Unchained Melody-Righteous Brothers, από το Ghost

Από την ταινία του 1955 Unchained 

Το " Unchained Melody " είναι ένα τραγούδι του 1955 σε μουσική Alex North και στίχους Hy Zaret . Ο North έγραψε τη μουσική ως θέμα για την ταινία Unchained (1955),  εξ ου και ο τίτλος του τραγουδιού. Ο Todd Duncan τραγούδησε τα φωνητικά για το soundtrack της ταινίας. 

Έκτοτε έχει γίνει πρότυπο και ένα από τα πιο ηχογραφημένα τραγούδια του 20ου αιώνα, κυρίως από τους Righteous Brothers το 1965. Έχουν γίνει πάνω από 1.500 ηχογραφήσεις από περισσότερους από 670 καλλιτέχνες, σε πολλές γλώσσες. 

Το 1955, τρεις εκδοχές του (από τους Les Baxter, Al Hibbler και Roy Hamilton) μπήκαν στο Billboard top 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερις εκδοχές (από τους Al Hibbler, Les Baxter , Jimmy Young και Liberace ) εμφανίστηκαν στο top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου ταυτόχρονα, ρεκόρ για οποιοδήποτε τραγούδι.

Το τραγούδι συνέχισε να μπαίνει στα chart τον 21ο αιώνα και ήταν το μόνο που έφτασε στο νούμερο ένα με τέσσερις διαφορετικές ηχογραφήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι που ενώθηκε από τους Band Aid 30 " Do They Know It's Christmas ? » το 2014. 

Από τις εκατοντάδες ηχογραφήσεις που έγιναν, η έκδοση των Righteous Brothers, με ένα σόλο του Bobby Hatfield , έγινε το πρότυπο τζουκ μποξ μετά την κυκλοφορία της. Ο Χάτφιλντ άλλαξε τη μελωδία στον τελευταίο στίχο και πολλές επόμενες διασκευές του τραγουδιού βασίζονται στην εκδοχή του.

Η ηχογράφηση των Righteous Brothers πέτυχε έναν δεύτερο γύρο μεγάλης δημοτικότητας όταν εμφανίστηκε στην ταινία Ghost το 1990. Το 2004, ήταν νούμερο 27 στην έρευνα 100 Years...100 Songs του AFI για κορυφαίες μελωδίες στον αμερικανικό κινηματογράφο.

Video Url

 

Από την ταινία Ghost

Video Url

 

Καλοκαίρι 1965, Ιούλιος