Ο 'Νεκρός' του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο Ύπνος Project της Στέγης...

Ο 'Νεκρός' του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο Ύπνος Project της Στέγης...

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project*.

«Ο Εντουάρ σωριάστηκε νεκρός. Ένα κενό έγινε μέσα της, που την ανύψωσε σαν άγγελο. Τα γυμνά στήθη της ορθώθηκαν: ένα πένθιμο ρίγος την έφερε στην εκκλησία του ονείρου όπου η εξάντληση, η σιωπή και το αίσθημα του τελεσίδικου την αποτέλειωσαν.»


Η ομάδα Nova Melancholia συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Στέγη τους Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Ύπνος project και καταθέτει τη δική της εκδοχή στο σύντομο αφήγημα του Georges Bataille Ο νεκρός από 7 έως 29 Μαΐου σε ένα κτίριο κοντά στη Στέγη. Ο νεκρός γράφεται κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου και απηχεί τη φρίκη του πολέμου.

Ο Εντουάρ, ο αγαπημένος της Μαρίας, είναι νεκρός. Η Μαρία θα περάσει μια παραληρηματική νύχτα –σαν σε όνειρο- και θα πεθάνει την αυγή. Η παράσταση αρχίζει με την εικόνα μιας γυναίκας που κείτεται γυμνή στο κρύο πάτωμα. Από το σώμα της ξεκινάει μια γραμμή από περιττώματα. Στο βάθος του χώρου, ψηλά, ένας άντρας καπνίζει σιωπηλά στο μισοσκόταδο. Ακούγεται μουσική από ένα ραδιόφωνο. Παρελαύνουν στρατιώτες, φαντάσματα, ερεθισμένοι νεαροί, ένας παραμορφωμένος νάνος. Η Μαρία χάσκει με ανοιχτές όλες τις οπές του σώματός της. Παραδίνεται στην υπερβολή και στην έκσταση. Γυμνή, κάθιδρη από τη φρίκη, κοιμάται κι ονειρεύεται. Το όνειρό της είναι γελοίο, πρόστυχο. Όλη νύχτα η Μαρία προσπαθεί να φτάσει στον θάνατο.

Κατάλληλο άνω των 18 ετών

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Τζημούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου
Συμμετέχουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης

Η μετάφραση του κειμένου του Georges Bataille είναι της Αγγελικής Πέτρα (εκδόσεις ΑΓΡΑ).

Στην παράσταση ακούγεται το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Η Μαρία» μελοποιημένο από τον Β. Νούλα.

*To Ύπνος Project είναι φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, περφόρμανς και sleepovers, ηχητικά έργα και περιπατητικές δράσεις, συζητήσεις, ένα pyjama party και μια ειδική δίγλωσση περιοδική έκδοση.
Επιμέλεια έκθεσης και περφόρμανς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Για περισσότερα >> http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/