41 καλοκαίρια, κάθε μέρα μαζί, με εσάς, τους γονείς σας και τώρα τα παιδιά σας

  41 καλοκαίρια, κάθε μέρα μαζί, με εσάς, τους γονείς σας και τώρα τα παιδιά σας

Άκουσα χθες το πρόγραμμα του Γιάννη Πετρίδη στο Βήμα fm που ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του αφιερωμένο στον Elvis Presley και πραγματικά το απόλαυσα.

https://www.youtube.com/watch?v=3rQEbQJx5Bo

Ο Εlvis είχε βρει την χρυσή τομή που τον οδήγησε στην κορυφή, όπου και θα παραμείνει για πολλά χρόνια αξιοποιώντας παράλληλα με το ταλέντο του και το ένστικτό του να ερμηνεύει τραγούδια από διάφορα είδη μουσικής.

Αν και είναι φανερός ο επηρεασμός που έχει δεχθεί από τον Bing Crosby, κάτι που συμβαίνει άλλωστε και με τον Frank Sinatra, o Elvis στο αποκορύφωμα της καριέρας του σαν βασιλιάς του ροκ τόλμησε να κάνει στροφή και να διασκευάσει κλασικά τραγούδια, Ιταλικές καντσονέτες, να ερμηνεύσει στις ταινίες του τραγούδια σε ύφος μιούζικαλ, να διασκευάσει σύγχρονα Γαλλικά και Ιταλικά τραγούδια, να τολμήσει να διασκευάζει κλασικά τραγούδια του ρυδμ εντ μπλουζ, γενικά να κάνει τα πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=Z1gXTZExcts

https://www.youtube.com/watch?v=x7qWSfMTxqY

Είναι φανερό ότι όλες οι ηχογραφήσεις του στην δεκαετία του '50 σε ρυθμό ροκ εντ ρολ, ήταν ηχογραφημένες ταυτόχρονα με την μουσική και όχι όπως συνήθιζαν αργότερα με διαχωρισμό των φωνητικών από την ορχήστρα.

Ακούγοντας τα τραγούδια, που όλα τους έχουν ονειρικές παραγωγές, συνειδητοποίησα ότι πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία που την μοιράσθηκε στην συνέχεια με όλο τον πλανήτη.

Ελάχιστα από τα τραγούδια του 21ου αιώνα κρύβουν κάτι ανάλογο.

Δεν ξέρω αν θα δικαιωθώ, αλλά πιστεύω ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον Presley και στο μέλλον με διάφορες αφορμές τα τραγούδια του θα επανέρχονται στην επικαιρότητα, όπως στην επέτειο για τα 100 χρόνια από την γέννηση του το 1935 ή όταν θα συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την κυκλοφορία των μεγάλων ροκ επιτυχιών του.

Το ροκ, όπως και το χιπ χοπ δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανισθούν τελείως, μπορεί να αλλάζουν, αλλά η βασική συνταγή θα παραμένει η ίδια.

Ακούγοντας τον Γιάννη επίσης συνειδητοποίησα ότι κι εμείς στον τομέα μας ακολουθήσαμε από την δικιά μας πλευρά τα βήματα του Elvis παίζοντας όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να φαντασθεί κανείς, κάτι σαν τρελούς επιστήμονες (ανεξάρτητα βέβαια του αν αξίζαμε, υπάρχουν άλλωστε και κάποιοι που πάντα προσπαθούν με την επιστήμη, αλλά δεν τα καταφέρνουν) αφού εγώ ή ο Γιάννης ή στις κοινές συνεργασίες μας έχουμε κάνει για χρόνια εκπομπές για κλασική μουσική στο Γ' Πρόγραμμα, μπλουζ, κινηματογραφική μουσική, παραδοσιακή μουσική, Ελληνικά, όλες τις μουσικές τάσεις που εμφανίσθηκαν μετά το 1940.

Όσοι μας παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταλάβει την φιλοσοφία μας που βρήκε συνέχεια και στο site και απολαμβάνουν όλα τα μουσικά είδη, γιατί είναι κοινό μυστικό το ότι κάθε μουσικό είδος έχει τα αριστουργήματα του.

41 καλοκαίρια, κάθε μέρα μαζί, με εσάς, τους γονείς σας και τώρα τα παιδιά σας, δεν είναι λίγα και είμαστε ευγνώμονες για την συνδρομή σας στο ονειρικό μας ταξίδι που έχει κάνει την ζωή μας ένα ατέλειωτο μουσικό Soundtrack.

Κώστας Ζουγρής