War: Σαν σήμερα η δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιού από τον Edwin Starr

War: Σαν σήμερα η δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιού από τον Edwin Starr

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Τον Ιούνιο του 1970 κυκλοφόρησε η σύνθεση του εμβληματικού παραγωγού-συνθέτη Norman Whitfield και του στιχουργού και πολλάκις συνεργάτη του Barrett Strong. Ο δεύτερος είχε το 1960 την πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Tamla, με το Money (That's What I Want), Νο2 στο R’n B chart και τροφοδότησε με το απαραίτητο ρευστό για να ιδρυθεί η δεύτερη εταιρεία του κύριου Berry Gordy, η θρυλική Motown.

Η ομάδα μας έδωσε μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των Temptations, Papa Was a Rollin' Stone, I Can't Get Next to You, Ball of Confusion (That's What the World Is Today), Cloud Nine, Just My Imagination (Running Away With Me), μεταξύ άλλων. Του Strong επίσης είναι και τα πολυαγαπημένα I Heard It Through the Grapevine και Wherever I Lay My Hat (That's My Home). Τα περίπου 240 τραγούδια που έγραψε τον οδήγησαν το 2004 να συμπεριληφθεί στο Songwriters Hall of Fame.

Σαν σήμερα η δεύτερη ηχογράφηση του τραγουδιού, πάλι σε παραγωγή του Whitfield, αυτή τη φορά ερμηνευμένο από τον Edwin Starr, ανέβαινε στο Νο1 του Hot 100 της Αμερικής για την πρώτη από τις τρεις συνολικά εβδομάδες που θα έμενε εκεί.

Θυμόμαστε την αρχική σύνθεση, που σε άλμπουμ κυκλοφόρησε μεταγενέστερα από του Starr, και βουτάμε σε διασκευές του τραγουδιού.

Temptations (LP - Psychedelic Shack – 1970)

Edwin Starr (LP War & Peace - 1970)

The Jam (δεύτερη πλευρά στο Just Who is the 5 O' Clock Hero? – 1982)

Frankie Goes to Hollywood με τον ελαφρά παραποιημένο τίτλο War… (And Hide) (LP - Welcome to the Pleasuredome - 1984)

Bruce Springsteen and the E Street Band (LP – Live/1975–85 – 1986)

Joan Osborne (LP – How Sweet It Is – 2002)

Boyz II men (LP - Motown: A Journey Through Hitsville USA - 2007)

και μια λατρεμένη κινηματογραφική στιγμή του από την ταινία Rush Hour του 1998, με τους Jackie Chan και Chris Tucker υπό την καθοδήγηση του Edwin Starr.