Γ. Πετρίδης: Τα άλμπουμ υποχωρούν, επιστροφή στην εποχή των τραγουδιών

Γ. Πετρίδης: Τα άλμπουμ υποχωρούν, επιστροφή στην εποχή των τραγουδιών

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας βλέποντας την εξέλιξη στην διεθνή δισκογραφία έλεγα στην εκπομπή για την απαξίωση του άλμπουμ με την επέλαση των νέων τρόπων διανομής της μουσικής.

Το ίδιο σχόλιο υπάρχει και στην ταινία που γυρίστηκε το 2008 Once In A Lifetime που είδαμε ξανά με την Νικόλ και πολλούς φίλους μας από την Κοζάνη και που τους ευχαριστώ για την προσέλευση τους στην προβολή και την συζήτηση που είχαμε, μια συζήτηση που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα.

'Οπως συνηθίζετε, τότε πολλοί χλεύαζαν αυτό το σχόλιο, λέγοντας ότι τα άλμπουμ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν

10 χρόνια μετά, ίσως και περισσότερα, τα αποτελέσματα των πωλήσεων των άλμπουμ την φετινή χρονιά που παρουσιάσθηκαν προχθές στον Αμερικάνικο τύπο, επιβεβαιώνουν αυτά τα σχόλια που έκανα στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Το Rolling Stone μάλιστα γράφει -ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΙ-

Οι πωλήσεις συνεχώς μειώνονται στα άλμπουμ προκαλώντας την απαξίωση αυτού του format, η βιομηχανία προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με το μόνο ίσως μέτρο που είναι το streaming, αφού πια σχεδόν κανένας δεν αγοράζει φυσικό προϊόν ή download.

Οι παλιότεροι ακροατές θα θυμούνται που σας λέγαμε τότε ότι επιστρέφουμε στην πριν τους Beatles εποχή.που κυριαρχούσαν τότε τα τραγούδια σε δίσκους βινυλίου 45' στροφών. Σήμερα όπως γράφει το Rolling Stone και έτσι είναι, έχουμε απόλυτη επιστροφή στα tracks.

Δηλαδή μεμονωμένα τραγούδια.

Θυμίζουμε ότι η άνοδος των άλμπουμ, τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε περιεχόμενο ξεκίνησε με την εμφάνιση των Beatles και όπως φαίνεται τελειώνει 60 χρόνια μετά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να κυκλοφορούν άλμπουμ, η απήχηση τους όμως συνεχώς θα μειώνεται, ήδη το Billboard εδώ και 3 χρόνια έχει υποβαθμίσει εντυπωσιακά το τοπ 200 των άλμπουμ και προβάλει περισσότερο το Hot 100 των singles.

Το ίδιο σχεδόν γίνεται στην Αγγλία και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Γιάννης Πετρίδης