Πέρασαν 45 χρόνια - Sultans Of Swing - Dire Straits (1979)

Πέρασαν 43 χρόνια - Sultans Of Swing - Dire Straits (1978)

Ξαναηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 1978 με κόστος 120 λίρες, η τελική μίξη έγινε στις 19 του Μάη, μετά την πρώτη ηχογράφηση του τον Ιούλιο του 1977...

Όταν το πήραμε στα χέρια μας με τον Πετρίδη αμέσως τηλεφωνήσαμε στην Αγγλία να πούμε μπράβο στους συντελεστές του δίσκου. Ο Mark Knopfler το εκτίμησε και έδωσε 2ωρη συνέντευξη στον Γιάννη στον ΑΝΤ1 κάποιο Σάββατο στην δεκαετία του '80 όταν ήταν στην κορυφή.

ΚΖ

Λίγο μετά τη δημιουργία των Dire Straits το 1977, ηχογράφησαν μια κασέτα επίδειξης πέντε τραγουδιών στα Pathway Studios , συμπεριλαμβανομένου του "Sultans of Swing".  Πήραν την κασέτα στον επιδραστικό DJ Charlie Gillett , παρουσιαστή του Honky Tonk στο BBC Radio London , ελπίζοντας σε συμβουλές. Ο Gillett άρεσε η μουσική και έβαλε το "Sultans of Swing" στο rotation του. Δύο μήνες αργότερα, οι Dire Straits υπέγραψαν συμβόλαιο ηχογράφησης με την Phonogram Records. 

Το "Sultans of Swing" επαναηχογραφήθηκε τον Φεβρουάριο του 1978 στα Basing Street Studios για το ντεμπούτο άλμπουμ Dire Straits , σε παραγωγή του Muff Winwood . Ο Knopfler χρησιμοποίησε την τεχνική της κιθάρας του δακτύλου στην ηχογράφηση.

 

Ο Ken Tucker των Rolling Stone ξεχώρισε το "Sultans of Swing" ως αποκορύφωμα του άλμπουμ για το "αναπόδραστο γάντζο" του και συνέκρινε τα φωνητικά στυλ του Knopfler με αυτά του Bob Dylan .  Ο Cash Box είπε ότι «η φράση των φωνητικών θυμίζει τον Λου Ριντ » και ότι «η διασκευή μέτριου ρυθμού και εξαιρετική δουλειά στην κιθάρα είναι εξαιρετικά ρευστή και συναρπαστική». To New Rolling Stone Album Guide ονόμασε το τραγούδι "ένα υπονοητικό κομμάτι μυθοποίησης των μπαρ-μπάντα" του οποίου οι στίχοι "ζωγραφίζουν μια ζωντανή εικόνα ενός παραμελημένου και υποτιμημένου συνδυασμού παμπ".  The Spokane ChronicleΟ Jim Kershner έγραψε ότι το "Sultans of Swing" είναι "αξιοσημείωτο, τόσο για τους στίχους του που κορόιδευαν τους νεαρούς Λονδρέζους, όσο και για τον εκπληκτικό ήχο κιθάρας του Knopfler", που "ακουγόταν σαν καμία άλλη κιθάρα στο ραδιόφωνο". 

Ο Jon Marlowe του The Palm Beach Post το ονόμασε "μια μολυσματική, πολύ καλή ραδιοφωνική ωδή σε κάθε band μπαρ που έχει κάνει τέσσερα σετ τη νύχτα, επτά νύχτες την εβδομάδα".  Ο κριτικός κλασικής ροκ Paul Rees αξιολόγησε τη ζωντανή έκδοση στο Alchemy ως το καλύτερο τραγούδι των Dire Straits. 

Γράφοντας το 2013 για τον αντίκτυπο του τραγουδιού, ο Rick Moore του American Songwriter σκέφτηκε:

Με το «Sultans of Swing» μια ανάσα φρέσκου αέρα ξεπήδησε στα ερτζιανά στα τέλη της δεκαετίας του '70. Σίγουρα, ο Donald Fagen και ο Tom Waits έγραφαν υπέροχους στίχους για χαρακτήρες που θα θέλατε να γνωρίσετε και ο Jeff Beck και ο Eddie Van Halen ήταν υπέροχοι κιθαρίστες. Αλλά ο Knopfler, μπορούσε να κάνει και τα δύο πράγματα καλά ή καλύτερα από οποιονδήποτε εκεί έξω με τον δικό του τρόπο, και δεν φαινόταν να έχει εμφανείς ροκ επιρροές εκτός κι αν προσπαθήσεις να συμπεριλάβεις τον Dylan. Όπως ο σύγχρονος και μελλοντικός συνεργάτης του στο ντουέτο Sting , οι ιδέες του Knopfler ήταν πνευματικά και μουσικά διεγερτικές, αλλά ήταν επίσης προσβάσιμες στον μέσο ακροατή. Ήταν σχεδόν σαν τζαζ για τους λαϊκούς. Το «Sultans of Swing» ήταν ένα μάθημα προσωδίας και νόστιμου παίξιματος κιθάρας που σπάνια έχει ισούται από τότε. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το "Sultans of Swing" ή δεν το έχετε ακούσει εδώ και καιρό, πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξετε.