Κι η αφορμή ήταν ο «ναυαγός»...

Κι η αφορμή ήταν ο «ναυαγός»...

 

 

Άλλη μια ιστορία αποτελεί το σημερινό άρθρο… Μπορεί τα μαθήματα να τελείωσαν, μπορεί να μην είχα να διορθώσω ασκήσεις, η προετοιμασία όμως για την συναυλία εγχόρδων κι οι πρόβες τρεις μέρες ήταν υπερεντατικές και κουραστικές, μιας και το παράπονο για μια βουτιά στην θάλασσα πρόβαλλε όλο και πιο έντονα. Ένα διάλειμμα ήταν απαραίτητο. Σκέφτηκα να βρω θέμα για το επόμενο άρθρο που να σχετίζεται με το καλοκαίρι, τη θάλασσα, το κύμα, και τελικά κατέληξα στην λέξη «ναυαγός». Ένα άρθρο με αφιέρωμα στους μουσικούς ναυαγούς θα ήταν ωραιότατο. Ανοίγω τον φυλλομετρητή και πληκτρολογώ την λέξη «ναυαγός, survivor» και βρίσκω ένα τραγούδι τον «Ναυαγό» από ένα συγκρότημα Orchestra Laou Laou. Κάνω κλικ στο λινκ στο youtube και μετά ξαναπατάω το playκαι μετά πάλι, και πάλι, και πάλι… Ναι, μου άρεσε πάρα πολύ η εισαγωγή του τραγουδιού, μ’ άρεσε η ενορχήστρωση, μ’ άρεσε ο στίχος, μ’ άρεσε η ερμηνεία. Ξέχασα το διάβασμα για την πρόβα, ξέχασα και τους δύο φίλους μου στο δωμάτιο που με περίμεναν για να ακούσω το τελικό αποτέλεσμα… Έψαξα αυτούς του κύριους από το συγκρότημα και θέλησα να μάθω πέντε πραγματάκια γι’ αυτόν τον ναυαγό που μου είχε πάρει τα αυτιά – με την καλή έννοια- Μου έδωσαν λοιπόν αυτό το κειμενάκι για να γνωριστούμε καλύτερα και σας το παραδίδω:

 

«Η Orchestra Laou Laou φτιάχτηκε πριν ένα χρόνο όταν συναντήθηκαν τρεις μουσικοί με τελείως διαφορετικές αφετηρίες και είπαν να ενώσουν τα αγαπημένα ακούσματα και την έμπνευσή τους σε ένα κοινό project. O Κερκυραίος Μενέλαος Μωραϊτης με την τούμπα και το ακορντεόν του, o Μέλιος Κατσαμάκης (από τους Melios Balkana Μama) με την τρομπέτα του αλλά και πολυοργανίστας των εγχόρδων και ο Λεωνίδας Μαριδάκης τραγουδοποιός και συνθέτης με δύο προσωπικούς δίσκους. H Orchestra Laou Laou μπλέκει τα έγχορδα με τα χάλκινα πνευστά και την ρεμπέτικη παράδοση με τους ρυθμούς τη folk μουσικής της Μεσογείου. Και αισίως πριν λίγους μήνες κάπου μεταξύ, λάιβ και πρόβας πέφτουν στα χέρια τους οι στίχοι του ραδιοφωνικού παραγωγού Πάνου Σουρούνη που μέσα από μια ευφάνταστη ιστορία μιλούσαν για ναυαγούς, για γοργόνες, νησιά, ήλιο και αέρα. Και εκεί η ρεμπέτικη ψυχή του τρίο σκίρτησε και ήρθαν εικόνες στο μυαλό όπως στα παλιά ρεμπέτικα για έρωτες και εξωτικά ταξίδια.

 

Ακολούθησαν συναντήσεις, συζητήσεις, δοκιμές και σε λίγες εβδομάδες η τελική εκδοχή του τραγουδιού ήταν έτοιμη. Ο Μέλιος Κατσαμάκης και ο Λεωνίδας Μαριδάκης μελοποίησαν το στίχο ενώνοντας τις δυνάμεις τους και ο ήχος της μπάντας βρήκε την ταυτότητα του στο «Ναυαγό» που είναι και το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορεί επίσημα από το σχήμα. Από τις πρώτες μέρες τα ραδιόφωνα έχουν δείξει ενδιαφέρον και φαίνεται πως ο ναυαγός αυτό το καυτό καλοκαίρι θα μας δροσίσει για τα καλά μέσα από τον αέρα των fm και τα λάιβ της Orchestra Laou Laou ανά την Ελλάδα».

 

Υγ. Το κείμενο γράφτηκε από τον Λεωνίδα Μαριδάκη.

 

Ακολουθεί και το άσμα:

 

 

 

 

Αναστασία Τσουκαλά