Τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού χορεύουν στη Στέγη

Τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού χορεύουν στη Στέγη

Τρία ιερά ονόματα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, αναβιώνουν για τρία μόνο βράδια (5-7 Δεκ.) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε ένα θρυλικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία το 1983.

Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το Available Light αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.

Η Λουσίντα Τσάιλντς, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Ελλάδα, είναι ζωντανός θρύλος του μοντέρνου χορού. Υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, Merce Cunningham, και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, που έφερε επανάσταση στο χορό στις αρχές των 60s. Το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και περφόρμερ με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην επική, πεντάωρης διάρκειας όπερα Einstein on the Beach, απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο.

Ο Ουίλσον έχει δηλώσει για την Τσάιλντς πως έχει μέσα της «τόσα αντίθετα… μαλακά και σκληρά, φυσικά και αφύσικα», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό που την οδήγησε στον Ουίλσον ήταν η «όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό». Πάντως, όσοι παρακολούθησαν τη συνεργασία τους, μιλάνε για μια παράσταση-σταθμό του μεταμοντέρνου.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ >> https://www.sgt.gr/gre/SPG1395/