«Modelo 77 / Prison 77 / Η απόδραση του 77» (Κριτική)

«Modelo 77 / Prison 77 / Η απόδραση του 77»
6/10

 

Ο Alberto Rodriguez (1971) σκηνοθετεί και - με τη συνδρομή του συνεργάτη του Rafael Cobos (1973) στο σενάριο - εξιστορεί ένα δράμα φυλακής στη Βαρκελώνη των τελών της δεκαετίας του 1970. Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος (1938-1973) Francisco Franco (1936-1975) στην Ισπανία και την παροχή αμνηστίας στους πολιτικούς κρατουμένους των ισπανικών φυλακών, ένας υπόδικος, μαζί με μερικούς συγκρατούμενούς του και μία ομάδα νέων δικηγόρων, που τους υποστηρίζουν, θα αγωνιστεί για την παροχή αμνηστίας, αφού καταγγείλει την κατάσταση των φυλακών της Βαρκελώνης, όπου κρατείται. Η υπόθεση αντλεί έμπνευση από την εποχή της Ισπανικής Μεταπολίτευσης και από την πραγματική απόπειρα απόδρασης από τη φυλακή Carcel Modelo του 1978.

 

Το ισπανικό θρίλερ απέσπασε πέντε βραβεία Goya σε τεχνικές κατηγορίες σε σύνολο έντεκα υποψηφιοτήτων. Και αυτό γιατί η άψογη παραγωγή προδίδεται από τη μακρόσυρτη αφήγηση των γεγονότων. Ως συνέπεια ο θεατής χάνει το συναισθηματικό του δέσιμο με τους ήρωες του φιλμ. Οι «κοιλιές» του σεναρίου αποδυναμώνουν τη γεύση, που αφήνει το τελικό, καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η ερμηνεία του πρωταγωνιστή Miguel Herran (ο Rio του τηλεοπτικού La casa de papel) χάνεται στην πορεία, καθώς ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στο επιβλητικό κτήριο, στα ιστορικά συμβάντα και σε διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

Trivia: Τα γυρίσματα έγιναν – πλην της επαρχίας της Σεβίλλης – και στο Ανδρικό Σωφρονιστικό Κέντρο της Βαρκελώνης (Carcel Modelo, Barcelona, Catalonia) της Ισπανίας, το οποίο είναι κλειστό από το 2017.

 

Το έργο κυκλοφορεί στις 03 Αυγούστου 2023 από τη Weird Wave.

 

Trailer: 
 

Video Url