«Novembre / November / Νοέμβρης» (Κριτική)

«Novembre / November / Νοέμβρης»
6,5/10

 

Όπως και στο The Man With The Iron Heart (/HHhH) (2017) ο σκηνοθέτης Cedric Jimenez (1976) συνυπογράφει το σενάριο του Νοέμβρη. Ο Olivier Demangel (1982) εκτός από σενάριο γράφει και μυθιστορήματα. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στα γεγονότα, που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στο Παρίσι της 13 ης /11/2015 με την επίθεση με τα περισσότερα θύματα (δολοφονήθηκαν ογδόντα εννέα άνθρωποι) να λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Bataclan. Ουσιαστικά παρακολουθείς τις διεθνείς (από Βέλγιο μέχρι Μαρόκο), αστυνομικές επιχειρήσεις την περίοδο 14/11 ως 18/11/2015. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κοινωνία βρισκόταν σε αναβρασμό, καθώς δέκα μήνες νωρίτερα είχε προηγηθεί η επίθεση από δύο ένοπλους ισλαμιστές στα κεντρικά γραφεία του γαλλικού, σατιρικού, εβδομαδιαίου περιοδικού Charlie Hedbo με απολογισμό δώδεκα νεκρούς και έντεκα τραυματίες. Η δράση του φιλμ ξεκινά λίγο νωρίτερα με την επιχείρηση της ΕΚΑΜ στην Αθήνα - υπό το συντονισμό ενός γαλλόφωνου αστυνομικού - με στόχο τη σύλληψη του εγκέφαλου των επιθέσεων στο Παρίσι του 2015 (αλλά και στο Βέλγιο το 2014) Abdelhamid Abaaoud, η οποία αποτυγχάνει.

 

Τον πολύ σκληρό, για να πεθάνει, αστυνομικό διώκτη υποδύεται ο Jean Dujardin. Δίπλα του η Sandrine Kiberlain (Diary of a Fleeting Affair) σε κόντρα ρόλο. Το έργο απογειώνει η παρουσία της Αλγερινής Lyna Khoudri σε ένα ρόλο, για να ταυτιστεί ο θεατής. Τη Khoudri ίσως θυμάσαι από το The French Dispatch. Στο Νοέμβρη έχει μία πολυεπίπεδη ερμηνεία, εκδηλώνοντας πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Φέτος παίζει και στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή των Τριών Σωματοφυλάκων.

 

Trivia: - τα γυρίσματα στην Αθήνα έγιναν στη Βαρβάκειο Αγορά και στην πέριξ αυτής περιοχή, σε παραγωγή Γρηγόρη Σαράντη, ενώ εμφανίζονται οι δικοί μας Δημήτρης Πελέκης (Tehran) και Κωνσταντίνος Σμυρνιός.

 

- Πλην της μουσικής του Guillaume Roussel ακούγεται το Sorrow σε εκτέλεση David Bowie.

 

Η ταινία κυκλοφορεί στις 03 Αυγούστου 2023 από τη Spentzos Film.

 

Trailer: 
 

Video Url