Charles Trenet - La Mer, A Classic!

Charles Trenet - La Mer, A Classic!

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ο Louis Charles Auguste Claude Trenet πιο γνωστός Charles Trenet, ήταν ένας από δημοφιλέστερους γάλλους ερμηνευτές του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 18 Μαΐου του 1913 και έφυγε στις 19 Φεβρουαρίου του 2001. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1934 ως το έτερο ήμισυ του ντουέτου Charles et Johnny (Johnny Hess) σε καμπαρέ του Παρισιού.

Charles et Johnny - Rengaine d'amour - 1934

Η προσωπική του πορεία άρχισε το 1937, μένοντας ενεργός μέχρι και την ογδόη δεκαετία της ζωής του σε μια καριέρα με εκπληκτική διάρκεια, πάνω από 65 χρόνια. Έγραψε μάλιστα βάση μιας συντηρητικής εκτίμησης, περισσότερα από οκτακόσια τραγούδια.

Ο Jacques Brel, έχει πει ότι χωρίς τον Trenet θα ήμασταν όλοι λογιστές.

Μια από τις ποιο γνωστές του συνθέσεις είναι το τραγούδι, η θάλασσα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έγραψε μέσα σε είκοσι λεπτά κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής με το τραίνο. Η σύνθεση που έμελε να ηχογραφηθεί σε πάνω από 4000 εκτελέσεις, αν δεχτώ το άρθρο του Guardian με αφορμή το θάνατό του, πούλησε το εκπληκτικό νούμερο των 70 εκατομμυρίων αντιτύπων από την κυκλοφορία του παγκόσμια.

Πρωτοτραγουδήθηκε από τον Roland Gerbeau το 1945

Ο δημιουργός θα το τραγουδήσει και ο ίδιος την επόμενη χρονιά

Οι αυθεντικοί στίχοι του τραγουδιού μιλούν για την αγάπη του Trenet προς τη θάλασσα με τις εναλλαγές της, πότε ήρεμη πότε τρικυμιώδης, για τις ακτές τις και τον αφρό της.

Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα του 1947, όταν ο κυκλοφόρησε η προσαρμογή του la mer στα αγγλικά από τον Jack Lawrence, που το μετέτρεψε σε ένα ερωτικό τραγούδι όπου ο άντρας αποχαιρετά για πάντα τη θάλασσα μένοντας με τον έρωτά του για πάντα. Ερμηνευμένο από τον Harry James και την ορχήστρα του με την Marion Morgan στα φωνητικά. Τίτλος του τραγουδιού Beyond The Sea.

H πιο δημοφιλής αγγλική μεταφορά του τραγουδιού ηχογραφήθηκε το 1959 από τον Bobby Darin. Τοπ 10 επιτυχία στο Hot 100 των ΗΠΑ, βρίσκεται στον δίσκο του That’s all που περιείχε μια ακόμη δημοφιλή μεταφορά στα αγγλικά, την νο1 επιτυχία του Mack The Knife.

Stevie Wonder (LP: Stevie at the Beach - 1964)

Julio Iglesias (LP: από το ζωντανά ηχογραφημένο En directo desde el Olympia – 1976, και στο κλείσιμο του Tinker Tailor Soldier Spy του 2011, που στη μουσική επένδυση ήταν ένας άλλος Iglesias, ο συνεργάτης του Pedro Almodóvar, Alberto, με score υποψήφιο για BAFTA και Oscar)

George Benson (LP: 20/20 - 1985)

Robbie Williams (LP: Swing When You’re Winning – 2001 και δύο χρόνια μετά στους τίτλους τέλους του Finding Nemo βεβαίως)

Moby And Oscar The Punk Remix (EP : - από το ηλεκτρονικό παιχνίδι BioShock - 2007)

Jeff Lynne (LP: Long Wave – 2012)

…και η διεθνής δικιά μας Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή. Την έμαθα ως νεότερος από το έργο της «Άντε Γεια…» στο οποίο βασίστηκε μια από τις πιο αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’90 του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Μετά σκάλισα την ιστορία της που είναι εκπληκτική. Ο κύριος Έντισον είχε γράψει γι’ αυτήν στον site, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/ellhnikh-gwnia/22636-2017-01-22-14-25-44..

Γιοβάννα – «La mer» (2007 – συλλογή: Ξέρω Κάποιο Αστέρι)