Κολλημένος με τα Κύθηρα...

Κολλημένος με τα Κύθηρα...

Πρώτη φορά πήγα για διακοπές στα Κύθηρα τον Ιούλιο του 1990.Που να φανταζόμουν ότι από τότε κάθε χρόνο την μία περίοδο των καλοκαιρινών μου διακοπών θα την έκανα πάντα στα Κύθηρα και από ένα σημείο και μετά για καλοκαίρι επιλέγω πάντα τα Κύθηρα 26 χρόνια έρωτα και αγάπης με το νησί μου όπως το λέω τώρα πιά. Ένα νησί που αν εξαιρέσεις την Αγία Πελαγία η οποία έγινε τουριστική όλο το άλλο έχει μείνει ακριβώς το ίδιο με μόνο μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια παραπάνω .Με το που πάτησα στην Αγία Πελαγία ( τότε ήταν το λιμάνι του νησιού). μαγεύτηκα από ένα τοπίο το οποίο μου θύμιζε τις Κυκλάδες (όχι πράσινο) αλλά και με το πόσο ήσυχο μέρος ήταν. Στην πορεία κατάλαβα ότι είχα κάνει λάθος διότι ένα μέρος του νησιού είναι ξηρό και ένα άλλο κομμάτι καταπράσινο με δάσος όπως στον Ποταμό, στον Μυλοπόταμο εκεί υπάρχει και ο περίφημος καταρράκτης της Φόνισσας, στον Καραβά, πρόλαβα το μαγικό δάσος των μυρτιδίων ,δάσος μοναδικό που οδηγεί στην μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας.

 

Τα Κύθηρα έχουν πολλά ωραία μέρα για να δει κάποιος, είναι αρκετά μεγάλο νησί με 3.000 μόνιμους κατοίκους και θέλεις οπωσδήποτε μία εβδομάδα για να πεις ότι είδες το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού. Οι παραλίες είναι πολλές και οι περισσότερες προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Η παραλία της Παλαιόπολης μεγάλη με μικρά βοτσαλάκια και απότομα γίνεται βαθιά όπως άλλωστε με τις περισσότερες παραλίες του νησιού. Κοντά στην Παλαιόπολη ( ούτε πέντε λεπτά με το αμάξι ,είναι το πολύ όμορφο και γραφικό ψαροχώρι ο Αβλέμονας με γραφικά σπιτάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια , λίγες ψαροταβέρνες ,ένα ωραίο κατάστημα για καφέ όπου κάθεσαι ,ρεμβάσεις στο πέλαγος και βλέπεις και το λιμανάκι με τις λίγες βάρκες και κόσμο να κολυμπάει στα βαθιά μπλε νερά της θάλασσας (πάντα μου θυμίζει σκηνές από την Ελλάδα της δεκαετίας του 60). Άλλη παραλία είναι η Φυρή Άμμος για μένα η πιο ωραία παραλία των Κυθήρων 10 λεπτά μετά το χωρίο Κάλαμος η οποία λέγεται έτσι διότι έχει κόκκινα βότσαλα. Κολυμπάς και απέναντι φαίνεται ο Αβλέμονας. Το Καλαδί (κοντά στον Αβλέμονα) μία ιδιαίτερη παραλία με βοτσαλωτή με γαλαζοπράσινα νερά ,χωρίζεται σε δύο κόλπους που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να κατέβεις και μετά να ανέβεις περίπου 120 σκαλοπάτια.

 

Η Κομπονάδα και αυτή μεγάλη παραλία ,δίπλα στην Φυρή Άμμο. Στο Διακόφτι που είναι και το λιμάνι του νησιού η παραλία είναι με καταπράσινα νερά και ψιλή άσπρη άμμο και ρηχή (δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από την παραλία της Ελαφόνησου) . Ίσως μία από τις καλύτερες παραλίες των Κυθήρων. Αν επιλέξει κάποιος να μείνει στο Διακόφτι το οποίο έχει λίγα ενοικιαζόμενα και 2 ,3 ψαροταβέρνες , θα πρέπει να πάρει και βιβλία μαζί του διότι είναι μακριά από τα υπόλοιπα μέρη του νησιού (με εξαίρεση τον Αβλέμονα). Άξιζει σαν αρχή κάποιος να μείνει λίγες ημέρες εκεί και μετά να πάει στο υπόλοιπο νησί. Άλλες παραλίες είναι η Κακιά Λαγκάδα, η πλατιά Άμμος ,του Λυκόδημου προσβάσιμες όλες με το αυτοκίνητο. Έχει και πολλές άλλες όπως το Σπαραγάριο , Ρούτσουνας ,Φελωτή ,Κυριακουλού οι οποίες είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμες .

 

1 62

Ως προς τα χωριά ,πολύ ωραία είναι η χώρα των Κυθήρων με τα γραφικά σπιτάκια και σοκάκια ,το κάστρο που βρίσκεται εκεί που τελειώνει η χώρα και βλέπεις από κάτω το Καψάλι γραφικό λιμανάκι του νησιού το οποίο έχει καταστήματα για καφέ ,ποτό και φαγητό ,όλα πάνω στην θάλασσα , η παραλία προσφέρεται και για μπάνιο , με καθαρά νερά και φέτος μάλιστα πήρε την Γαλάζια σημαία Υπέροχο χωριό είναι ο Μυλοπόταμος μέσα στο πράσινο ,με τον καταρράκτη προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Τα Φράτσια με την μεγαλύτερη πλατεία που υπάρχει σε χωριό πάνω στο νησί , ο Ποταμός ,ο Καραβάς ,τα Μητάτα ,τα Αρωνιάδικα ,τα Αλοιζιάνικα. Οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφθείς την Μονή της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Ελέσας.

 

hora-the-fortress-and-kapsali-bay.jpg (800×531)

Για να πας στα Κύθηρα υπάρχουν πολλοί τρόποι Από Πειραιά για Διακόφτι Κυθήρων (8,5 ώρες) ,από Νεάπολη Λακωνίας με το πλοίο (1 ώρα και 15 λεπτά) ,από Γύθειο Λακωνίας (2 με 2,5 ώρες ανάλογα πως θα κάνει το δρομολόγιο το πλοίο και με αεροπλάνο 20 με 25 λεπτά περίπου

 

 

 

 

 

Σωτήρης Μεντής