«Bande A Part / Band of Outsiders / Μια Ξεχωριστή Συμμορία» (κριτική)

«Bande A Part / Band of Outsiders / Μια Ξεχωριστή Συμμορία»
5,5/10

 

Η ιστορία τριών επίδοξων ληστών του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Jean- Luc Godard (1930-2022), βασισμένη στο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Dolores Hitchens (1907-1973) Fool’s Gold (1958) σήμερα φαντάζει ελάχιστα συναρπαστική όσον αφορά στην κινηματογράφησή της και παρακολουθείται με ενδιαφέρον όσον αφορά στην παραβατικότητα των νέων. Το ελεύθερο πνεύμα του κινήματος New Wave ταιριάζει γάντι στις άσκοπες ζωές των βαριεστημένων Odile, Arthur και Franz, οι οποίες θυμίζουν το σύγχρονο βίο αρκετών, άεργων νεαρών της σύγχρονης εποχής.

 

Το γυναικείο ρόλο κρατά η Δανή ηθοποιός – και πρώην top model - Anna Karina (1940-2019). Στο πλάι της εμφανίζονται οι Claude Brasseur (1936-2020) και Sami Frey (1937). Το θύμα υποδύεται η Βελγίδα Louise Colpeyn (1918-2015) μητέρα του – βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας – μυθιστοριογράφου Patrick Modiano (1945), καταγόμενου από Σεφαρδίτες Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Το παρελθόν του μαυραγορίτη κατά την Κατοχή πατρός του επηρέασε μάλιστα το συγγραφικό έργο του.

Η φωνή του αφηγητή ανήκει στο Godard.

Ρυθμό στο φιλμ δίνει η μουσική του Michel Legrand (1932-2019), χρησιμοποιώντας μάλιστα τα Je ne pourrai jamais vivre sans toi (υποψήφιο για βραβείο Oscar) και Dans Le Magasin De Parapluie από το μιούζικαλ - σε μουσική Legrand - Les parapluies de Cherbourg, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες έξι μήνες πριν το Bande A Part και προτάθηκε για τρία μουσικά βραβεία Όσκαρ, για καλύτερο σενάριο και για καλύτερο ξενόγλωσσο έργο.

 

Trivia: - Η σκηνή του χορού των πρωταγωνιστών θυμίζει το charleston των Τζένης Καρέζη και Ντίνου Ηλιόπουλου στο Κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960).

- Η Karina σιγοτραγουδά το J’m’en fous pas mal (1946) των Michel Emer και Edith Piaf.

- Οι Arthur και Franz λατρεύουν τα pulp περιοδικά και τα κακά b-movies. Διόλου τυχαία ο Quentin Tarantino ονόμασε την εταιρεία παραγωγής του A Band Apart (1991- 2006) και εμπνεύστηκε το χορό των Uma Therman και John Travolta στο Pulp Fiction (1994) από τη χορευτική σκηνή των Odile, Arthur και Franz.

 

Το έργο κυκλοφορεί σε αποκατεστημένη επανέκδοση στις 03 Αυγούστου 2023 στους θερινούς κινηματογράφους από τη New Star.

 

Trailer: 

Video Url