Σαν σήμερα το 1958 - Το σκηνικό στήνεται 60 χρόνια πριν...

Σαν σήμερα το 1958 - Το σκηνικό στήνεται 60 χρόνια πριν...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η χρονιά ξεκίνησε με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ)

Τον Φεβρουάριο, εν μέσω της διεξαγωγής του κυπέλου πρωταθλητριών ποδοσφαίρου, ο κόσμος της στρογγυλής θεάς έγινε μάρτυρας του αποδεκατισμού των μπέμπηδων του Μπάσμπι, με εφτά νεκρούς κατά την αποτυχημένη απογείωσή του αεροπλάνου τους από το αεροδρόμιο του Μονάχου, τελικά θα υποκύψει ένας ακόμη ποδοσφαιριστής από τα σοβαρά τραύματά του. Δέκα χρόνια αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έπαιρνε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο, ο πρώτος για αγγλική ομάδα.

Τον ίδιο μήνα ο κόσμος μαθαίνει το σήμα της ειρήνης σχεδιασμένο από τον Gerald Herbert Holtom που το εμπνεύστηκε από τη γλώσσα των σηματοφόρων και τα αρχικά ND των λέξεων Nuclear Disarmament.
Ο κόσμος του rock and roll αποχαιρετούσε τον Μάρτιο το βασιλιά του, μια που ντυμένος στα χακί θα χαθεί για πάντα, όπως σωστά επεσήμανε και ο John Lennon.

Οι Everly Brothers ερμηνεύουν σαγηνευτικά μέσα σε δύο μόλις προσπάθειες στο Νασβίλ την ονειρική Νο1 διασκευή τους στο All I Have to do is dream.

Στον κινηματογράφο μεταφέρεται το μιούζικαλ του South Pacific των Rodgers και Hammerstein που στην Αγγλία θα φτάσει το εκπληκτικό νούμερο των 115 εβδομάδων παραμονής στο Νο1 των άλμπουμ. Εγχώρια η θεία από το Σικάγο του Αλέκου Σακελλάριου, κυκλοφορία τέλη του 1957, αγαπιόταν με μανία, από το ελληνικό κοινό.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο κόσμος θα μαγευτεί από το ντζίνγκα, την απαγορευμένη πολεμική τέχνη, που θα την μεταφέρει στο γήπεδα της Σουηδίας ο μικρός Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο με την παρέα του, κάνοντας το άκουσμα της λέξης Πελέ να προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια φιλάθλους εφ’ εξής.

Οι David Sylvian, Paul Weller, Prince, Madonna, Kate Bush, έπαιρναν τις πρώτες τους αναπνοές σε αυτό τον πλανήτη, ενώ σαν σήμερα γεννήθηκε αυτός που θα αποκαλούταν λίγες δεκαετίες αργότερα Βασιλιάς της Ποπ. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, ορίστε η ιστορία των ηχογραφήσεων των μικρών του δίσκων. Σε έντεκα ώρες 154 τραγούδια, από τους Jackson 5 & Jacksons, τις προσωπικές του δουλειές έως και τις συμμετοχές του.