Y.M.C.A.-Village People, μπήκε στους 'θησαυρούς' του Αμερικάνικου τραγουδιού

Y.M.C.A.-Village People, μπήκε στους 'θησαυρούς' του Αμερικάνικου τραγουδιού

Κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου του 1978... Τον Μάρτιο του 2020 μπήκε στην βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου κογκρέσου που κάθε χρόνο επιλέγει 25 σημαντικές ηχογραφήσεις από την ιστορία της μουσικής. 71 ετών ο Victor Willis, όπως και ο Ray Simpson

Κυκλοφόρησε το 1978 ως το μοναδικό σινγκλ από το τρίτο τους στούντιο άλμπουμ, Cruisin' (1978). Το τραγούδι γράφτηκε από τον Jacques Morali (επίσης παραγωγό του δίσκου) και τον τραγουδιστή Victor Willis .  Ένα medley με το " Hot Cop " έφτασε στο Νο. 2 στο chart του Billboard Dance Music/Club Play Singles ,  ενώ το τραγούδι έφτασε στο Νο. 2 στα τσαρτ Billboard Hot 100 στις αρχές του 1979, τοποθετώντας πίσω και από τα δύο " Le Freak » της Chic και το " Da Ya Think I'm Sexy? " του Rod Stewart .  Εκτός των Η.Π.Α., το "YMCA" έφτασε στο Νο. 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια περίοδο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιτυχία του γκρουπ. Είναι ένα από τα λιγότερα από 40 σινγκλ που έχουν πουλήσει 10 εκατομμύρια (ή περισσότερα) φυσικά αντίγραφα παγκοσμίως.

Το τραγούδι παραμένει δημοφιλές και παίζεται σε πολλές αθλητικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με πλήθη να συμμετέχουν στο χορό στον οποίο οι κινήσεις των χεριών χρησιμοποιούνται για να γράψουν τα τέσσερα γράμματα του τίτλου του τραγουδιού. Τον Σεπτέμβριο του 2000 το "YMCA" χρησιμοποιήθηκε ως κλήση αφύπνισης του Διαστημικού Λεωφορείου την 11η ημέρα του STS-106 .  Το 2009, το "YMCA" σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες όταν πάνω από 44.000 άτομα χόρεψαν στη ζωντανή απόδοση του τραγουδιού από τους Village People στο παιχνίδι Sun Bowl του 2008 στο Ελ Πάσο του Τέξας . 

Το "YMCA" είναι το Νο. 7 στη λίστα του VH1 με τα 100 καλύτερα χορευτικά τραγούδια του 20ου αιώνα.  Το 2020, το εισήχθη στο Grammy Hall of Fame  και επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης ως "πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικό".  Στο επίσημο δελτίο τύπου της, η Βιβλιοθήκη σημείωσε ότι «στην ακμή της, το 'YMCA' ήταν επιτυχία σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στο Νο. 1 στα charts σε περισσότερες από 15 χώρες, και η συνεχιζόμενη δημοτικότητά του είναι απόδειξη ότι, παρά τους αρνητές, η ντίσκο δεν πέθανε ποτέ πραγματικά».