Common People-Pulp, 60 ετών ο Jarvis Cocker

Common People-Pulp

Είναι τυχαίο που οι Pulp αναφέρουν στο Common People για μία Ελληνίδα που πάει να ζήσει στην Αγγλία?, εμείς έχουμε τους δικούς μας Common people.

Το ερώτημα πια είναι, 'ποιο είναι πιο καθαρό στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο ή η πολιτική'

Το " Common People " είναι ένα τραγούδι του αγγλικού εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Pulp , που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1995 ως το βασικό σινγκλ από το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους Different Class .

Έφτασε στο Νο. 2 στο UK Singles Chart , αποτελώντας ένα καθοριστικό κομμάτι του κινήματος Britpop καθώς και το χαρακτηριστικό τραγούδι των Pulp . Το 2014, οι ακροατές του BBC Radio 6 Music το ψήφισαν το αγαπημένο τους τραγούδι Britpop σε μια διαδικτυακή δημοσκόπηση. 

Σε δημοσκόπηση αναγνωστών του Rolling Stone το 2015 , ψηφίστηκε ως το καλύτερο τραγούδι Britpop. 

Το τραγούδι είναι μια κριτική του gentrification, και οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης θέλουν να είναι «σαν τους απλούς ανθρώπους» – αποδίδοντας αίγλη στη φτώχεια. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως slumming ή «ταξικός τουρισμός».

Το τραγούδι γράφτηκε από τα μέλη τους Jarvis Cocker , Nick Banks , Candida Doyle , Steve Mackey και Russell Senior . Ο Κόκερ είχε συλλάβει το τραγούδι αφού γνώρισε έναν Έλληνα φοιτητή τέχνης ενώ σπούδαζε στο Central Saint Martins College of Art and Design στο Λονδίνο (το κολέγιο και ο φοιτητής εμφανίζονται στους στίχους). Βρήκε τη μελωδία σε ένα Casiotoneπληκτρολόγιο που είχε αγοράσει σε ένα κατάστημα μουσικής στο Notting Hill , στο δυτικό Λονδίνο.

Ο Justin Myers της Official Charts Company έγραψε: «Το "Common People" ήταν το τυπικό Pulp - μια σάτιρα κομψών ανθρώπων που "το χονδρίζουν" και συμπεριφέρονται σαν τουρίστες κάνοντας παρέα με τους "κοινούς ανθρώπους".

Ο Τζάρβις έκανε την καυστική κατακόρυφη κατάθεσή του με χαρά, σε ένα εμβληματικό μουσικό βίντεο με την ηθοποιό Sadie Frost ως την κομψή γυναίκα στην όξινη γλώσσα του Jarvis. Οι Pulp ερμήνευσαν για πρώτη φορά το τραγούδι δημόσια κατά τη διάρκεια του σετ του συγκροτήματος στο Reading Festival τον Αύγουστο του 1994.

Ένα χρόνο αργότερα το ερμήνευσαν στο Φεστιβάλ Glastonbury ως το πρωτοσέλιδο. Έχει διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες. Το 2004, ένα εξώφυλλο παραγωγής του Ben Folds από τον William Shatnerέφερε το «Common People» σε νέο κοινό εκτός Ευρώπης.