας με την εργασία του. Μην δείτε τον εαυτό σας σε μια λειτουργία παρακολούθησης, αλλά δείξτε στο παιδί σας ότι σας ενδιαφέρει ποια θέματα αντιμετώπισε στο σχολείο.

Ένα καλό σημείο του χρόνου είναι μετά το μεσημεριανό γεύμα και ένα επαρκές διάλειμμα. Ωστόσο, η εργασία για το σπίτι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται την ίδια ώρα της ημέρας (τελετουργικός χαρακτήρας).

Ειδικά μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι σε θέση να συγκεντρώνονται πολύ καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, η εργασία για το σπίτι δεν πρέπει ποτέ να γίνεται τις βραδινές ώρες είτε μετά από ένα μακρό χρόνο παιχνιδιού το απόγευμα. Μόνο αφού το παιδί σας έχει αναπαυθεί θα είναι πρόθυμο και να έχει κίνητρο να κάνει την εργασία του. Δώστε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να κάνει την εργασία του.

Βεβαιωθείτε ότι έχει ένα κατάλληλο χώρο εργασίας. Θα πρέπει να έχει ένα εργονομικό κάθισμα, να είναι επαρκώς φωτισμένο και πάνω απ 'όλα, να είναι σε μια ήσυχη περιοχή όπου διατηρείται καθαρή, έτσι ώστε το παιδί σας να μην αποσπάται.

Ας είναι μόνο κατ 'εξαίρεση ότι το παιδί σας θα πρέπει να ξαναγράψει την άσκηση. Το παιδί σας θα πρέπει να μάθει να αποφασίσει μόνο του αν η άσκηση ολοκληρώθηκε η όχι. Μετά από όλα, στο σχολείο, θα πρέπει επίσης να εξηγήσει το ίδιο στο δάσκαλο. Μερικές φορές ο φόρτος εργασίας φαίνεται να είναι υψηλότερος από ό, τι αναμενόταν. Εάν το παιδί σας φαίνεται να είναι συγκλονισμένο, στραφείτε προς την δασκάλα της τάξης του/της για βοήθεια.

Δόμηση ελεύθερου χρόνου

Το παιδί σας πρέπει να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του για μια υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα η άθληση παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να μειώσουν την επιθετικότητα και να αυξήσουν την ικανότητα συγκέντρωσης. Αθλητικές δραστηριότητες σε συλλόγους έχουν νόημα για τα παιδιά, όμως, δεν θα πρέπει να γίνει καταναγκαστικά. Δομήστε την ημέρα σας με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει να κάνει τις δουλειές του και θα δει πώς μπορεί να δομηθεί λογικά ο ελεύθερος χρόνος του.

Τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση σε καθημερινή βάση. Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση της τηλεόρασης θα την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Παρακολουθήστε τηλεόραση μαζί με το παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σε θέση να μιλήσετε για το τι συμβαίνει στην τηλεόραση και να του εξηγήσετε τα πράγματα που δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να μάθετε εάν μια τηλεοπτική εκπομπή είναι κατάλληλη για παιδιά η όχι.